Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Advertisements

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
KADIN VE SİYASET.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
Yaygın Anksiyete Ve Panik Bozukluğu
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
Yönetimde stres kaynakları
GUATR.
Korku İnsanın,gerek kendi beyninden,gerekse çevreden gelen uyaranlarla zarar göreceği hissine tepkisidir. Bu olayda tehdit eden bir kaynak vardır.
Kaynak: Psk.İlhan Bozkurt,
SINAV KAYGISI.
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
ÇOCUĞU SINAVA HAZIRLANAN AİLELER
Kaygı Bozuklukları ve Fobiler
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Psikiyatri Klinikleri
Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri ve Sorunları
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISI
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
SOSYAL FOBİ.
Akılcı İlaç Kullanımında Nöropsikiyatri
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Yunus Emre ERDUĞAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
Çocuklarda Panik Bozukluğu ve Sınav Korkusu
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
Travma Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu.
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
PSİKOTERAPİ.
OCAK 2016 OBSESİF KOMPÜLSİF BOZUKLUK
Kaygı Bozuklukları.
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Fiziksel tepkilerBilişsel tepkilerDuygusal tepkilerDavranışsal tepkiler Midede boşluk hissiİnanamama ve İnkarŞaşkınlık ve şokAğlama Nefes alamamaKonfüzyon.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Agorafobi İsmail Hakkı ÇINAR
ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
OBSESİF-KOMPÜLSİF BOZUKLUK ve İLİŞKİLİ HASTALIKLAR
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Panik Bozuklukların Tedavisi
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Anksiyete, Baş etme mekanizmaları, Anksiyete bozukluklarında tedavi ve hemşirelik bakımı Prof. Dr. Gülsüm Ançel.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Sınav Kaygısı.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sunum transkripti:

Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler Uz Dr Mustafa Güveli

Depresyon 1 En Az İki Haftalık Süre İçerisinde Aşağıdaki Belirtilerden En Az Beşi Varsa DEPRESYON Sorgulanmalıdır Çökkün Bir Ruh Hali,ilgi Kaybı Yada Yaptıklarından Zevk Alamama. Günlük İş Ve Gücünü Yapamama,günlük İşlere Karşı İsteksizlik, Perhiz Yapmadığı Halde Aşırı Kilo Kaybetme Yada Kilo Alma ( Bir Ayda Vücut Ağırlığının %5 İnden Fazlasını Alma Yada Verme.) İştah Kaybı Yada Aşırı İştah. Hemen Her Gün Aşırı Uyuma Yada Uykusuzluk,

Depresyon 2 Sıkıntı huzursuzluk yerinde duramama Kendini yorgun bitkin halsiz hissetme (enerjisi çekilmiş gibi hissetme). Kendini değersiz aşağılık yada suçlu gibi hissetme Dikkatini bir noktaya toplayamama Cinsel istekte aşırı azalma yada istek kaybı.

Sosyal Fobi Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır.Ve kişi bu korkunun yaşanmasından kurtulmak için bu tür sosyal ortamlara girmekten kaçınır. Kaçınma nedeniyle kişinin sosyal mesleki yada aile yaşamı etkilenir.

Sosyal Fobi İki Farklı Şekilde Görülür Genel: Korkular hemen her durum için geçerlidir. Özel:Yalnızca özel bazı durumlar için geçerlidir. (Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek vs gibi.)

Sosyal Fobide En Sık Karşılaşılan Belirtiler Şu Şekilde Sıralanabilir Çarpıntı Titreme Terleme Kaslarda gerginlik Midede rahatsızlık hissi Göğüste sıkıntı hissi Sıcak yada soğuk basması Başta ağırlık hissi Baş ağrısı

Sosyal Fobiklerin Belirtileri Yoğun Olarak Yaşadıkları Durumlar Topluluk önünde konuşmak. Bir işle uğraşırken seyredilmek. Başkalarının önünde yemek yemek içmek. Otorite konumundaki kişilerle temas etmek. Misafir kabul etmek Başkaları ile tartışmak Toplulukta telefonla konuşmak. Tanımadığı kişilerin gözlerinin içine bakmak, İlgi odağı olmak. Başkalarının önünde yazı yazmak.

Sosyal Fobide Başlangıç Yaşı Başlangıç yaşı sosyal fobide çok erkendir. Hastaların % 40’ında başlangıç yaşı 10’un altındadır. Hastaların %95’inde ise başlangıç 20’nin altındadır. Okul fobisi olan çocukların %40’ında ise sosyal fobi olduğu belirtilmektedir.

Obsesyon – Kompulsiyon Saplantı Obsesyonlar ya da kompulsiyonlar varlığı ile giden bir rahtsızlıktır.Obsesyonlar aşağıdakilerden (1),(2),(3) ve (4) ile  tanımlanır: Bu bozukluk sırasında kimi zaman istenmeden gelen ve  uygunsuz olarak yaşanan ve belirgin anksiyete ya da sıkıntıya neden olan yineleyici ve sürekli düşünceler, dürtüler ya da düşlemeler Düşünceler, dürtüler ya da düşlemler sadece gerçek yasam sorunları hakkında duyulan aşırı üzüntüler değildir.

Obsesyon – Kompulsiyon Saplantı 3. Kişi, bu düşünceleri, dürtüleri ya da düşlemlerine önem vermemeye ya da bunları baskılamaya çalışır yada başka bir düşünce ya da eylemle bunları etkisizleştirmeye çalışır 4. Kişi, obsesyonel düşüncelerini, dürtülerini ya da düşlemlerini kendi zihninin bir ürünü olarak görür (düşünce sokulmasında olduğu gibi değildir)

Kompulsiyon Kişinin, obsesyona bir tepki olarak ya da katı bir biçimde uygulanması gereken kurallarına göre yapmaktan kendini  alıkoyamadığı yineleyici davranışlar (örn: el yıkama, düzene koyma, kontrol etme) ya da zihinsel eylemler (örn: dua etme, sayı sayma, birtakım sözcükleri sessiz bir  biçimde söyleyip durma) Davranışlar ya da zihinsel eylemler, sıkıntıdan kurtulmaya ya da var olan sıkıntıya azaltmaya yada korku yaratan olay ya da durumdan korunmaya yöneliktir: ancak bu davranışlar yada zihinsel eylemler ya  etkisizleştirilmesi ya da korunulması tasarlanan şeylerle gerçekçi  bir biçimde ilişkili değildir ya da açıkça çok aşırı bir düzeydedir.

Panik Bozukluk Aşağıda sayılan 13 bedensel ve bilişsel belirtiden en az dördünün eşlik ettiği yoğun korku ve rahatsızlık hissi.  Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama Terleme Titreme ya da sarsılma Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma Soluğun kesilmesi Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma

Panik Bozukluk 7.Bulantı ya da karın ağrısı 8.Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma 9.Derealizasyon ya da Depersonalizasyon (dış dünya yada kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme. 10.Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu 11.Ölüm korkusu 12.Uyuşma ve karıncalanma duygusu 13.Üşüme ürperme ve ateş basması 

Bu Sorunların Tedavileri Önce doğru tanı Doğru tedavi Psikoterapi İlaç tedavisi Her ikisi birlikte