UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Advertisements

İşletim Sistemleri.
Yazılım Geliştirme ve Java
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
İşletim Sistemlerine Genel Bakış
BERKAY ŞADİ PAYZİN YAZILIM KURULUM VE YÖNETİM
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
FRAMEWORK.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Programlamanın Yapı Taşları
İŞLETİM SİSTEMLERİ KONTROL: PROF.DR.ASAF VAROL DÖNE KARAOĞLAN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Bilgisayar Öğretmenliği (Gece) - 4.
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
55 CHAPTER SİSTEM YAZILIMI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 5-2 Sistem yazılımı Teknik detayları çözer Kullanıcı, uygulama.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
WINDOWS NT GENEL YAPISI
Bilgisayara Giriş Uzm. Murat YAZICI.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Sedat Uslu / AVG 1991 yılında kurulup cihazları, verileri ve insanları korumak için öncü yazılım ve hizmetler sağlayan bir çevrimiçi güvenlik.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
İŞLEMCİ MİMARİLERİ – Derya Işık
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
1 Öğr. B.Aliyeva Öğr. B.Aliyeva Bilgisayar Yazılımı.
YAZILIM.
Yağmur Kocakır & Merve Taşcı & Elif Akyol ©
Microsoft Windows Server 2008
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
YAZILIM.
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
İŞLETİM SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ
Mobil Uygulama Geliştirme
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
Bilgisayar Sistemlerine Giriş
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
USEIMPROVEEVANGELIZE OpenSolaris ● Afşin TAŞKIRAN ● EnderUNIX Software Development Team ● Turkey OpenSolaris User Group ● afsin ~ enderunix.org.
Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar Volkan Uygun Linux Kullanıcıları Derneği.
Özgür / Açık Kaynak Kodlu Sistem İzleme Araçları Feyza Eryol – Altay Ş. Özaygen ODTÜ Bilgi İşlem D. Bşk. V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Mayıs.
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAZILIM.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
Server Yönetim Programları
LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Sunum transkripti:

UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR GÜNÜMÜZDE UNIX’LER Kemalettin Yıldız KADIR HAS UNIVERSITY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR www.kemalettinyildiz.tk kemalettinyildiz@yahoo.com kemalettinyildiz@khas.edu.tr

BERKELEY SOFTWARE DISTRIBUTION BSD BERKELEY SOFTWARE DISTRIBUTION BSD UNIX

Giriş Kimler BSD Kullanıyor? Dünyanın bir numaralı web sunucularından Yahoo BSD kullanmaktadır. Hatta Microsoft’un en önemli Internet şirketlerinden olan Hotmail servisi,reklam sebeplerinden dolayı sunucuların işletim sistemini değiştirene kadar BSD kullandı.

BSD NEDİR? BSD,”Berkeley Software Distribution” (Berkeley Yazılım Dağıtımı)nın kısaltmasıdır.Bu isim AT&T’nin Research UNIX’inin bir uzantısıdır.Bir açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi,4.4BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temsil eder.Aynı zamanda GNU projesi dahil olmak üzere open source projelerinin hepsini kapsar. BSD çekirdeği görev zamanlama (task scheduling),bellek yönetimi(Memory managment),SMP (Symmetric Multi-Processing),aygıt sürücüleri ve diğerlerini kapsar.Linux çekirdeğine benzemeksizin farklı kapasite ve güçte bir çok BSD çekirdeği vardır. C kütüphanesi,sistem için API temellidir. BSD C kütüphanesi GNU projesi değil,Berkeley kodu temellidir. Kabuk,dosya araçları bağlayıcılar (linkler) ve derleyiciler(loader) gibi araçları içerir. Bazı araçlar dışında bir çokları GNU projesinden sağlanmıştır. X Window sistemi grafik arabirimidir.

BSD Tarihi Birçok BSD - Tek Felsefe Genel olarak UNIX'ler 2 gruba ayrılır: System V (kısaca SysV) ve BSD. İkincisi California 'daki Berkeley Universitesinde ortaya çıkmıştır. Bu günkü BSD sistemleri “ 4BSD Lite2” e dayanır, Bu versiyon Berkeley Universitesinin çıkardığı en son resmi BSD versiyonudur. BSD nin temelleri 1970 lere dayanmaktadır. BSD, sistemleri 30 yılı aşkın bir süredir geliştirilmektedir ve iyileştirilmektedir fakat bu yapılırken herşeyi en baştan yapmak yerine öncekinin üzerine geliştirilmistir. Zamanla birçok BSD türevi kendi amaçları doğrultusunda çıkmaya başladı fakat bu türevler temelde birbirine çok benzemektedir öyleki kendi aralarında donanım sürücüleri değis, tokuşu olmaktadır. Hiçbir BSD türevi bir “Linux Distribution” türevi değildir - Linux ve BSDs genellikle aynı yazılımı kullanmaları açısından birbirine benzerler fakat kernel, lisans ve geliştirilim modelleri tamamen farklıdır..

BSD çeşitleri BSD Şuan günümüzde kullanılan 5 Tane işletim sisteminden Oluşmaktadır Bunlar 1-Free BSD 2-Net BSD 3-Open BSD 4-BSD/OS 5-Mac OS X

1- Free BSD Free BSD yüksek performans ve son kullanıcılar için kullanım kolaylığı amacını güder.IIS firmaları için favori işletim sistemidir. Bütün BSD’ler şu şekilde ortak davranış sergilerler kolaylık sunar. Ayrıca FreeBSD aşağı yukarı 8300 paket ile en çok paket iceren türevdir. Böylelikle FreeBSD kendisini sadece sunucu sistemi olarak nitelendirmez ve Windows ya da Linux kullananlara daha cok seçenek sunar. FreeBSD 5.0 (Ocak 2003 tarihinde çıkmıştır) birçok donanım desteği sunmaktadır bunlar: (DEC Alpha/AXP), i386 (Intel ve AMD, pentiumlar v.b.), ia64 (Intel Itanium), pc98 (Japon PCleri), sparc64 (Sun UltraSparc)

2-NET BSD NetBSD azami seviyede taşınabilirlik hedefler.Ek olarak sade bir dizayna sahip olmasıda önemlidir.Şuan itibariyle 50 den fazla işlemci mimarisini desteklemektedir.NetBSD palmtop’lardan büyük sunuculara kadar her yerde çalışır.Gömülü cihazlar (embedded device)içinde çok idealdir.NASA’nın uzay çalışmalarında da kullanılmıştır.Özel olarak da intel olmayan donanımlar için iyi seçimdir.

3- OPEN BSD 7 yıldan fazla sürede sadece bir tane dışarıdan güvenlik açığı???? OpenBSD güvenlik ve kod güzelliği hedefler Birleşik devletler hükümet işlemleri ,borsa ve bankalar gibi güvenliğin ön planda olduğu önemli merkezlerin seçimi olmak için,çok sıkı kod denetimleri ve doğruluk testleri gerçekleştirir ve bunu açık kod standart ve kavramına uygun olarak yapar.NetBSD gibi bir çok platformda çalışabilir.

4- BSD/OS 4.4 BSD’den türetilmiş en eski sürümdür.Açık kod değildir ve bu sebeple kod çok küçük bir maliyetle satın alınabilir.Bir çok açıdan FreeBSD’ye benzer ve bir çok geliştirici iki sistemle de çalışır. SUN OS (Solaris) ’de 4.2BSD mimari üzerine kurulmuştur ve kendi kodlarını derleyerek Solaris işletim sistemini çıkartmıştır…..

5- Mac OS X Machintosh’lar için tasarlanmış en son işletim sistemi sürümüdür.Diğer ticari işletim sistemlerinin aksine çekirdeği açık kaynak kodludur

YARARLI LİNKLER www.FreeBSD.ORG www.EnderUNIX.ORG www.EnderUNIX.ORG/docs/freebsd_kurulum freebsd@lists.enderunix.org (EnderUNIX FreeBSD mail listesi)

Sorular ??

TEŞEKKÜRLER…….

UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR GÜNÜMÜZDE UNIX’LER Kemalettin Yıldız KADIR HAS UNIVERSITY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR www.kemalettinyildiz.tk kemalettinyildiz@yahoo.com kemalettinyildiz@khas.edu.tr