ALZHEIMER HASTALIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
SAĞLIKLI YAŞAMA.
ALZHEİMER HASTALIĞI HAZIRLAYAN Prof Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OTİZM (AUTISM).
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
MENOPOZ VE BESLENME.
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Plan Demans, tanımlar Her unutkanlık demans mıdır ?
YaşlılıkPsikiyatrisi
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
UÇUCU MADDE BAĞIMLILIĞI Dr. Mustafa Babacan Ocak 2013
ALZHEİMER HASTALIĞI.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAĞLIKLI BESLENME.
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
DİYABET.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
ALZHEİMER HASTALARINDA BİLİŞSEL BOZUKLUKLAR
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme.
UNUTMAK ya da UNUTMAMAK işte bütün mesele bu... DEĞİL.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ALZHEİMER HASTALIĞI PINAR YALINAY DİKMEN
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Sunum transkripti:

ALZHEIMER HASTALIĞI

Alzheimer Hastalığı, bellekte ve öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.Alzheimer Hastalığı, halk arasında "bunama" diye adlandırılan demansın en sık nedenidir. Alzheimer hastalığı, toplumun bütün gruplarını etkiler ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca, Alzheimer hastalığı yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebilmektedirler.

Alzheimer Hastalığı günümüzde milyonlarca kişiyi etkilemektedir Alzheimer Hastalığı günümüzde milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Alzheimer Hastalığının yaşlanmanın normal bir sonucu olmadığının bilinmesi çok önemlidir. Çünkü, hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte, hastalığın belirtilerini azaltabilen ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirebilen tedaviler bulunmaktadır.

Alzheimer Hastalığı'na neler sebep olur? Günümüzde Alzheimer hastalığının sebepleri bilinmemektedir. Ancak, Alzheimer hastalığına sebebiyet vermeyen hususlar bellidir. Alzheimer hastalığı: Damar sertleşmesi yüzünden ortaya çıkmaz . Beynin normalden az ya da fazla kullanılması yüzünden ortaya çıkmaz . Enfeksiyon sonucu oluşmaz . Yaşlılık yüzünden oluşmaz, yaşlanma sürecinin doğal bir parçası değildir . Alüminyum ya da diğer metallere maruz kalınması yüzünden gelişmez.

Alzheimer’ın kesin sebepleri bilinmiyor fakat araştırmalar bazı ipuçları veriyor.Çoğu beslenme yetersizliklerini işaret ediyor.Mesela Alzheimer hastalarının vücutlarında B12 ve çinko seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiş. B vitaminleri zihinsel fonksiyonlar için önemli.İşlenmiş gıdalar bu vitaminler açısından fakir.Mesela beyaz un.Buğday un haline getirlirken kepeği alınarak üretiliyor.Halbuki buğday kepeği B vitaminleri açısından çok zengin.

Alzheimer hastalarında ayrıca,karotenoid,,A ve E vitaminleri de düşük seviyede.Bu maddeler antioksidan özelliğe sahip ve serbest radikallerin beyin hücrelerinde hasara neden olmasını engelliyor.

ALZHEIMER’IN 10 BELİRTİSİ 1- Bellek kaybı: Yakın geçmişteki bilgileri ve olayları unutmak demansın (halk arasında bunama olarak adlandırılır) en sık karşılaşılan sebebi olan Alzheimer Hastalığı'nın en önemli bulgularından birisidir. Hasta giderek daha sık unutmaya başlar ve daha sonra bunları hatırlayamaz. 2- Günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede güçlük çekme: Hastalar çoğunlukla günlük işlerini planlamada ve tamamlamada zorluk çekerler. Yemek pişirme, telefonla konuşma ya da giysi seçme gibi belirli basamakları olan işlerde giderek sorunlar yaşamaya başlarlar. 3- Konuşma güçlükleri: Alzheimer hastaları kelime bulmakta zorluk çekebilirler, konuşurken takılabilirler, kelimeler yerine tanımlar kullanabilirler, örneğin diş fırçasının adını hatırlayamayıp, yerine "ağzım için kullandığım şu şey" diyebilirler. Bunun sonucunda söylediklerini ya da yazdıklarını anlamak güçleşir.

4- Zamanı ve mekanları karıştırma: Alzheimer hastaları günü, ayı, mevsimi karıştırabilir, evinin çevresi gibi bildik tanıdık yerlerde kaybolabilir, nerede olduğunu unutabilir veya orada ne işi olduğunu hatırlayamayabilirler. 5- Değerlendirme ve karar vermede güçlük çekme: Alzheimer hastaları uygunsuz şekilde giyinebilirler, örneğin, sıcak bir havada kat kat elbise giyme ya da soğukta ince bir kıyafetle dolaşma gibi. Para kavramı, paranın alım gücü, paraları tanıma bozulabilir, gereksiz alışverişler ortaya çıkabilir. 6- Soyut düşünme becerisinde güçlük çekme: Alzheimer hastaları karmaşık zihinsel işleri gerçekleştirirken olağandışı güçlükler yaşayabilirler. 7- Eşyaları yanlış yerlere koyma: Alzheimer hastaları eşyaları olağan dışı yerlere koyabilir: örneğin, ütüyü buzdolabına ya da saatini şeker kavanozuna. Ayrıca, sıklıkla da eşyalarını koydukları yeri unuturlar.

8- Ruh hali ya da davranış değişiklikleri: Alzheimer hastalarının ruh halleri, görünürde geçerli bir neden yokken ani değişimler gösterebilir, örneğin aniden ve orantısız bir şekilde sinirlenebilirler, çabuk ağlama ya da içine kapanma, hayaller ya da yanlış algılamalar görülebilir. 9- Kişilik değişiklikleri: Hastaların kişiliklerinde çarpıcı değişiklikler ortaya çıkabilir, aşırı derecede kuşkucu, korkak ya da bir aile bireyine bağımlı hale gelebilirler. 10- Sorumluluktan kaçınma: Alzheimer hastaları çok pasif hale gelebilir, televizyonun karşısında saatlerce oturabilir, fazla uyuyabilir ya da olağan işlerini yapmak istemez hale gelebilirler.

Bireyin kendisi ya da yakınları tarafından bu 10 belirtiden bir veya birkaçı fark edildiğinde, zaman geçirmeden bir nörolog veya psikiyatriste başvurulması, hastalığın erken tanısı açısından önemlidir.

Antioksidanlar ve Alzheimer Hastalığı Gıdalarla veya ilaçlarla alınan vitamin E, C gibi antioksidan maddeler Alzheimer hastalığı riskini azaltıyor mu?  Son yıllarda yapılan çalışmalarda çelişkili bulgular yayınlamakta olup bu konuda kesin karara henüz varılmamıştır.  Bazı çalışmalarda gıdalarla  veya ilaçla alınan vitamin C ve vitamin E’nin Alzheimer hastalık riskini azaltmadığı belirtilmiştir  (Arch Nerol,2003;60:203). Diğer yandan aksi görüşü bildiren yayınlar da vardır: 1990-1999 yıları arasında 55 yaşın üzerindeki 5395 kişi üzerinde  yapılan “Rotterdam çalışması”nda  gıdalarla yüksek doz alınan vitamin E ve C’nin  hastalık riskini azalttığı kaydedilmiştir (JAMA,2002;287:3223). 65 yaşın üzerindeki 815 kişide dört yıllık takiple yapılan “Chicago çalışması”nda da  gıdalarla yüksek doz vitamin E alanlarda, düşük miktarda vitamin E alanlara göre,  hastalık geliştirme riskinin %70 daha az olduğu belirtilmiştir (JAMA,2002;287:3230). Her iki çalışmada da ilaçlarla alınan vitaminlerin bu bakımdan yararsız olduğu kaydedilmiştir. Ocak 2004’te yayınlanan “Cache County” (Utah, ABD) çalışmasında  vitamin E (400 IU veya üstü) ve vitamin C (500 mg veya üstü)’yi birlikte alanlarda Alzheimer hastalığı sıklığının daha az görüldüğü, vitamin E ve C nin tek başına içildiği durumlarda veya düşük dozda vitamin E ve C içeren  multivitamin preparatları içildiğinde ise aynı etkinin görülmediği belirtilmiştir (Arch Neurol,2004;61:82). Araştırmacıılar yüksek dozda vitamin E ve C’nin birlikte içilmesini önermişlerdir. Yüksek miktarda vitamin C içeren  kaynaklar narenciye türü meyveler, kivi, yeşil sebze, brokoli,  lahana; vitamin E içerenler tahıllar, fındık, ceviz, süt, ve yumurta sarısıdır. Antioksidanlar ve Alzheimer Hastalığı

Balık’tan Zengin Diyet Alzheimer Hastalığı'nı Önleyebilir ABD, Chicago “Rush-Presbyterian-St Luke’s”  tıp merkezi’nde yapılan bir çalışmada haftada en az bir kez balık yiyen  kişilerde, bundan daha az yiyenler veya hiç yemeyenlere  göre,  Alzheimer hastalığı gelişme riskinin %60 daha az olduğu  belirtilmiştir.  Ayrıca yemeklerde alınan toplam omega-3 çoklu-doymamış yağ asiti miktarının  da Alzheimer hastalığı riskiyle ters ilişkili olduğu kaydedilmiştir. Kaynak: Archives of Neurology 2003;60:940.

Folik Asit, Yaşlılık, Depresyon ve Demans Folik asit sinir sisteminin fonksiyonunu yapabilmesi için her yaşta önemlidir. Folik asit eksikliği depresyon ve demans (bunama) ile ilişkilidir. Folik asit davranışlarımızda, sosyal ilişkilerimizde ve zihinsel fonksiyonlarımızda önemli etkiye sahiptir. Yaşlılarda folik asit eksikliği Alzheimer hastalığı ile vasküler (damarsal) demans riskini artırır. Eğer bu eksiklik ağır derecede ise geri dönüşümü olan  folik asit yetmezliğine bağlı demansa yol açar. Kaynak: BMJ 2002;324:1512.

Homosistein Son yıllarda kanda yüksek yoğunlukta dolaşan bir aminoasit olan homosistein adlı maddenin damar sertliği ve inme için risk faktörü olduğu bulunmuştur. 2002 de yayınlanan bir prospektif çalışmada (N Engl J Med, 2002;346:476) kandaki homosistein  yüksekliğinin  demans ve Alzheimer hastalığı için de bağımsız ve  kuvvetli bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Bu görüşü daha önce de destekleyen  yayınlar mevcuttur. B grubu vitaminlerin alınması ile kanda homosistein düzeyi düşürülmektedir. B vitamininden zengin yiyeceklerle veya ilaçlarla yapılan tedavinin, bu nedene bağlı zihinsel yıkımı ve Alzheimer hastalığı riskini azaltabileceği ümidi doğmuştur. Alzheimer hastalığı’nın risk faktörleri üzerindeki tartışmalar halen devam etmekte olup kesin sonuca daha varılmamıştır. Homosistein-Alzheimer riski ilişkisi de bu bağlamda yerini almaktadır.