İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SAĞLIKLI YAŞAMA.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
BESLENMEMİZE DİKKAT.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI YAŞAMAK olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENİYORUM
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BESLENME
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; Süt Grubu Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller Sebze ve Meyveler Ekmek ve Tahıllar dan her gün sizin için gerekli olan miktarlarda alınması durumuna Yeterli ve Dengeli Beslenme denir. Çocuklara beslenme nedir? Sorusu yöneltildikten sonra birkaç cevap alınır ve “Yeterli ve Dengeli” beslenme tanımı yapılır. Peki neden besinlere ihtiyacımız vardır? Cevaplarla birlikte slaytlar değiştirilir.

SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ Besin gruplarından bahsedilir. 4 temel besin grubumuz vardır. Şimdi bunları teker teker görelim:

1- ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLER Et Grubundan Bahsederken; İlk önce et grubuna giren besinler sayılır: Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya) Biz et grubunu protein ihtiyacımız için tüketiyoruz. Proteinlerin vücuttaki görevi yapıcı ve onarıcı olmasıdır. Bu nedenle et grubu besinleri tüketerek; büyüme ve gelişmemizi, hastalıklardan korunmayı ve yaralarımızın çabuk iyileşmesini sağlarız.

YUMURTA Yumurtadan Bahsederken; Demir deposu olduğunu ve her gün yediğimizde kansızlıktan korunup hasta olmayacağımızdan bahsedebiliriz. Aynı zamanda içerdiği yüksek proteinle büyüme ve gelişmemize büyük katkı sağlar.

İçinde demir bulunan yiyecekler yeteri kadar yenilmediğinde Kansızlık olur Kansız olan kişiler çabuk yorulur, sık hasta olur, derslerinde başarılı olamazlar, dikkat kaybı olu.

2- SÜT GRUBU SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR Süt Grubunu Anlatırken; Hangi besinler bu gruba giriyor öğrencilerle sayılır. Bu grubu tüketmemizdeki en büyük neden kalsiyum mineralini alabilmek içindir. Kalsiyum ne işe yarar? Slayt değiştirilir.

Neden Süt İçmeliyiz ? Kemik sağlığımız Kas sağlığımız Göz sağlığımız Diş gelişimimiz için süt içmeliyiz Kalsiyum kemiklerin yapısına girerek onların daha güçlü olmasını sağlar. Boyumuzun uzamasında birinci dereceden etkilidir. Dişlerde kemik olduğu için diş sağlığı için de kalsiyum çok önemlidir. Ayrıca kasların hareket etmesi için kalsiyum gereklidir. Yeterli süt ürünü alınamazsa kaslarımıza kramplar girer. Görmemizde de çok önemlidir.

Günde en az 2 bardak süt içmeliyiz. Günde ne kadar süt içmeliyiz ki ihtiyacımızı karşılayabilelim? En az 2 bardak

3) SEBZE VE MEYVELER

C VİTAMİNİ * Bizi hastalıklardan korur. * Diş etlerinin sağlıklı olması için gereklidir. C vitamini hemen her meyvede bol miktarda bulunur. En çok Turunçgillerde ( portakal, mandalina, greyfurt, limon ), kivi, erik, narda, sebzelerden de yeşil biberde, maydanozda, yeşil soğanda vardır.

4- EKMEK VE TAHILLAR En çok enerji veren besin grubu tahıllardır. Hangi besinleri bu gruba alıyoruz? Ekmek, bazlama, makarna, pirinç, bulgur, un ve undan yapılan besinleri bu gruba sokabiliriz.

ŞEKERLER VE YAĞLAR En çok enerjiyi yağ ve şekerlerden sağlarız. Ama bu grup o kadar tehlikelidir ki; ölçülü kullanmazsak enerji dengesi bozulur. Fazla alınan şeker ve yağlar depolanarak bizim aşırı derecede kilo almamıza neden olur. Ayrıca fazla yağlı veya şekerli besinler karnımızı tok tutarak diğer almamız gereken gıdaların alınışına da engel olduğu için dengesiz beslenmeye neden olur. Bu da vitamin, mineral ve proteinleri eksik almamıza neden olur. hastalanır ve dişlerimiz de fazla şekerli besinler almaktan çürür ve sağlıksız hale gelir. Bu bölümde hazır gıdaların şeker ve yağ içeriklerinin yüksek oluşu sebebiyle sağlıksız oluşundan bahsederiz.

SU * Ortalama günde 8-10 su bardağı (1,5 - 2 Litre) Suyun önemini bir sonraki slayttaki resimle açıklıyoruz.

Sağlıklı beslenmek için günde ÜÇ ANA ve en az İKİ ARA öğün yenilmelidir. Okuldaki beslenme saatinin bir ARA ÖĞÜN olduğu mutlaka vurgulanmalıdır.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR Yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın ‘Altın Anahtarı’

KAHVALTININ ÖNEMİ * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Güne sağlıklı başlamak * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Çabuk yorulmamak için ; Kahvaltı Etmeliyiz. Eğer kahvaltı etmez ve bunu alışkanlık haline getirirsek - ki en çok atlanılan öğün kahvaltıdır – gün içinde harcayacak enerjiyi depolarımızdan karşılamaya çalışır ve depoları tüketiriz. Bu da acil durumlarda - hastalık gibi- problem yaratır. Büyüme ve gelişmemiz engellenir ki en hızlı büyüdüğünüz dönemde besinsiz kalmak tehlikelidir. İleride kısa boylu sağlıksız, çabuk yorulan ve sık hasta olan kişiler olursunuz.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER * Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. * Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız * Öğün atlamamalıyız * Sabah kahvaltısı yapmalıyız.

Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız. * Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.

* Spor yapmalıyız, hareketli bir yaşam sürmeliyiz

Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız

OBEZİTE bozulması ile sonuçlanan ve Enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması ile sonuçlanan ve sıklıkla enerji yoğunluğu fazla besinlerin aşırı alımına bağlı olan bir durumdur.

Obezite; sağlık sorunları Hipertansiyon Şeker Hastalığı Astım Karaciğer Yağlanması Felç Solunum zorluğu Bazı psikolojik bozukluklar

Böyle bir durumda bir uzmana (diyetisyen vb Böyle bir durumda bir uzmana (diyetisyen vb.) danışarak tedavi olmak gerekmektedir.