İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİLGİLENDİRME SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Yük.Kimyager Hasan ÖZ.
METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
SU GÜVENLİĞİ İÇİN İZLEME VE KAYIT ÇALIŞMALARI
BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
SAĞLIKLI VE TEMİZ İÇME SUYU TEMİNİ (ARITIM, DEPOLAMA, KULLANIM,ANALİZ)
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
SU GÜVENLİĞİ EĞİTİM TOPLANTISI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
İ.Ethem ÖZÇOBAN Bul.Has.Çevre ve Çal.Sağ.Şube Müd.
ÇEVRE SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
AŞI SONRASI İSTENMEYEN ETKİ (ASİE) İZLEME SİSTEMİ
KÖY İÇME SUYU DEPOLARININ TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
İçme suyu. Temiz ve Sağlıklı Su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ ©2005.
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
OKUL SÜTÜ PROGRAMI OKUL SÜTÜ ; Özel okullar dahil, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine, eğitim öğretim yılının ikinci döneminde (11/02/ /06/2013.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HAVUZ SUYUNDA MİKROBİYOLOJİK UYGUNSUZLUKLAR VE DEZENFEKSİYONUN ÖNEMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBESİ
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Bio. Şenol YILMAZ
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı AB Dairesi Başkanı ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI.
HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ 1 Resmi Gazete Tarihi: Sayı:28698.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
BİRİKTİRME.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Sunum transkripti:

İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİLGİLENDİRME SUNUMU GIDA VE ÇEVRE KONTROL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Kapsam Madde 2: Bu Yönetmelik, kaynak suları, içme suları ve içme-kullanma suları ile ilgili hükümleri kapsar. Ancak, doğal mineralli sular, kaplıca ve içmece suları ile tıbbi amaçlı suları kapsamaz.

TANIMLAR * KAYNAK SUYU * İÇME SUYU * İÇME VE KULLANMA SUYU (ŞEBEKE)

KAYNAK SUYU Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından yer yüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde izin verilenler dışında her hangi bir işleme tabi tutulmaksızın Ek-1' deki nitelikleri taşıyan, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı suları

İÇME SUYU Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve Bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyon, filtrasyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması suretiyle Ek-1’deki parametre değerleri elde edilen, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı suları

İÇME-KULLANMA SUYU (ŞEBEKE SUYU) Genel olarak içme, yemek yapma, temizlik ve diğer evsel amaçlar ile, gıda maddelerinin ve diğer insani tüketim amaçlı ürünlerin hazırlanması, işlenmesi, saklanması ve pazarlanması amacıyla kullanılan, orjinine bakılmaksızın, orijinal haliyle ya da arıtılmış olarak ister kaynağından isterse dağıtım ağından temin edilen ve Ek-1' deki parametre değerlerini sağlayan ve ticari amaçlı satışa arz edilmeyen suları

İstisnalar Madde 3: Bu Yönetmelik hükümleri; a) Yetkili mercilerce suyun kalitesinin doğrudan ya da dolaylı olarak tüketici sağlığını etkilemediğinin tespit edildiği durumlarda kullanılan sulara, b) Günlük ortalama 10 m3 den az su sağlayan veya 50 den az kişi tarafından kullanılabilecek müstakil su kaynağından temin edilen suya, bu suyun ticari ya da kamusal faaliyet için temin edilmesi hali hariç, uygulanmaz.

Kalite Standartlarının Aranacağı Noktalar Madde 8 : 7 nci maddede yer alan parametreler; a) Suyun bir şebeke aracılığı ile temin edilmesi halinde, bina ya da bir kuruluşta, suyun insani tüketim için kullanılmak üzere musluklardan akıtıldığı, c) Suyun satılmak üzere şişelere ya da ambalajlara doldurulması halinde, şişelere ya da ambalajlara doldurulduğu, d) Suyun gıda üretiminde kullanılması halinde, suyun üretimde kullanıldığı noktalarda aranır.

İzleme, Dezenfeksiyon ve Analiz Özellikleri Madde 10 : Tüketime sunulan içme-kullanma suları Ek-2 Tablo B1’de belirtilen sıklıklarda denetleme izlemesi ve kontrol izlemesine tabi tutulur. Ancak suların, parametre değerlerine uyumsuzluğunun tespit edilmesi halinde, kirliliğin boyutlarının ve düzeltici önlemlerin etkinliğinin tespiti amacıyla, 11 inci madde uyarınca izleme programı dışında ilave denetleme izlemesi talep edilebilir.

ÜCRETLENDİRME Madde 10 : Bu madde kapsamında yapılan her türlü analiz ücretleri, belediye yerleşim yerlerinde belediyelerce, köylerde ise İl Özel İdaresince ödenir. (31.07.2009 T.27305 S. RG. Değişik Madde:1)

DENETLEME İZLEMESİ Denetleme izlemesinin amacı; Yönetmelik Ek-1 (a) ve (b)' deki bütün parametrik değerlere uyulup uyulmadığını belirlemek için gerekli verileri temin etmektir. Bakanlık gerekli gördüğü taktirde Ek-1 (c) ve (d)’ de yer alan parametreleri de denetleme izlemesine dahil edebilir.

KONTROL İZLEMESİ Kontrol izlemesinin amacı; İçme-kullanma suyunun Ek-2 Tablo A’da sayılan parametrelerin Ek- 1’de yer alan değerlerine uyup uymadığını belirlemek amacıyla, suyun organoleptik ve mikrobiyolojik kalitesi ve aynı zamanda içme suyu arıtımının yapılması durumunda, bu arıtımın (özellikle dezenfeksiyon) etkili olup olmadığı hakkında düzenli bilgi sağlamaktır.

DEZENFEKSİYON İçme-kullanma sularına dezenfeksiyon gerekmesi halinde, dezenfeksiyonun etkinliği doğrulanır. İçme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor kullanılması halinde uç noktalardan alınan numunelerde serbest bakiye klor miktarı en fazla 0.5 mg/L olmalıdır.

Ek -1 Parametreler ve Parametrik Değerler a) Mikrobiyolojik parametreler İçme-Kullanma Suları için: Parametre Parametrik değer sayı/100 ml Escherichia Coli ( E. Coli ) 0/100 ml Enterokok Koliform bakteri

EK-1 b) Kimyasal Parametreler Parametrik değer Birim Notlar Akrilamid 0.1 μg/L Not-1 Antimon 5.0   Arsenik 10 Benzen .0 1 Benzo (a) piren 0,010 Bor 1 mg/L Bromat (içme-kullanma suları için 31 Aralık 2007 yılına kadar 25 μg/L olarak uygulanır) Not 2 Kadmiyum 5,0 Krom 50 Bakır 2 Not 3 Siyanür 1,2-dikloretan 3,0 Epikloridin 0,10 Not 1 Florür 1,5 Kurşun (içme-kullanma suları için 31 Aralık 2012 tarihine kadar 25 μg/L olarak uygulanır) Not 3 ve 4 Cıva 1,0 Nikel 20 Nitrat Not 5 Nitrit 0,50 Pestisitler Not 6 ve 7 Toplam pestisitler Not 6 ve 8 Polisiklik aromatik hidrokarbonlar Belli bileşiklerin konsantrasyon toplamı; Not 9 Selenyum Tetrakloreten ve trikloreten Belli parametrelerin konsantrasyon toplamı Trihalometanlar-toplam 100 (içme-kullanma suları için 31 Aralık 2012 tarihine kadar 150 μg/L olarak uygulanır) Belli bileşiklerin konsantrasyon toplamı; Not 10 Vinil Klorür

EK-1 d) Radyoaktif Parametreler Parametrik değer Birim Notlar Trityum 100 Bq/L Notlar 8 ve 10 Toplam gösterge dozu 0,10 mSv/yıl Notlar 9 ve 10

Ek-2 Tablo A Kontrol için İzleme Parametreleri İçme-Kullanma Suları İçme Suları Kaynak Suları Notlar Renk   Bulanıklık Koku Tat İletkenlik Hidrojen iyon konsantrasyonu(pH Hidrojen iyon konsantrasyonu(pH ) Nitrit Not 3 Amonyum Aliminyum Not 1 Demir Clostridium perfringens (Sporlar dahil) (Not 2) Clostridium (Sporlar dahil) (Not 2) perfringens Not 2 Escherichia coli (E. Coli) Koliform bakteri Pseudomonas aeruginosa (Not 4) Not 4 22 °C’de ve 37 °C’de koloni sayısı (Not 4) Not 4 

NOT - 1 Aliminyum ve Demirin kimyasal arıtımda kullanıldığında bakılır.

NOT - 2 Suyun yüzeysel su kaynağından temin edilmesi halinde bakılır.

NOT - 3 Klorlu sularda bakılır.

NOT - 4 Ambalajlı sularda bakılır.

Tablo B1 İçme-kullanma amaçlı su için minimum numune alma ve analiz sıklığı Bir su şebekesi bölgesi içinde her gün dağıtılan yada üretilen suyun miktarı (Notlar 1 ve 2) m3 Her yıl için kontrol izlemesi sayısı (Notlar 3, 4 ve 5) Her yıl için denetleme izlemesi sayısı (Notlar 3 ve 5)  100   2 1 100  1 000 4 1000  10 000 Bu sayıya ilave her 1000 m3/gün için 3 kontrol izlemesi ilave edilecektir. Bu sayıya ilave her 3300 m3/gün için 3 denetim izlemesi ilave edilecektir 10000  100 000 31 Bu sayıya artı her 1000 m3/gün için 3 kontrol izlemesi daha ilave dilecektir. 3 Bu sayıya ilave her 10000 m3/gün için 1 denetim izlemesi ilave edilecektir 100000 301 10 3 denetim izlemesi daha ilave edilecektir. Bu sayıya her 25 000 m3/gün için

NUMUNE ALMA VE ANALİZ SIKLIĞI NOTLAR-1 Not 2: Miktarlar bir takvim yılı üzerinden ortalama olarak hesaplanır. Bakanlık minimum sıklığı, 200 L/gün/kişi olarak varsaymak kaydıyla, su miktarı yerine bir su şebekesi bölgesindeki nüfusun sayısını kullanarak belirleyebilir.

NUMUNE ALMA VE ANALİZ SIKLIĞI NOTLAR-2 Not 4 : Ek-1 ’de yer alan parametreler için, Bakanlık tabloda belirtilen numunelerin sayısını aşağıdaki hususlara göre gözden geçirilebilir. a) En azından birbirini izleyen iki yıl boyunca alınan numunelerden elde edilen sonuç değerleri değişmez ve Ek-1’de belirtilen limitlerden belirgin biçimde daha iyi ise, b) Suyun kalitesinin bozulmasına neden olacak olası bir faktör yoksa azaltabilir.  * Tabloda belirtilen numune sayısının % 50’sinden az olamaz.

NUMUNE ALMA VE ANALİZ SIKLIĞI NOTLAR-3 Not 5: Numunelerin sayısı zaman ve yer bakımından mümkün olduğu kadar eşit olmalıdır.

NUMUNE MİKTARLARI Numune miktarları izleme türüne, analiz yöntemi ve cihazlara göre değişik olabilmektedir.

1- DENETLEME İZLEMESİ İÇİN MİKTAR 3x5 lt + 2x1,5 lt Kimyasal + 2x1 lt Mikrobiyolojik

2- KONTROL İZLEMESİ İÇİN MİKTAR 5 lt Kimyasal + 1 lt Mikrobiyolojik

AMBALAJLI SULAR 1- KAPLAR A- GERİ DÖNÜŞLÜ KAPLAR: Cam, metal ve polikarbonatlı B- GERİ DÖNÜŞSÜZ KAPLAR: Polietilen(PET), polivinilklorür(PVC), aliminyum folyo

2- KAPAKLAR A- Plastik veya metalden B- Yapıştırıcı kullanılmaz C- Damacanalarda shiring uygulanır

3- ETİKET BİLGİLERİ * cinsi * adresi * izin tarih ve sayısı, * Suyun adı * cinsi * adresi * izin tarih ve sayısı, * sahip olduğu parametreler, * imal ve son kullanma tarihi, * parti ve seri no, * kaynağın ve yerin ismi

4- ETİKET RENGİ * Doğal kaynak sularında mavi ve tonları * İçme sularında kahverengi ve tonları olabileceği gibi; * Alt ve üst kenarlarına aynı renklerden bant konulabilir

GIDA VE ÇEVRE KONTROL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜR EDERİZ GIDA VE ÇEVRE KONTROL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ