TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Köy altı yerleşmeleri.
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
4. Kazanım: Örnek incelemeler yoluyla tarih öncesi ilk yerleşmelerden günümüze yerleşmeyi etkileyen faktörler hakkında çıkarımlarda bulunur.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Yeryüzünde Yaşam
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
YENİŞARBADEMLİ. - - İlçenin tarihi M.Ö.4000 yıllarına kadar varmaktadır. - Tarih boyunca birçok uygarlığa sahne olmuştur yılında Bizanslılardan.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
Özboyacı İlköğretim Okulu
KIRSAL KALKINMA Tayfun Özkaya 2012 Yılı ZM-3.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYAL BİLGİLER.
Yerel Yönetimler ANAYASA’DA YEREL YÖNETİMLER
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ ÜLKEMİZDE NÜFUS SAYIMLARI NİÇİN YAPILIR? Her şeyden önce nüfus bir ülke için önemli bir göç aynı zamanda kaynaktır.Bu kaynak doğru.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KÖYLERİN VE KIRSAL ALANIN YENİDEN TANIMLANMASI SÜRECİNDE
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
YERLEŞMENİN FARKLILAŞMASI ve ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
9.Sınıf Coğrafya Projesi Konu: Yerleşme Doku Ve Tipleri.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ

KIR YERLEŞMESİ NEDİR? Kır yerleşmeleri; tarım ve hayvancılık işlevlerinin birlikte yapıldığı ya da birinin diğerine göre ön plana çıktığı yerleşmelerdir.

Kırsal yerleşmeler;kasabalarla köy ve köy idari yapısına bağlı yerleşmeler olarak iki başlık başlık altında incelenir.

KASABA YERLEŞMELERİ Belde,nüfusları 2000’in üzerinde, 10.000’in altında olan,köy ve küçük kent arasında büyüklükteki yerleşmelerdir. Bir belediye başkanı vardır. Haftanın bir günü Pazar kurulur ve halkın ihtiyaçları karşılanır.

KÖY YERLEŞMELERİ Cami,okul,otlak,yaylak,baltalık orman gibi ortak malları bulunan, toplu yada dağınık oturan insanların bağ,bahçe ve tarlalarıyla oluşturdukları yerleşmelerdir. Kırsal yerleşmelerin bazılarında yerleşik yaşam tarzı,bazılarında ise konar-göçerlik yada yaylacılık gibi yarı yerleşik tarz görülür.

A) TOPLU YERLEŞME Evlerin birbirine yakın olduğu yerleşme biçimidir. Suyun az olduğu yerlerde ve ovalık arazilerde toplu yerleşme görülür. Türkiye’de Orta Anadolu ile Güney Doğu Anadolu’da su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler görülür.

B) DAĞINIK YERLEŞME Suyun bol olduğu yerlerde,eğimli bölgelerde,evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de Doğu Karadeniz dağınık yerleşmenin en yaygın olduğu yerdir.

KÖY İDARİ YAPISINA BAĞLI YERLEŞMELER Köy idari yapısına bağlı yerleşmeler,idari bakımdan köye bağlı,köyden daha küçük yerleşim birimleridir. Bu yerleşmelerin sayısı 50.000’den fazladır.

YAYLA Yaz aylarında hayvan otlatmak ya da tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla gidilen geçici yerleşmelerdir. Yaylalar dinlenmek için gidilen yazlık sayfiye yerleri de olabilir.

MEZRA Tarım alanlarının az olması,kan davaları gibi nedenlerle bazı ailelerin oluşturdukları yerleşmelerdir. Burada tarımsal faaliyetler hayvancılığa göre ön plandadır. Birkaç ev ile eklentiden oluşan mezralar zamanla sürekli yerleşmeler haline gelebilir.

OBA Daha çok göçebe hayvancılık yapan toplulukların geçici olarak yerleşip çadırlarda yaşadıkları yerleşmelerdir.

AĞIL Hayvanların barındığı,çevresi taş ya da ahşapla kaplı yerlere ağıl adı verilir. Ağıllar nüfusun artmasına bağlı olarak sürekli yerleşim durumuna gelebilir. Sürü sahipleri tarafından kurulan ağıllar,kış mevsiminde hayvanların korunması amacıyla yapılır.

DAM İnsanların geçici bir süre için yararlandıkları yerleşme biçimidir. Köy yerleşmelerinde bir kısım aileler,birkaç aylık süre için köylerinden ayrılarak kendi bahçe,tarla ve otlaklarındaki damlarda oturduktan sonra tekrar köylerine dönerler.

KOM Ekonomik faaliyetin büyük ölçüde hayvancılığa dayalı olduğu aileler ya da kişiler tarafından oluşturulan geçici yerleşmelerdir.

KAYNAKÇA COĞRAFYA DERS KİTABI WWW.GEOGRAPY.BLOGCU.COM WWW.COGRAFYA.GEN.TR GÖRSELLER

KONU:TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ HAZIRLAYAN:AYTEN SERTKAYA. SINIF:10/B TEŞEKKÜRLER