MADDENİN DEĞİŞİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
Advertisements

AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
MADDEYİ TANIYALIM.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
ENERJİ KAYNAKLARI.
Madde ve Isı.
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
EVİNİZDEKİ EŞYALARI TANIYOR MUSUNUZ?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
KONU: MADDEYİ TANIYALIM
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
MADDEYİ TANIYALIM.
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Doğal ve Yapay Maddeler
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
ISI YALITIMI.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
KONULAR  MADDEY İ TANIYALIM  ÇEVREM İ ZDE SAYISIZ MADDE VARDIR.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ MADDEN İ N ISI ETK İ S İ İ LE DE ĞİŞİ M İ.
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
CANLILARIN YAŞAM ALANI TÜM CANLILARIN YAŞAM ALANI DÜNYA
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
MADDEYİ TANIYALIM.
Ayran, maden suyu, zeytinya ğ ı, ya ğ mur, sirke, gözya ş ı Silgi, tabak, çanta, kırmızı mercimek, masa, zeytin, tuz Hava,
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
Maddeyi Tanıyalım.
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
MADDEYİ TANIYALIM.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ

MADDENİN DEĞİŞİMİ Günlük hayatımızda birçok nesne kullanırız . Bu nesneler üretilirken kullanım alanlarına göre uygun maddeler seçilerek Bazen aynı nesne, farklı maddelerden üretilebilir Örneğin ; kışın soğukta korunmak için kullandığımız eldivenler deri veya yünden yapılırken, bulaşık eldivenleri plastikten yapılır.

DOĞAL MADDELER Doğada kendiliğinden var olan ağaç, kayaç, toprak, gümüş, kömür gibi maddelere doğal madde adı vardır . Doğal maddeler, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanıldığında ham madde adını alır .

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, zeytinyağı üretiminde kullanıldığında zaman ham maddedir . Ağaç aynı zamanda başka ürünlerin yapımında kullanıldığında ham madde olur .

İŞLENMİŞ MADDE İnsanlar doğal maddeleri işleyerek yeni ürünler ortaya çıkarır. Oluşan bu yeni ürünlere işlenmiş madde adı verilir. İşlenmiş maddeler diğer ürünleri üretilmesiyle kullanılabilir. Bu maddeler, malzeme olarak adlandırılır .

YAPAY MADDELER Dünya nüfusunda hızla artması doğal kaynakların tüketimini hızlandırmaktadır. Doğadaki kaynaklar insanların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz hale gelmiştir. Bu nedenle doğal maddelerin yerine kullanılabilecek yapay maddeler üretilmiştir. Böylece tüken mekte olan doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilmiş, doğal dengenin korunmasına çalışılmıştır.

YAPAY MADDELERE ÖRNEKLER Vinileks : Aşırı tüketim ve bilinçsiz avlanma sonucunda doğal deri ihtiyacı karşılanmaz hale gelmiştir. Doğal derinin yerine yapay deri olan vinileks kullanılır. Teflon : Bakır, alüminyum ve çelik tencereler yerine yiyecekle yiyeceklerin yapışmasını önleyen teflon tencereler kullanılır. Yapay Kauçuk : Brezilya’ da yetişen kauçuk ağacından üretilen doğal kauçuğa alternatif olarak üretilmiştir. Hortum, otomobil lastiği, bulaşık eldiveni, paket lastiği yapımında kullanılır. Naylon: Naylondan yapılan ipek, sentetik iplik olarak adlandırılır. Yün ve ipek yerine kullanılır. Sentetik iplikten dokunan kumaş, sentetik kumaştır.

ÖRNEKLER

Plastik: Sağlam ve dayanıklı bir malzeme olup kalem, masa, oyuncak, bardak, tabak gibi birçok ürünün yapımında kullanılır. Bakalit: Plastiğin sertleştirilmiş halidir. Çaydanlık, tencere kulpları, elektrik kablosu ve tabak gibi nesnelerin yapımında kullanılır.

Plastik, yapay deri, teflon, naylon ve yapay kauçuk petrol kökenli yapay maddelerdir. Petrolün rafineride işlenmiş ile petrol katranı elde edilir. Petrol katranından plastik, naylon, yapay deri, teflon ve yapay kauçuk elde edilir.

ALIŞTIRMALAR Doğal maddelerin işlenmiş ile oluşan maddelere…………denir. Doğal maddeler çeşitli ürünlerin üretiminden kullanıldığı zaman……… adını alır. Yün, ipek, petrol, tahta gibi maddeler ……….. Maddelere örnektir. Teflon, bakalit, vinileks, naylon, plastik, sunta, sentetik………maddelere örnek gösterilebilir. Erozyon peri bacaları Doğal ham made İşlenmiş geri dönüşüm kutusuna Yapay malzeme Ülke ekonomisi doğal madde İşlenmiş madde Üçe

Çöpe attığımız atıkların kolay bir şekilde fabrikalara gönderebilmesiyle için onları uygun ………. ………… ……… atmalıyız. Maddeleri kullanım alanlarına göre ……….. ayırırız . Bu maddeler ………..,………….ve ………….maddelerdir. Atıkları uygun geri dönüşüm kutusuna göndermek …………. katkı sağlar. Rüzgar, akarsu, ve yağmurun ani sıcaklık değişimlerinin yeryüzünü aşındırması sonucu oluşan yeryüzü şekillerine ülkemizden verilebilecek örnek ……….. ……….. ‘dır.

( ) İşlenmiş bazı ürünler üretiminde malzeme olarak kullanılabilir ( ) İşlenmiş bazı ürünler üretiminde malzeme olarak kullanılabilir. Pantolon ve kazak üretiminde kullanılan iplik buna örnektir. ( ) Doğada kendiliğinden var olan maddelere örnektir. ( )Sandalye, dolap, benzin, iplik, doğal maddelere örnektir. ( ) Doğal maddelerin yerine ihtiyacı karşılamak için insanların ürettiği maddelere yapay maddeler denir. ( ) Vinileks, teflon, naylon, plastik, bakalit, gibi maddeler işlenmiş maddelerdir ( ) Maddeler kullanım alanlarına göre doğal, işlenmiş ve yapay madde olarak üçe grupta incelenir. ( ) Cam, plastik, metal ve kağıt atıklarını uygun geri dönüşüm kutularını atmamız ülke ekonomisini katkı sağlar.

Beni Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…. Adı: Eylül Soyadı: Altun No : 697 Sınıf:4/A