TEMEL ARICILIK EĞİTİMİ 13-17 EKİM 2014.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
Advertisements

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Genel amaç : “TRC2 (Diyarbakır ve Şanlıurfa) bölgesinin ekonomik potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki.
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Avusturya.
Global Su Ürünleri Trendleri
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
TÜRKİYE’DE TARIM.
Portekiz.
Danimarka.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
HÜRMAK Plastik Otomotiv Makina İmalat San. ve Tic. A.Ş
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Ülkemizin Doğal Kaynakları
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
GREEN MARKETING KONFERANSI
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Belçika.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Coğrafi Bölgeler.
Arıcılık Malzemeleri.
Sabit ve Gezginci Arıcılık
İsviçre.
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
TÜRKİYE’DE TARIM.
Macaristan.
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
Lüksemburg.
İTALYA.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
biyoteknoloji ve önemi
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bal Dışındaki Arı Ürünleri Hazırlayan: Duygu Uygun Danışman: Prof. Dr. Mustafa Karhan.
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Portekiz.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
Sunum transkripti:

TEMEL ARICILIK EĞİTİMİ 13-17 EKİM 2014

ARICILIĞIN TARİHÇESİ Yapılan kazılarda elde edilen fosiller ve mağaralarda rastlanan kabartma resimler arıcılığın çok eski bir geçmişe sahip olduğuna delil sayılmaktadır.

ARICILIK TARİHİ İspanya'nın  Bicorp Valencia kasabasında bulunan M.ö 7000 yıllarında yapıldığı tahmin edilen mağara resimlerinde arılarla çevrili bir kadın bal alırken görülmektedir.

ARICILIK TARİHİ Mısır firavunlarının mezarlarında bulunan balmumları ise bundan 3-4 bin yıl önce arılardan bal alındığının kesin bir delil olarak kabul edilmektedir.

ARICILIK TARİHİ İlk gezgin arıcılık ise M.ö 3000 yıllarında eski Mısır'da başlamıştır. Arıcılar arılarını Nil nehri üzerinde sallarla aşağı ve yukarı mısır arasında taşıyarak bal üretimlerini artırmıştır.

ARICILIK TARİHİ İspanyada yapılan kazılarla eski Yunan, Hitit, Roma, Çin medeniyetlerine ait tarihi eserlerde bulunan deliller de arıcılığın bilindiğinin göstergesi olarak kabul edilmiştir. Türk milleti eskiden beri arıcılığa önem vermiş ve uygulamıştır. Fatih’inve Sultan Süleyman 'ın kanunnamelerinde arıcılığa ait hükümler bulunmaktadır.

ARICILIK TARİHİ Arıcılık insanlık tarihinden beri kutsal sayılan bir meslektir. Arı ve arı ürünlerine bütün dinlerde itibar gösterilmiştir. Bu işle uğraşanlara çeşitli toplumlarda din adamlarına benzer  ayrıcalıklar tanınmıştır.

ARICILI TARİHİ İnsanların ağaç kovuklarındaki arı kolonilerini imha etmeden, içerisindeki balın bir kısmını alıp, arıların ihtiyacı olan balı bırakmalarıyla birlikte, gerçek anlamda arıcılık faaliyeti başlamış oldu.

ARICILI TARİHİ Zamanla doğal ağaç kovuklarındaki arıların ürettiği balların miktarı yetersiz gelmeye başlayınca, oyulmuş ağaç kütüklerinden yapay arı yuvaları oluşturulmaya başlandı.

ARICILIK TARİHİ Ortadoğu'nun sıcak ve ormansız bölgelerinde büyük çömlekler arı kovanı olarak kullanıldı. Diğer bölgelerde saman, hasır, kamış ya da ağaçtan yapılan çok değişik tipte ilkel arı kovanları yapıldı.

ARICILIK TARİHİ 16. yüzyılda bilim ve teknolojideki gelişmelerle birlikte, arıcılık bilgisinde de önemli gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır.Bu dönemde arıcıların temel amacı, arılara zarar vermeden bal hasat etme yöntemlerini bulmaya çalışmak olmuştur. Bunun için bir çok  denemeler yapılmış ekipmanlar geliştirilmeye çalışılmıştır..

ARICILIK TARİHİ 1550 yılında mikroskobun bulunmasıyla birlikte o zamana kadar görülemeyen mikroorganizmaların ve organların büyütülerek görülmesi sağlanmıştır. 1609 yılında İngiliz Charles Butter ana arının dişi olduğunu bulmuş, beyarı olarak değil kraliçe arı olarak isimlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir.

ARICILIK TARİHİ 1771 yılında ana arıların erkek arılarla kovan dışında ve havada uçarken çiftleştikleri keşfedilmiştir. 1600-1800 yılları  arasında arıcılık konusunda bir çok araştırma ve geliştirme yapılmış, yeni yeni teknikler bulunmuştur. üstten açılabilen çerçeveli kovanlar kullanılmaya başlanmış fakat arıcılığın bütün problemlerini çözecek kovan tipleri geliştirilememiştir.

ARICILIK TARİHİ 1851 yılında Amerikalı Lorenzo Langstroth arı boşluğunu keşfederek çerçevelerin kovan içerisinde kolayca hareket edebileceği kovan sistemleri geliştirilmiştir.

ARICILIK TARİHİ 1858 yılında ilk yapay Temel petek arıcıların kullanımına sunulmuştur. 1865 yılında binbaşı Hruschka bal süzme makinesini keşfetmiştir. 1940'lı yıllarda yapay tohumlama tekniğinin uygulamaya başlanması ile birlikte ıslah ve genetik kaynakların korunması yönünde önemli gelişmeler sağlanmıştır.

DÜNYADA ARICILIK Günümüzde arıcılık tüm dünyada yapılan en yaygın faaliyetlerden birisidir. Bugün dünyada 65 milyon koloni ile 1,5 milyon ton bal üretimi yapılmaktadır. Üretilen balın ¼’ ü ticarete konu olmakta ve bu 20 bal üreticisi ülke tarafından yapımaktadır.

DÜNYADA ARICILIK Dünyanın en çok kovan varlığına sahip(8 milyon) ve bal üreten ülkesi(211 bin ton) ÇİN’dir. Kovan başına dünya bal üretimi 20 kg olup,bu rakam Çin’de 33,Arjantin’de 40,Meksika’da 27,Kanada’da 64,Avustralya’da 55,Macaristan’da 40ve Türkiye’de 17 kg civarındadır.

DÜNYADA ARICILIK Bu ülkeler aynı zamanda en çok bal ihraç eden ülkelerdir. En çok bal ithal eden ülkeler ise;Almanya, ABD,Japonya,İngiltere, İtalya,İsviçre,Fransa, Avusturya ve diğer Avrupa ülkeleridir.

DÜNYADA ARICILIK Bu ülkelerden Almanya Türkiye’nin üretiminden daha fazla bal ithal etmektedir. Balın yanında propolis, polen,arı sütü ve arı zehiride dünya ticare-tinde rol oynamaktadır.

POLİNASYONDA BAL ARILARI Diğer yandan tarımı gelişmiş ülkelerde arıcılık,arı ürünleri üretiminin yanında hatta daha önemli olarak bitkisel üretimde miktar ve kalitenin arttırılması amacıyla yapılmaktadır.

POLİNASYONDA BAL ARILARI Örneğin ABD’de bitkisel üretimde bulunan üreticiler,üretim yaptıkları bitkilerde tozlaşmanın sağlanması için arıcılara 41 milyon dolar arı kirası öderken buna karşılı kendileri arıların üretime katkılarından 3.2 milyar dolar kazanmaktadırlar.

POLİNASYONDA BAL ARILARI Yine ABD’de yapılan bir çalışmada 40 dolayındaki bitki türünden elde edilen toplam 30 milyar dolarlık ürün değerinin yaklaşık 1/3’ü olan 10 milyar doların bal arılarından dolayı sağlandığı bulunmuştur.

TÜRKİYE ‘DE ARICILIK Dünyada 65 milyon koloni ile 1.5 milyon ton bal üretimi yapılmaktadır. Türkiye ise 6.6 milyon koloni ile Çin’in arkasından 2.,bal üretim miktarı 94.000 ton ile 4.sırada yer almaktadır. Koloni başına verimde ise 17 kg ile 6. sırada yer almaktadır.

ÜLKEMİZDE ARICILIK  Ülke arıcılığında Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi önemli yere sahiptir. Türkiye koloni varlığının neredeyse % 50’ si, bal üretiminin ise % 50’ den fazlası bu iki bölgeye kayıtlı arı yetiştiricileri tarafından yapılmaktadır. Koloni varlığı ve bal üretimi bakımından öne çıkan üç ilimiz sırasıyla; Muğla, Ordu ve Adana’dır.

ÜLKEMİZDE ARICILIK Türkiye Arı yetiştiricileri Birliği verilerine göre 57.000 kayıtlı arı üreticisi bulunmaktadır. Gezginci arıcılar için kovan başına verim 35-40 kg, sabitlerde ise 3-5 kg. Türkiye üretiminin yüzde 90'ını gezginci arıcılar oluşturuyor

İklim olarak çeşitlilik gösteren ülkemizde bu çeşitliliğe paralel çeşit ve kalitede ballar üretilmektedir. Narenciye, pamuk, ayçiçek meyve çiçeklerinden, üçgül, kekik, keçiboynuzu,keven sandal, çam, kestane, ıhlamur vs. her türlü balı üretmekteyiz.

ARICILIĞIN ÖNEMİ  Arıcılık: Bitkisel kaynakları, arazi ve emeği ile birlikte kullanarak ,insanın var oluşundan bu yana beslenme ve sağlık amacıyla kullanmaktan vazgeçmediği bal, polen, arı sütü, propolis ve arı zehri gibi ürünler ile günümüzde arıcılığın önemli gelir unsurlarından olan ana arı, oğul, paket arı gibi canlı materyal üretme faaliyetleridir.

ARICILIĞIN ÖNEMİ Arıcılığın temel öncelikleri değerlendirildiğinde şu önemli özellikleri ortaya çıkmaktadır:  Bal arıları, niteliği ne olursa  olsun her   türlü arazide yetişen çoğu bitkiden nektar ve polen toplayarak bunları en değerli ve yararlı ürünlere dönüştürür. Arıcılık yapılmadığında bu kaynaklar boşa gitmektedir, başka şekilde değerlendirme şansı da yoktur.

ARICILIĞIN EKONOMİYE KATKISI  Arıcılık, arazi varlığına bağlı bir iş kolu değildir. Bu özelliği ile herkes için bir istihdam, gelir ve sağlıklı beslenme aracı olma özelliğindedir. Arı yetiştiriciliğinde sermaye başta olmak üzere, gerekli tüm ekipman ve canlı materyal yurt içinde temin edilmekte ve dışa bağımlılık bulunmamaktadır.

ARICILIĞIN EKONOMİYE KATKISI Arıcılık    faaliyeti   sonunda  bal balmumu propolis  gibi   bozulmadan saklanabilen ve her piyasada değeri fiyattan satılabilen ürünler üretilir.  Balarısı  bitkisel  üretimin   gerçekleşmesinde ve sü-rekliliğinde  en önemli girdidir. Üründen ürüne, bölgeden bölgeye taşınabilen tek tozlaşma vektörüdür.

ARICILIĞIN ÖNEMİ  Türkiye'de    bugün   sanayileşme   ve  kentleşme süreci  yaşanmakta ,  bir taraftan da nüfus artışı devam etmektedir. Tarım arazilerinde bölünmeler sürmekte, optimum işletme büyüklükleri sağlanamamaktadır. Üretim hala geleneksel tarım teknikleri ile sürdürülmektedir. 

ARICILIĞIN ÖNEMİ Kısacası arıcılık bir üretim dalı olarak ülke ekonomisine doğrudan katkısı 160 triyon liradır.Arıcılığın tozlaşma yolu ile ekonomiye olan katkısı bal ve balmumu ile olan katkının en az 10 katı olduğu dikkate alındığında arıcılığın ülke ekonomisine katkısı 1.6 – 2.4 katrilyon Tldir.

ARICILIĞIN ÖNEMİ Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan ve yeterli toprağı olmayan 150.000 dolayındaki kişi için istihdam kaynağı olması arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini ortaya koymaktadır

ARICILIĞIN ÖNEMİ Türkiye coğrafyası dikkate alındığında rakım hem batıdan doğuya, hem de kuzey-güney doğrultusunda iç kesimlere doğru artmaktadır. Anadolu'nun bu kendine özgü topografyası, bitkilerin farklı bölgelerde yılın değişik dönemlerinde çiçeklenmesine yol açarak ülkemizi arıcılık açısından uygun bir ekolojiye sahip kılmaktadır. Ülkemiz dünya ballı bitkiler florasının da 3/4 üne sahiptir.

TEŞEKKÜRLER