İlişkisel Sosyolojide Temel Yaklaşımlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Koç Üniversitesi Tarih Bölümü
Advertisements

Bilim nedir? Evren ve toplumsal yaşam konusundaki sistemli bilgi bütünüdür Her sistematik bilgi bütünü bilimi mi oluşturur? Bilim, bilimsel yöntemle toplanmış.
Eğitim Paradigmaları Dr. Şirin KARADENİZ.
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırmaları Merkezi’nin amacı disiplinlerarası araştırmalar ve kadın ve toplumsal cinsiyet.
KONUMUZ : OSMANLI DEVLETİ
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
 BİLFORCE; hızla dönen ve gelişen dünyada, baş döndüren teknolojik gelişimlerin en temel dinamiği olan Bilişim ve Yazılım sektöründeki.
İletişimi Doğru Anlamak İçin Bilim, İnsan ve Doğası Üzerine
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Mustafa SEVER Temel Eğitim Sempozyumu
EKONOMİ SOSYOLOJİSİNİN KURAMSAL TEMELLERİ
Egzersiz: Edebî Ürün, Üreticisi ve Toplum
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
DEĞİŞİM YÖNETİMİ Pervin GÖZENOĞLU.
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
21. Yüzyıl Öğreneni.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ ÇALIŞMASI
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Paradigmalar. Paradigmaları m ız Değişmiyor mu? 21. Yüzyıl Öğreneni.
SAĞLIK VE SİGORTA YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ I.ULUSAL KONGRESİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ YAPILANMASININ SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ” İstanbul.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
MONETARİZM 1955 ile 1965 yılları arasında Milton Friedman ve arkadaşları tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir. Amaç ; gözden düşen miktar teorisini.
Pazarlama Araştırması
Bourdieu’den Sonra Yapısal-İnşacı Araştırma Programı
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
DANİEL LİBESKİND Duygu Göçmen
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
Veri Tabanı Tasarım Süreci
Bilimler Formal Bilimler (Matematik, Mantık, İstatistik, Bilgi Teorisi, Bilgisayar Bilimi) Fiziksel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Yerbilim)
KALKINMA EKONOMİSİ İLE İLGİLİ
SOSYOLOJİK YAKLAŞIMLAR TEMELİNDE AİLE KURAMLARI
05.Hafta Devlet Yrd.Doç.Dr.Yıldırım TURAN.
KURUMSAL SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
Sosyolojide Temel Yaklaşımlar
Klasik Sosyoloji Tarihi
BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?. BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
Nitel Araştırmanın Kuramsal Temelleri
NİTEL ARAŞTIRMALAR 1. SOSYAL ARAŞTIRMALARIN TEMELİ :
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Post Modern Dönem.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tanımı, Bölümleri, Sınırları, Diğer Alanlarla İlişkisi, Önemi.
NİTEL ARAŞTIRMA MODELLERİ
Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuramsal Gelişimi
Bir Bilimsel Makale Nasıl Yazılır?
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
İNŞACILIK(CONSTRUCTIVISM)
SOS407 – Kadın Çalışmaları
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK ETNİK KÜLTÜR:
Sunum transkripti:

İlişkisel Sosyolojide Temel Yaklaşımlar Emrah Göker egoker@ku.edu.tr istifhanem.com

21. Yüzyılda Sosyal Teori Ne Âlemde? SIKINTILAR İYİ HABERLER “İyi teori” kriterleri belirsiz → tahmin gücü, sadelik, varyans açıklama, tekrar edilebilirlik, araştırma doğurabilirlik, vd. “Toplum” dahil, temel teorik unsurların ontolojik statüsünde kakofoni Sosyal/Politik uzlaşmazlıkların bilim protokolüne taşınması “Hasbî teori” enflasyonu Doğru veya yanlış ikiliklerden taviz verme konusunda geniş uzlaşı → makro/mikro, birey/toplum, faillik/yapı, kültür/doğa, dinamik/statik, nitel/nicel, vd. “Veriye angaje teori” enflasyonu Emirbayer: “Artık hepimiz ilişkiselciyiz” ??

Tözcü vs. İlişkiselci Ne Ola? TÖZCÜ YATKINLIKLAR İLİŞKİSELCİ YATKINLIKLAR Donan süreçler / Süreç katmanlarını tipleştirme Birey/Toplum | Faillik/Yapı başta olmak üzere ikiliklerde kamp tutma Seçilen uçta (bireyci, bütüncü, vs.) “tıkıştırmacılık” → kara kutu+“ilk neden” olarak birey yahut bütün Süreç dinamizmi / Katmanları ilişkilere bağlama İkilikleri sorunlaştırma / “Arada/Ötede” çalışma Nedensellikte “tıkıştırmacılık” reddi / yapılara götüren süreç katmanlarında temel taşıyıcı “ilişki”

Misâl: Türkiye Sosyal Bilimlerine Musallat Kadim Tözcülükler “Güçlü devlet geleneği” | “Ezik burjuvazi” “Kemalizm” indirgemeciliği Teorik sınıfı sahaya giydirmek | bol/dar gelmesi “Muhafazakâr kültür”den uslamlama Aktör-olarak-ülke (Uİ)

Kitapta Temsil Edilen Yaklaşımlar MERKEZ EKSEN (Bölüm 3,4,5) CHARLES TILLY “İlişkisel-realizm”: Tarihsel-sosyolojik nesneleştirme; “contentious politics” birleşik alan teorisi Mekanizma temelli açıklama; hiyerarşi üretici mekanizmalara ayrıcalık; kategoriler arası işlemler/ilişkiler Eleştirel realizmden temel ayrılış noktası: Tarihsel veri/kanıttan hareketle, daha somut bir araştırma programına rehberli amaçlı teori

Kitapta Temsil Edilen Yaklaşımlar MERKEZ EKSEN (Bölüm 3,4,5) BHASKAR / ARCHER “Eleştirel realizm”: Felsefe-bilim-bilgi kavşağındaki sorunlardan türüyor; araştırma tasarımlarına tercümesi 2000’lerde Tilly ve Bourdieu okullarına kıyasla çok heterojen; sosyolojikleştiren Archer Faillik/“insan olma” odaklı mekanizmalar; faillik kurucu gerçeklik katmanları “Toplum” yapıcı mekanizmalar Marksizmle flört/entegrasyon

Kitapta Temsil Edilen Yaklaşımlar MERKEZ EKSEN (Bölüm 3,4,5) PIERRE BOURDIEU “Yapısal-inşâcılık”: Ekonomik antropolojiden türüyor; nesnelcilik- öznecilik karşıtlığının Fransız tezahürleri içinde Alan teorisi/Alan analizinin bir türü; pozisyonlar+dispozisyonlar-arası alışveriş/işlem olarak ilişki; alan enerjisi = sermaye türleri “Mekanizma” temelli değil; ontoloji yatırımı yok → Vandenberghe (eleştirel realizme bağlama) X Kivinen&Piiroinen (pragmatizme bağlama)

Dışarıda Kalan Önemli Bir Yaklaşım AĞ İLİŞKİSELCİLİĞİ / “NEW YORK EKOLÜ” 1990’lar: ASA Doğu Sahili örgütü üzerinden teknik-fetişist “sosyal ağ analizi” ile “kültürel sosyoloji” yakınlaşması. 1988’de Harrison White Harvard’dan Columbia’ya Paul Lazarsfeld Sosyal Bilimler Merkezi’nin başına geçiyor; teknisist networkçülerle kültür çalışanları buluşturan etkinlikler Aynı dönem New School’da Charles-Louise Tilly, Ari Zolberg, Ira Katznelson vb. isimler üzerinden tarih çalışmalarına ilişkiselci yaklaşım; 1991’de Emirbayer New School’da yard.doç., networkçü tasarımlarla nitel yaklaşımları bağdaştırıcı çalışmalara girişiyor; Ann Mische onun ve White’ın öğrencisi Harrison White’ın “linguistik dönüşümü”, 1992, Identity and Control. Networklere matematik-indirgemeci bakışın çözülme girişimi: Anlatısal analiz, “ilişki” ve “ilişki örüntüsü”ne nitel yaklaşımlar; White’ın Goffman ve Bakhtin angajmanı; “kamular” ilişkisel/örüntüsel olarak nasıl oluşur, nicel analizi nasıl yapılır

Dışarıda Kalan Önemli Bir Yaklaşım AĞ İLİŞKİSELCİLİĞİ / “NEW YORK EKOLÜ” Emirbayer’in manifestosu (1997) ve diğer makale (1998) New York’taki bu ortamla konuşuyor Tilly kendi “program”ına girişiyor, “Contentious Politics Workshop”; 2000’lerde öğrencileri sıra sıra bu ekolde çalışıyorlar 1997: David Stark, Cornell’den Columbia’ya; post- sosyalist dönüşümün ekonomik ağları 1999: Peter Bearman, tarihsel-sosyoloji, elit ağları, Norfolk İngilteresi; daha sonra tıbbi sosyoloji, hastalıkların yayılması 2000: Duncan Watts, iletişimsel ağlar, sosyal medya, Yahoo Labs – Microsoft Labs 2004: Harrison White yeni bir çığır açıyor: Markets from Networks

İhtilaflar / Tartışma Noktaları Yeniden-üretim ve durağanlık vs. değişim ve dinamizm. İlişki (relation) – ilişki kalıbı (relationship) – toplumsal yapı | nasıl ayırt ederiz? “Alan teorisi” mi, “Ağ teorisi” mi? Toplumu alanlara bölmek vs. ağlarla inşa etmek “Mekanizma-temelli açıklama” derdimize derman mı? Tarihsel epistemolojinin ontolojiye ihtiyacı var mı?

Teşekkürler!.. Emrah Göker egoker@ku.edu.tr istifhanem.com