VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

SOSYAL BİLİMLER BÖLÜMÜ B KRİTERİ İÇİN İYİ BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
PROGRAMDA YAKLAŞIK MALİYETİ İKİ TÜRLÜ HAZIRLAMANIZ MÜMKÜNDÜR.
ORAN ORANTI.
Didem ÖZDEN İlköğretim Matematik Öğretmenliği
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
Bilimsel Proje Hazırlamanın Basamakları
PARALARIMIZ.
BİRLİKTE PROJE YAPALIM
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri
Öğrenci Temsilcilikleri Seçimi Mühendislik Fakültesi.
5. BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Gizem SEVİNDİK İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Sınıf
BTO310:Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Kitap Toplama Projesi
Mobile Monday Istanbul | June Meeting June 4, 2007 Ericsson Mobility World Mehmet Subaşı.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
TAM SAYILARDA TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
14.Gün MATEMATİK 1.KİTAP RASYONEL SAYILAR ANTRENMANLARLA
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
…Egitimhane.com… EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSMETPAŞA ORTAOKULU
TÜRKÇE / Düşünceyi Geliştirme Yolları
İSTATİSTİK VE MATEMATİK
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
VERİ İŞLEME ARAŞTIRMA SORULARI ÜRETME, VERİ TOPLAMA,
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
Yükseköğretime Öğrenci Seçme Sınavı ve Doğru Tercih Yapmak Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu Ankara Üniversitesi.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
TEST – 1.
27 EYLÜL 2013 tarihinde Antalya’da 105 rehber öğretmene uygulanan 10 soruluk Eğitim İhtiyaçları Anketi sonuçları analiz edilmiştir. Sonuçlara ilişkin istatistiksel.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)-2014 Eylül ayında duyurulan ve kısaca TEOG olarak adlandırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi bu.
SES BİLGİSİ SORULAR.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
Geometrik Cisimler.
LİMON PİLİ Elif Ayboğa – ESE.
HAZIRLAYAN HATİCE DOĞAN
ARPAÇSAKARLAR ORTAOKULU
KESİRLERLE TOPLAMA İŞLEMİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
1 Adı ve soyadı:…………………………… Mitat Zorlu 1)Yan yana bulunan grupları incele. Grupların varlıkları ile varlık sayılarını karşılaştır.Altlarına.
C1 Grubu “Çocukça Yaklaşım”
Çevre hesaplama Erkan ERBAŞ.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
ÜNİTE PLANI MESLEKLER.
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
BİZ KİMİZ ? PROJESİ SONUÇ RAPORU.  TÜKD üyelerinin profilini ortaya koyabilmek amacıyla 14 sorudan oluşan bir anket formu düzenlenmiştir.  19 şubedeki.
ŞEKİL GRAFİĞİ.
İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2.Sınıf
VERİLERİN TOPLANMASI, DÜZENLENMESİ VE TABLO VE GRAFİKLER YARDIMIYLA SUNUMU İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
2. ÜNİTE ARAŞTIRMA SORULARI ÜRETME, VERİ TOPLAMA,DÜZENLEME VE GÖSTERME
Anne Aslan ve Yavruları
ARAŞTIRMA SORULARI ÜRETME, VERİ TOPLAMA VE DÜZENLEME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
1. 2 Üstüne yazılmayan satır hangisidir? Kasap satırı.
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENME KABİLİYETİMİ VE YAKLAŞIMIMI BİLME Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle.
Düzgün ve Doğru Yapacağız, Adam Gibi Adam Olacağız.
Sunum transkripti:

VERİ İŞLEME Araştırma Sorusu Oluşturma Ve Veri Toplama Berrin Candeğer İMÖ 20130907058

BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ: İstatistik Araştırma Sorusu Oluşturma Veri Toplama Yöntemleri

Hatırlayalım... Örneğin; Araştırmalar için toplanan sayısal bilgilere veri denildiğini öğrenmiştik. Örneğin; okulumuzdaki öğrencilere en sevdikleri dersi sorduğumuzda, onlardan aldığımız her bilgide veridir.

Veri toplama, düzenleme ve yorumlama ile ilgilenen çalışma alınına istatistik diyoruz. Merak ettiğimiz soruların bazıları tek bir veri ile cevaplanabilirken, bazıları bir gruptan veri toplamayı gerektirir. Bu tip sorulara istatistiksel araştırma sorusu denir. Buna kısaca araştırma sorusu diyelim.

Birlikte Yapalım… 1)Sınıfımızdaki öğrencilerin en çok sevdiği meyveler hangileridir? Bu soruya cevap verebilmek için bir gruba yani sınıfımızdaki tüm öğrencilere soru sormamız, dolayısıyla birden fazla veri toplamamız gerekir. Bu soru, bir araştırma sorusudur. 2) Ahmet’in en sevdiği meyve hangisidir? Bu soruya cevap verebilmek için sadece Ahmet’e soru sormak yeterlidir. Bu soru, tek bir veri ile cevaplanabileceği gibi bir gruba soru sormayı da gerektirmez. Dolayısıyla bu soru, bir araştırma sorusu değildir.

3) Ali ve Ayşe okul gezisinde nereye gideceklerine karar vermek için istatistiksel bir araştırma yapmak istiyorlar. Bu amaca yönelik bir araştırma sorusu oluşturunuz. Çözelim… Okulumuzdaki öğrenciler, en çok hangi coğrafi bölgeye gezi düzenlemesini istemektedirler? Araştırma sorumuzu oluştururken veri toplanacak gruba ait bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekir. Araştırma sorusu ile yapmak istediğimiz araştırmanın amacını da belirtmiş oluruz

4) Aşağıdaki soruları inceleyerek hangisinin veri toplamak için gerekli olan bilgileri içerdiğini belirleyiniz. Hangi tür müzikler daha çok sevilmektedir? Sınıfımızdaki öğrenciler en çok hangi tür müzikleri sevmektedirler? Çözelim… İlk soruda verinin hangi gruptan toplanacağı açıkça belirtilmemiştir. İkinci soruda verinin kimden toplanacağı açıkça belirtilmiştir. Bu sebepten dolayı ikinci soru, iyi bir araştırma sorusudur.

. Anket hazırlayarak veri toplayabilir. Araştırma sorularının cevapları için veriler toplarız yada önceki verileriden yararlanırız böylelikle veri toplama yapmış oluruz. Örneğin ; Fatma okuldaki arkadaşlarının en çok ne yapmaktan hoşlandıklarını öğrenmek istiyor. Bunun için nasıl veri toplayabilir? Çözelim… Fatma’nın araştırma sorusu : Okuldaki arkadaşlarının yapmaktan hoşlandığı şeyler nelerdir? . Anket hazırlayarak veri toplayabilir. . Okuldaki arkadaşlarına sorarak veri toplayabilir.

Ahmet’in diş hastanesinde yapacağı araştırma ile ilgili anket soruları neler olabilir? Çözelim… Yan tarafta görüldüğü gibi 3 soruda anketimiz için uygundur.

SORULAR 1) Ali ile Pınar sınıflarında bir parti düzenlemek istiyorlar. Düzenleyecekleri partide arkadaşlarına ikram edecekleri pasta ve içecek çeşitlerini belirlemek için araştırma yapmaya karar veriyorlar. Ali ile Pınar'ın araştırma sorusu ne olabilir?

Çözüm: Ali ile Pınar, araştırma sorusunu "Arkadaşlarımızın en sevdiği pasta ve içecek çeşidi nedir?" olarak belirliyorlar. Daha sonra bu soruyu arkadaşlarına sorarak cevapları kaydediyorlar.

Çözüm: 2) Oğuz, okulda yapılacak öğrenci temsilcisi seçimlerinde aday olmak istemektedir. Yürüteceği seçim kampanyası için bir araştırma yapmaya karar verir. Yapacağı araştırmada Oğuz'a yardımcı olmak için aşağıdaki soruları cevaplayalım. Çözüm: 1. Oğuz'un yapacağı araştırmada kullanabileceği araştırma soruları aşağıdaki gibi olabilir: – Okul öğrenci temsilcisinden beklentileriniz nelerdir? – Okulda gerçekleşmesini istediğiniz etkinlikler nelerdir?

4) Aşağıda verilenlerin araştırma sorusu olup olmadığını belirleyiniz. ........ Okulumuzdaki öğrenciler ne kadar sıklıkla İnternet kullanmaktadır? ........ En sevdiğin ders hangisidir? ........ Sınıfımızdaki öğrencilerin en çok sevdiği içecek nedir? ........ Okulumuzdaki öğrenciler en çok hangi hayvanı seviyor?

5) Dilek, Türkiye’de son 10 yılda kuraklıktan en çok etkilenen illerin hangileri olduğunu belirlemek için bir araştırma yapacaktır. Dilek, araştırması için aşağıdaki veri toplama araçlarından hangisine başvurmalıdır? Neden? a) Anket b) Kayıtlı veriler c) Her ikisi

…………………………………………………………………. 6) Okul temsilcisi Berkay, okulundaki öğrencilerin yemekhanede çıkan yemeklerden en çok hangisini tercih ettiklerini belirlemek için bir araştırma yapmak istemektedir.Berkay’ın araştırma sorusu ne olabilir? ……………………………………………………………….. 7) Türkiye’de, 2012 yılında Akdeniz Bölgesi’nde yer alan illerdeki sinema salonlarının sayısını merak eden bir öğrenci, araştırması için gerekli verileri nasıl elde edebilir? ………………………………………………………………….

8) Sibel ve Pınar okullarındaki öğrencilerin ilgilendikleri spor dallarını tespit etmek için bir araştırma yapmak istiyorlar. Bu araştırma için, Nasıl bir araştırma sorusu oluşturmaları gerekir?

KAYNAKLAR Matematik 5 Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (1.Kitap), komisyon, meb,2013 Ortaokul 5.sınıf matematik kitabı, Yrd. Doç. Dr. Hakan YAMAN,Yrd. Doç. Dr. Recai AKKAYA,Ülkü YEŞİLYURT,Özgün yayınları Matematik 5.sınıf, Palme Yayınevi http://www.vitaminegitim.com/