DAĞITIK GİRİŞİMCİ SERMAYESİ: KİTLE FONLAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Advertisements

ANADOLU GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Girişimcilik ve Melek Yatırımcılık Mahmut GÜNDEŞ 30 Mart 2013 İzmir.
Gökhan AY Süreç Geliştirme Yöneticisi.
EV SAHİBİ ÜLKENİN KAZANÇLARI VE KAYIPLARI :
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
Girişimcilik.
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
MELEK YATIRIMCI KİMDİR? Kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktaran gerçek kişilerdir.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Sermaye Maliyeti Nedir?
OPTIMA CAPITAL YATIRIM LİMİTED ŞTİ
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Doç. Dr. Esvet AKBAŞ YYÜ Rektörlüğü PDO Koordinatörü 2013-VAN.
“Alternatif Finansman Kaynağı Olarak Girişim Sermayesi "
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
GYO’ların 1. Yatırımcıya yönelik (hisse senedi piyasası) 2. İnşaat sektörüne yönelik katkıları.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
1 Abdullah Kaya Sermaye Piyasası Kurulu Genel Olarak Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları Mevzuatı ve Değişiklik Önerileri.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İKTİSAT Girişimcilik - Değirmenin Suyu Nereden Gelecek? -
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Birlikte Düşünelim Hayatta gerçekleştirmek istediklerinize yardımcı olabilir miyiz? ‘‘Eğer hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, düşünce tarzınızı değiştirmelisiniz.”
Girişimcilik.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
1 GİRİŞİM SUNUM TASLAĞI. 1. İLETİŞİM FORMU 2. ÜRÜN/HİZMET TANIMI 3. SEKTÖR VE PAZAR 4. RAKİP ANALİZİ 5. FİYATLAMA 6. MÜŞTERİLER 7. ŞİRKET HAKKINDA BİLGİ(VAR.
1 GİRİŞİMCİ SUNUM TASLAĞI. 1. İletişim Formu 2. Şirket Hakkında Bilgi 3. Genel Bilgi 4. Sektör ve Pazar Hakkında 5. Teknoloji ve Patent Hakkında 6. Rakip.
Finans Sistemine Genel Bakış
Bankacılık Sistemi.
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI BANKACILIK
VENTURE CAPITAL Risk (Girişim) Sermayesi
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
VENTURE CAPITAL Risk (Girişim) Sermayesi Dr. Çağatay ORÇUN.
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

DAĞITIK GİRİŞİMCİ SERMAYESİ: KİTLE FONLAMASI Doç. Dr. Mustafa Ergen Jason Lau Kuntay Bilginoglu

Türkiye’deki Yatırım Ekosistemi Risk Yatırım Sermayesi Risk sermayesinin Türkiye’de ortalama getirisi düşük Dünya çapında değerlendirilecek örnekleri yok Devlet tarafından teşvik edici sermaye, kurumlar (TÜBİTAK, KOSGEB vb) aracılığıyla sağlanmaya çalışılmaktadır lakin verilen yatırım dünya ölçeğinde oldukça düşük ve şirketlerin serpilip büyümesine yardımcı olmamakta Risk Yatırımcı Kuruluş Kurum sayısı az ve yetersiz Silikon Vadisindeki risk yatırımcılarıyla çalışmış Türk kökenli girişimcilerin sayısı da az dolayısıyla piyasada bulunan deneyim de az Devlet bazlı değerlendirme kurulları ya bürokratik formüllere dayanarak denetimi öne çıkarıp işin özündeki subjektiviteyi önemsememekte ya da yalnızca teknik yeterliliği olanları seçip ticari başarı ıskalanmakta

Girişimci Fonlaması

Lambert ve Schwienbacher (2010) Kitle Fonlaması Birçok küçük yatırımcının birleşerek kendilerinin seçtiği bir projeye karşılıklı ya da bazen sembolik karşılıklı bir biçimde ortak olması, ürün geliştirme aşamasındaysa ön sipariş vermesi ya da bağışta bulunarak, girişimcilere sermaye sağlaması “İnternet vasıtasıyla girişimlere belirli amaçlar doğrultusunda bağışçı olarak, ödül karşılığı, borç vererek ya da hissedar olarak finansal kaynak oluşturma için bir açık çağrı” Lambert ve Schwienbacher (2010)

Pazar Büyüklüğü 500 Kitle Fonlaması platformu, ağırlıklı olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da bulunmakta (2012)

Kitle Fonlaması: 3 Tip Bağışlama/Ödül Kitle Fonlama İnsanlar belli bir sebep ve amaca inandıklarından ötürü yatırım yapmakta. Borç Kitle Fonlaması Yatırımcılar paralarını faizi ile birlikte geri almayı hedeflerler. Buna aynı zamanda denkler arası borç verme denmektedir (p2p). Sermaye Kitle Fonlaması İnsanlar bir fırsata hisse karşılığında yatırım yapmaktadırlar. Para karşılığında hisseler, işten veya projeden küçük paylar verilmektedir.

Kitle Fonlaması Dağılımı

Kitle Fonlaması: Avantajlar Daha iyi bir fiyat ayrıcalığı sağlaması, özellikle bireysel yatırımcılar için farklı aralıklarda kaynaklama imkanı yaratması ve dolayısıyla çok daha fazla yatırımcı ilgisi potansiyeli (Belleflamme, Lambert and Schwienbacher 2011) Yatırımcıyla girişimci arasındaki coğrafi konum zorunluluğunu yıkmış; tüm süreçlerin ve gözlemlemelerin uzaklık problemi olmaksızın üstesinde gelmektedir (Agrawal, Catalini ve Goldfarb 2010) Piyasaya sürülmeden önce potansiyel tüketici tarafından ürünün onaylanması, ürün piyasaya sürüldüğü anda büyük avantajlar sağlamaktadır (Belleflamme, Lambert and Schwienbacher 2011)

ABD: Jobs Kanunu JOBS Kanunun 1. Bölümü: Girişim Sermayesi Şirketleri (Emerging Growth Companies) için Başlatılmış Halka Arzlar (IPO On Ramp) JOBS Kanunun 2. Bölümü: Genel Teşvik ve Akredite Yatırımcılar JOBS Kanunun 3. Bölümü: Sosyal Güvenlik Kitle Yatırımcılığı JOBS Kanunun 4. Bölümü: A+ Uygulaması (SEC kaydıyla ilgili, akredite ya da akredite olmayan yatırımcı alma) JOBS Kanunun 5. Bölümü: Özel Şirketlerin (Private Company) Daha Uzun Özel (Private) Kalması Kitle Fonlaması Kanunu (2014, ilk çeyrek)

JOBS Kanunu Etkisi İzin verilen iletişim yollarının genişletilmesiyle, genç girişimci şirketlerin potansiyel yatırımcı portfolyosu genişleyecek ve bu sayede doğru yatırımcıları bulmaları için harcanan zaman kısalacaktır. Amerikada, hisse arzında bulunan şirketlere Kitle Fonlama Muafiyeti, erken aşamadaki küçük finansal pazarı çok daha büyük bir yatırımcı ve sermaye tabanına açmış olacaktır. KOBİ (SME) tipindeki şirketlere (bunlar şuan kendini finanse eden ya da borca dayalı finanse olan şirketlerdir) nazaran yeni finansal olanaklara sahip olacaktır Erken dönem yatırımcılar için ikincil bir pazar açılmasına, erken çıkışlara olanak sağlayacak ve arttırılmış nakit portföyü potansiyelini arttıracaktır. Bu tarz yatırımlara ilgi artacaktır.

JOBS Kanunu: Yatırım Limitleri <100.000 USD Yıllık Geliri 2.000 USD ya da yatırımcının gelirinin %5’i hangisi daha büyükse >100.000 USD Yıllık Geliri 100.000 USD ya da yatırımcının gelirinin %10’u hangisi daha düşükse

İngiltere’den Bir Örnek FCA (Financial Conduct Authority) Crowdcube FCA tarafından 2013 yılında ruhsatlandırılmış Ekim 2013: 13 Milyon Pound’un üzerinde para toplamış ve 71 işi fonlamıştır 1 Nisan 2014 FCA yeni düzenlemeler yasaya girecektir Perakende sektöründe, şirketler bu platformları sadece aşağıdaki profile sunacaklardır Eğitimli yatırımcılar, yüksek öz varlığa sahip yatırımcılar, denetimli yatırımcılık bilgisine sahip yatırımcı adayları ya da Yatırım Şirketlerindeki yetkililer Kendi portfolyolarının %10’undan fazlasını yatırım olarak kullanmayacağını belgeleyen müşteriler

Öneri: Süreç Yasallaşması "Halktan para toplama" aktiviteleri, izin verilen kuruluşların dışında gerçekleştirebilmesi Kitle fonlaması için küçük meblağ sermaye arttırım SPK süreçlerinin basitleştirilmesi Kitle Fonlama platformlarının "ön satış" şeklinin alternatif bir e-ticaret tanımı kapsamında yer alması ve artık gri alandan çıkarılması Yeni Türk Ticaret Kanununda limited şirketlerin ortak sayısının en fazla 50’den en fazla 100’e, belki de daha yüksek bir rakama çekilmesi (Yeni TTK 573)

Öneri: SPK Katılımı ve Vergi Kitle Fonlamasına destek vermek için SPK… Kitle fonlamasına özgün süreçleri net bir şekilde tanımlar Kitle fonlama portallarını SPK değerlendirir ve onaylar SPK’de bir birim girişimci şirketlerin hisse oranlarını tutar ve yeni fonlamayla değişen hisse oranlarının kaydını tutan kurum olarak yatırımcıların şirket üzerindeki hakkını sağlar Kültür sanat projelerinin tam olarak arızi kazanç kapsamına alınarak vergiden muaf tutulması Genel anlamda Kitle Fonlaması ‘nı AR-GE desteği kapsamında vergisiz değerlendirilmesinin gündeme alınması

Öneri: Eğitim ve Destek Araçları KOSGEB Uygulama Girişimcilik Eğitimi ya da TÜBİTAK 1601 Programı kapsamında verilebilecek eğitimler: Yatırımcılara Kitle Fonlamasının risklerinin ve avantajlarının anlatılması ve genel bir farkındalık yaratılması Girişimcilerin verimli online pazarlama araçlarını kullanmasını, piyasada ürününü doğru konumlandırmasını ve uygun Kitle Fonlama Platformlarını kullanmasını sağlamak Kitle Fonlaması Online Araçlar Değerlendirme: Başarılı bir Kitle Fonlaması Kampanyası için yeterli kaynağa sahip miyim? Kaynaklara Ulaşım: Gönüllü ve profesyonel desteği projeme nasıl sağlayabilirim? Test Süreci: Kampanyamı başlatmadan önce planım hakkında nasıl geri bildirim alabilirim?

Öneri: Yeni Modeller Televizyon ve İnternet Katılımı Ülke geneline televizyon veya internet üzerinden sunulacak iş planlarına katılımı mikro düzeye yaymak için ülke genelinde sıkça kullanılan cep telefonu kısa mesaj servislerinin kullanılması

Öneri: Yeni Modeller Banka kredi kartlarının sadakat programlarındaki bonus puanların hisseye çevrilmesi

Öneri: Yeni Modeller Şirket ve Çalışan Ortak Teşvik Şirket çalışanlarının maaşlarına ek veya tamamlayıcı olarak Kitle Fonlaması hakkı dağıtılır Çalışanlar ise bununla seçecekleri girişimcileri fonlar Kazanç, çalışan ve şirket arasında paylaşılır

Kaynaklar Agrawal, Ajay K.; Catalini, Christian; Goldfarb, Avi; The Geography of Crowdfunding; Working Paper 16820; February 2011. Belleflamme, Paul ; Lambert, Thomas ; Schwienbacher, Armin. Crowdfunding: an Industrial Organization Perspective. June 10, 2010. Belleflamme, Paul ; Lambert, Thomas ; Schwienbacher, Armin. Crowdfunding: tapping the right crowd. CORE Discussion Paper; 2011/32. (2011). Crowd Funding Industry Report, «http://www.crowdsourcing.org/document/crowdfunding-industry-report-abridged-version-market-trends-composition-and- crowdfunding-platforms/14277,» [Çevrimiçi]. [Erişildi: Ekim 2013] FCA, The Financial Conduct Authority outlines how it will regulate crowdfunding. Press Release. http://www.fca.org.uk/news/the-financial-conduct-authority-outlines-how-it-will-regulate-crowdfunding 24/10/2013 Forbes, The JOBS Act Isn't All 'Crowdfunding' «http://www.forbes.com/sites/realspin/2013/10/08/the-jobs-act-isnt-all- crowdfunding/,» [Çevrimiçi]. [Erişildi: Ekim 2013] Hui, Julie; Gerber, Elizabeth; Greenberg, Mike; Easy Money? The Demands of Crowdfunding Work. Northwestern University, Segal Design Institute, Technical Report No. 4 (2012) Schwienbacher, Armin; Larralde, Benjamin. Crowdfunding of Small Entrepreneurial Ventures. Handbook of Entrepreneurial Finance, Oxford University Press. 2010. Ward, Chris; Ramachandran, Vandana; Crowdfunding the next hit: Microfunding online experience goods. 2010.