SED’de izlem ve değerlendirmenin önemi ve uygulanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

UYGULAMA EĞİTİMİ RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve ÖDEME USÜLLERİ
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Tarama/Elemenin önemi ve uygulanması
Kapsamlaştırmanın önemi ve uygulanması
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Öğretim İhtiyacını Belirleme
YÖNETİMİN İŞLEVLERİ- KARAR ALMA
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİNDE STRATEJİK PLANLAMA.
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Değer biçme / Etki kestirimi ve SED’e paydaşların katılımı Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
V A K A Y Ö N E T İ M İ Doç. Dr. Ertan Kahramanoğlu
Karar vericileri etkilemenin önemi Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
İÇ KONTROL STANDARTLARI. İÇ KONTROL 5018 sayılı Kamu Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 55. maddesinde İç Kontrol idarenin amaçlarına, belirlenmiş.
EK DERS TAHAKKUK VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SUNUMU
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR?
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
 Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ.
Raporlama ve SED’in sonuçları ile ilgili iletişim kurma Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
1.2.7 Kurum ve Süreç Performans Yönetimi günler
Problem Çözme Becerileri
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 18 Aralık 2013.
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS) 12 NİSAN 2009 BU PROJE KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME.
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
NEDEN BEP?.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
ERP Projelendirme Süreci
Raporlama ve İzlem Vildan MEVSİM.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON OFİSİ BİRİMİ
Comenius Okul Ortaklıkları
RAPOR YAZMA KURALLARI Doç.Dr.Elif GÖKÇEARSLAN ÇİFCİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
ORMAN EKOSİSTEMLERİNİN İZLENMESİ
Performans Değerlendirme
KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME Esra ERARSLAN.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
TARİH VE GENÇLİK Prof. Dr. Muammer DEMİREL Uludağ Üniversitesi
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İKS AR-GE İLİŞKİSİ. İKS Uygulamaları Kapsamında İl/İlçe AR-GE’lerin görevleri.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
MEB İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Okul Gelişim ve Rehberlik Şubesi İKS Proje Sorumlusu Program Geliştirme Uzm: Bahar KÜÇÜKTEPE Haziran 2010 İLKÖĞRETİM KURUMLARI.
İZLEME VE DEĞERLENDİRME. İzleme ve Değerlendirme  İzleme, proje uygulama süresince devam ederken, değerlendirme periyodik olarak belirli aralıklarla.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SED’de izlem ve değerlendirmenin önemi ve uygulanması Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

İzlem ve değerlendirme nedir? SED’de üç temel izlem ve değerlendirme biçimi vardır: Süreç değerlendirmesi Etki (ya da etkililik) değerlendirmesi Sonuç değerlendirmesi

Süreç değerlendirmesi nedir? Bir SED sürecinin değerlendirilmesi

Süreç değerlendirmesi:Niçin yapılır? Yürütülen SED’den ders almak amacıyla yapılır. Bir sonraki ve gelecekte yapılacak SED’lerle ilgili gelişme sağlayabilmek Gereksinim duyulan becerileri ortaya çıkarabilmek, tanımlayabilmek

Süreç değerlendirmesi : Kim yapar? İdeal durum: Taraf tutmayı önlemek için SED içerisinde yer almayan teknisyenler ya da görevliler tarafından yapılması Genellikle yapılan: Yönlendirme kurulunun desteğiyle, SED değerlendiricisi ya da değerlendirme ekibi

Süreç değerlendirmesi : Ne zaman yapılır? SED raporu karar-vericilere sunulduktan hemen sonra.

Süreç değerlendirmesi : Nasıl yapılır? Bir SED süreci ile ilgili hüküm, kapsamlaştırma aşamasında kararlaştırılan ölçütleri karşılayıp, karşılamadığına göre verilmelidir: SED kapsamlaştırma aşamasında kararlaştırılan amaç ve hedefleri karşılamış mıdır? Paydaş katılımı ne düzeyde gerçekleşmiştir?

Etki değerlendirmesi nedir? Teklifle ilgili olarak karar verme sürecini etkileyen SED çıktılarının değerlendirilmesi.

Etki değerlendirmesi: Neden yapılır? SED’in “Etki” ya da etkililiğini ortaya koymak için yapılır.

Etki değerlendirmesi : Nasıl yapılır? Etki değerlendirmesinin iki evresi vardır: SED tarafından kabul gören önerilerin izlenmesi ; SED tarafından ortaya konan önerilerin izlenmesi

Etki değerlendirmesi : Kim yapar? SED tarafından kabul gören önerilerin izlenmesi yönlendirme kurulu tarafından yapılır , ancak SED değerlendiricisi ya da değerlendirme ekibi tarafından da yapılabilir. SED tarafından ortaya konan önerilerin izlenmesi önerinin gerçekleşmesinden sorumlu teknisyenler ve SED değerlendiricisi ya da değerlendirme ekibi tarafından yapılır.

Etki değerlendirmesi : Ne zaman yapılır? SED tarafından kabul gören öneriler için: Teklifle ilgili karar verme sürecinden sonra. SED tarafından ortaya konan öneriler için : Teklifin gerçekleştirilmesi sırasında.

Sonuç değerlendirmesi nedir? Teklifin gerçekleştirilmesinden sonra, sağlık ve sağlığın belirleyicileri ile ilgili sonuçların eğiliminin değerlendirilmesidir.

Sonuç değerlendirmesi : Niçin yapılır? Gerçekleştirilen teklifin sağlık ve gönence olan güncel etkilerinin ortaya konmasına yardımcı olmak için yapılır. Teklifle ortaya çıkan sonuçlar arasında bağlantı kurmakla ilgili bazı zorluklar yaşanabilir.

Sonuç değerlendirmesi : Kim yapar? Sağlığın belirleyicileri ile ilgili göstergelerdeki eğilimi ve sağlık sonuçlarını izlemek belediyedeki bilgi toplama görevlilerinin (information officers) (APK?) işidir. SED’in bütünüyle sonuçlarının izlenmesi ve yönlendirme kurulu ile paydaşların sonuçlar hakkında bilgilendirilmesinin sorumluluğu belediyedeki teknisyenler ve görevlilerin işidir.

Sonuç değerlendirmesi : Ne zaman yapılır? Teklifin gerçekleştirilmesinden sonra, aylar ve yıllar biçiminde dönemler halinde yapılır. En iyisi, sonuç değerlendirmesinin hangi aralıklarla yapılmasının uygun olacağına kapsamlaştırma aşamasında karar verilmesidir.

SED’de izlem ve değerlendirmenin önemi SED’in amacına ulaşıp ulaşmadığını görmek amacıyla yapılmak zorundadır!

Alıştırma : SED’de izleme ve değerlendirme SED’de değişik tipte izleme ve değerlendirme işlemlerinin yürütülmesinin önemi nedir? SED’de süreç (proses) değerlendirme için hangi ölçütleri kullanabilirsiniz? Tasarı (Teklif) geliştirme ve tasarının uygulanması sürecinde SED’in etkin olup olmadığını ya da bir etkisinin olup olmadığını hangi anahtar noktalarla tespit edersiniz? Tasarının uygulanmasının ardından sağlık sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi sırasında ne gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz? Süre 20 dakika