Düzensiz İş Akdi ile Çalışanlara Yönelik Örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmesi Faaliyetleri ALTİŞVEREN VE DÜZENSİZ İSTİHDAM TÜRKİYE ULUSAL KONFERANSI 31 Ocak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
5. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi Mayıs 2007, Çeşme Ilıca Hotel
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
4857 SAYILI İŞ YASASINDA İŞ SÜRELERİ DÜZENLEMESİ
Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28750
SÖZLEŞME MANZARALARI Sözleşmelerde Bulunan Şartlar Sözleşmelerde Bulunamayanlar Sözleşme Şakaları Dr.iklil Konyalılar.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
ERK İSG&İK – –
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
GARANTİ EMEKLİLİK BES ÜRÜNLERİ.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI TANITIM SUNUSU
Sendikaların İşlevleri
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
ALMANYA‘DA YAŞAMAK ALMANYA‘DA İŞ DÜNYASI. Meslek Eğitimi Almanya'da meslek, genelde çıraklık eğitimi yoluyla öğrenilir. Okulunu bitiren veya okul çağını.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
İŞLETMELERDE ÇALIŞANLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ VE DANIŞMA SÜRECİNİN İŞLETİLMESİ AB 15’TEKİ UYGULAMALAR Ek b.
4924 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MALİ HAKLARI
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
Toplu pazarlık gücü.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
1 MERSİN ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI.
Hollanda’da Düzensiz İş Akdi ve toplu iş sözleşmesi 7 ARALIK 2010 İSTANBUL Celil ÇOBAN, FNV Bondgenoten.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
5. ADIM Dinlenme Sürelerini Düzenle. İşçinin kaç tür dinlenme hakkı bulunmaktadır? İşçilerin; Ara dinlenmesi Hafta tatili dinlenmesi Ulusal Bayram ve.
İŞYERLERİNİN KORUNMASI İÇİN STRATEJİLER Mato Lalić.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Sendikaların İşlevleri
6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
Toplu pazarlık.
Servis sunum
Bireysel Emeklilik Sistemi
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Düzensiz İş Akdi ile Çalışanlara Yönelik Örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmesi Faaliyetleri ALTİŞVEREN VE DÜZENSİZ İSTİHDAM TÜRKİYE ULUSAL KONFERANSI 31 Ocak & 1 Şubat 2008 The Green Park Bostancı Oteli İstanbul Celil ÇOBAN, FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten Sendikası kimdir ? FNV Bondgenoten :  Hollanda’da sanayi ve ticaret işkollarında faaliyet gösteren en büyük işçi sendikasıdır.  Halihazırda işçiyi temsil etmektedir.  Temel hedef ve amacı, üyelerinin çalışma ve koşullarındaki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmektir.

FNV Bondgenoten Sendikası’nın Faaliyet Gösterdiği İşkolları  Tarım  Hizmet sektörü  Düzensiz İş Akdi ile Çalışanlar  Ticaret  Sanayi  Bilgi ve İletişim Teknolojileri  Metal  Taşımacılık  Sosyal Güvenlik Ödeneği Alanlar ve Emeklilier

FNV Bondgenoten Sendikası ve Düzensiz İş Akdi İle Çalışanlar

Hollanda’da Düzensiz İş Akdi ile Çalışanların Genel Durumu (1)  Hollanda’da yılda kişi yapısal olarak Düzensiz İş Akdi ile çalışma statüsüne geçmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık kişi Düzensiz İş Akdi ile çalışmakta idi. Bu tip çalışanlardan bir kısmının yılda sadece bir kaç saat çalışmaktığı rapor ediliyor.  Hollanda’da dolayında Özel İstihdam Bürosu faaliyet göstermektedir. % 75’inin yasalara uygun faaliyet göstermediği belirtiliyor. Tüm büroların yalnızca 1200 tanesinin sertifikası bulunuyor.

Hollanda’da Düzensiz İş Akdi ile Çalışanların Genel Durumu (2)  ABU İşverenler Sendikası Özel İstihdam bürolarını bünyesinde bulundurdan bir örgüt ve 300 üyesi var bulunuyor. Bunlar arasında Randstad, Adecco, Vedior gibi çokuluslu şirketler de yer alıyor. Temsil ettikleri şirketler bu tür çalışanların % 70’ini istihdam ediyor.  NBBU İşverenler Sendikası’nın ise 500 tane üyesi var. Daha çok küçük büroları temsil etmekte olup, %10’u temsil etmektedir.

Hollanda’da Düzensiz İş Akdi ile Çalışanların Genel Durumu (3)  De Stichting Naleving CAO (DSNC), Hollanda’da toplu sözleşmeleri kontrol eden kurumdur.  Bu kurum, yolsuzluk yapan 66 tane Özel İstihdam Bürosu’na 2007 yılında 2 milyon Avro ceza kesti.  Hollanda’da son yıllarda Doğu Avrupa ülkelerinden (mesela Polonya’dan) Özel İstihdam Büroları aracılığıyla işçi getirilip çalıştırılmaktadır.

Polonya : Hollanda için yeni bir istihdam kaynağı ! Kaynak : CBS

Düzensiz İş Akdi İle Çalışanlar için Toplu İş Sözleşmesi  FNV Bondgenoten Sendikası içerisinde, ülke düzeyinde, iki tane üst düzeyde yönetici Düzensiz İş Akdi ile Çalışanlar ve Toplu Sözleşmelerinden sorumludur. İşverenler Sendikaları ABU ve NBBU ile müzakereler yürütülür. Yanı sıra, büyük çokuluslu Özel İstihdam şirketleri ile görüşmeler gerçekleştirilir. Bu sektöderde görevli bulunan işyeri temsilcilerine rehberlik hizmeti verilir. Sektördeki gönüllü kadroları yönlendirilir.  Sendikada görevli her yönetici kendi görev alanında bulunan işkolu ve bölgelerde düzensiz iş akdi ile çalışanlarla ilgilenir.

Toplu sözleşme süreci nasıl gerçekleştiriliyor ? (1)  İlk önce üyelerle birlikte anket çalışması yapılır.  Ülke genelinde üyeler ve gönüllü kadrolarla toplantılar düzenlenir.  FNV Bondgenoten Sendikası’nın belirlenmiş politikaları çerçevesinde ve üyelerin istekleri doğrultusunda, sözleşme teklifleri düzenlenir.  Bir kaç defa işverenlerlede müzakere yapılır. Her müzakereden sonra üyelere bildiriler gönderilir. Gerektiğinde büyük şirketlerde eylem yapılır.

Toplu sözleşme süreci nasıl gerçekleştiriliyor ? (2)  Yapılan prensip anlaşması üyelere yazılı olarak sunulur.  Eğer üyeler bu anlaşmayı onaylarsa, böylece bir toplu iş sözleşmesi bağıtlanmış olur.  İmzalanan Toplu İş Sözleşmesi, İlgili Bakan’a, ülke geneline teşmil edilmesi için sunulur.

Düzensiz İş Akdi ile çalışanlar açısından toplu sözleşme sürecinde önemli olan faktörler nelerdir ?  Düzensiz İş akdi ile çalışanlar için uygulanacak iş sözleşmesi.  Ücret ve diğer sosyal ödenekler.  Yıllık izin ve diğer izinler (ücretli ve ücretsiz).  Mesleki Eğitim.  Hastalık.  Emeklilik.

Yasal Durum / Kademeli Sistem KademeAB C ABU işverenler sendikası 78 hafta 1½ yıl 104 hafta (asgarisiz 8 sözleşme) 2 yıl Ara verme süresi NBBU işverenler sendikası 130 hafta 2 ½ yıl 52 hafta (asgarisiz 4 sözleşme ) 1 yıl Ara verme süresi

Ücret ve Diğer Sosyal Ödenekler Kalifiye elemanlar Birinci günden itibaren geçici işe alan şirketin toplu sözleşmesine göre ücret ödemesi yapιlιr. Kalifiye olmayan elemanlar Ücret ABU sözleşmesine göre ( itibaren saatte asgari 8.24 avro). 26 haftadan sonra elemanları işe alan şirketin toplu iş sözleşmesine göre ücret ödenmesi gerekir. Daha önce olabilir (bunun için sadece NBBU- bürosuna kayıtlı olma şartı aranır).

Geçici İstihdam Yapan Şirketlerin Ücret Uygulamaları  Ücret, çalışma süresine göre belirlenir.  İzin günleri dahil ve diğer iş süresi kısaltma, hükümleri saat ücretini etkiler.  Vardiye ödenekleri, çalışma saatlerini kaydırma sistemi ve düzensiz çalışma farkı ödenir.  Ücret zammı.  Belirli aralıklarla yapılan ücret zamları.  Gider ödenekleri.

Kalifiye Elemanlar  Geçici işe alan şirketin toplu iş şözleşmesine göre ücret ödenir.  Bazı sektörlerde çalışma süresi kısıtlıdır. Örnek : İnşaat sektöründe 1 yıl.

İzin Süreleri  Yıllık 24 gündür.  Her 3 ayda 6 gün.  Ayda 2 gün.

Maluliyet  A Kademesi  Düzensiz İş Akdi ile çalışanlar için geçerli olan şartlar meridir.  Maluliyet durumunda, son kazanılan ücretin %91’i ödenir (%70 hastalık kasası + %21 işveren payı).  1 gün bekleme süresi (işçinin kendi cebinden).  B/C Kademesi  Ücretin %91’I işveren tarafından ödenir.  1 gün bekleme süresi (işçinin kendi cebinden).

Mesleki Eğitim  Şirket başı bütçe oranı, ücret giderleri toplamının % 1.02’si.  Her düzensiz iş akdi ile çalışanın mesleki eğitim hakkı vardır.  İşverenler için mali yardımları tanıtım amaçlı danışmanlık masası bulunmaktadır.

Emeklilik  A Kademesi  Mevcut emekilik priminin % 2.6’sı işverenler tarafından ödenir.  B Kademesi  Yeni Emeklilik Yasası prim düzenlemesine göre bu rakam %7.2’dir. %4.8 işverene ait. %2.4 işçiye ait.

Neler yapılabilir ve yapılmalı ?  Vedior, Randstad, Adecco gibi büyük çokuluslu Özel İstihdam şirketlerine karşı güç koyabilmek için işbirliği yaparak yeni sendikal stratejiler geliştirilmek durumundadır.  Bunu yaparken değişik ülke sendikalarının güç ve uzmanlıkları bir araya getirilmelidir.  ICEM’in Küresel Düzensiz İstihdam Projesi’ne aktif katılım ile büyük bir kampanyaya dönüştürmek gerekmektedir.

SON OLARAK DİKKATİNİZ İÇİN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER