İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİNİN ALT GRUPLARI.
Advertisements

Destek ve Hareket Sistemi
İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-4
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM FERİZE ORAL 4/B 1726.
İSKELET.
İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-3
Dolaşım Sistemi Fizyolojisine Giriş
Vücudumuzun dik durmasını sağlayan ve hareket etmesine yardımcı olan sistemi biliyor musunuz?
İSKELETİMİZ İskelet, vücudumuza belirli bir biçim veren, destek sağlayan ve kemiklerden oluşan yapıdır.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
ÇAĞDAŞ KOÇ AYDAN ÜSTÜNDAĞ
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
AVRUPA MESLEK YÜKSEK OKULU
Kas Sistemi.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
ANATOMİYE GİRİŞ Dr.Esin Tokmak Özşahin.
İSKELET SİSTEMİ İnsanların ve hayvanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistem. Kasların tutunduğu, iç organların muhâfaza.
İskeletin Yapı ve Görevleri
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ.
DESTEK VE HAREKET Vücudumuzda, hareket edebilmemizi sağlayan yapılardan birisi kemiklerdir.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
İSKELET VE DESTEK SİSTEMİ
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Ders: Fen ve Teknoloji (4
RADYOLOJİK ANATOMİ ve TERMİNOLOJİ 1
ORBİTA ANATOMİSİ.
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZ
İSKELET Sağlık Slaytları
POSTUR ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
HAREKETİN TEMEL PRENSİPLERİ
Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN
İSKELET SİSTEMİ
Kardiovaskuler sistem
ANATOMİ Hazırlayan Prof. Dr. NİHAT EKİNCİ.
Yrd.Doç.Dr. Kadri KULUALP Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
Hareket Terminolojisi
DÜZLEMLER Düzlem: iki boyutlu ve 3 noktadan oluşan bir
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
OSSA MEMBRİ İNFERİORİS
ANATOMİK TERİMLER Prof. Dr. Behice Durgun.
ON PARMAK KLAVYE (F KLAVYE)
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
ANATOMi GİRİŞ Prof. Dr. Sezgin İlgi. ANATOMİ DERS VE PRATİKLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR Teorik ve pratik derslere zamanında girmek gereklidir.
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
TERMİNOLOJİYE GİRİŞ.
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
HAYVANSAL DOKULAR.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
İSKELET SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ
Anatomiye Giriş ve Lokomotor Sistem. Prof. Dr. Mehmet Yıldırım Resimli İnsan Anatomisi Sağlık yüksek okulları için.
İNSAN VÜCUDU.
İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ
BAÖ 107 İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi (4 0) 4
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ
İNSAN ANATOMİSİ Sağlık Slaytları
BAÖ 107 İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi (4 0) 4
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
Sunum transkripti:

İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-2 Anatomik terminler, planlar, eksenler ve hareketler. Kas sistemi – genel tanıtım

Anatomik pozisyon ve yön belirten terimler Dextra Sinistra SUPERİOR----- ÜST İNFERİOR------ ALT ANTERİOR ---- ÖN POSTERİOR---- ARKA LATERAL ------ DIŞ MEDİAL ----- İÇ PROKSİMAL --- MERKEZE YAKIN DİSTAL ---MERKEZDEN UZAK DEXTRA ---- SAĞ SİNİSTRA ---- SOL

Anatomik eksenler Eksenler İnsan vücudundan geçen ve eklemler çevresinde oluşan hareketlerin tanımlanmasında kullanılan yönlerdir. Üç temel ve sonsuz sayıda ikincil eksen vardır. Temel eksenler şunlardır: Ffrontal eksen (No 1): Yere paralel, sağdan sola, soldan sağa geçen eksendir Dikey eksen (No 2): Baştan ayaklara doğru düşey inen, yere dik eksendir. Sagital eksen (No3) : Ok yönünde, yere paralel, önden arkaya veya arkadan öne geçen eksendir. 3 1 2

Anatomik planlar (düzlemler) Sagital Frontal Transversal Frontal plan veya düzlem : dikey olarak alın bölgesine paralel, yukarıdan aşağıya geçen tüm düzlemlerdir. Vücudu ön ve arka bölümlere ayırır. Sagital plan veya düzlem: karşı yöne doğru ok atmaya hazırlanan bir kişide yay tarafından oluşturulan düzlemdir. Vücudu sağ ve sol iki yarıma ayırır. Transversal (yatay) plan veya düzlem: yere paralel ve diğer düzlemlere dik olarak geçen düzlemlerdir. Vücudu üst ve alt bölümlere ayırır.

Hareketler Sagital plan Frontal eksen fleksion ekstansion sirkumduksyon fleksion ekstansion supinasyon pronasyon Transversal plan Dikey eksen Frontal plan Sagital eksen

Kas sistemi – genel tanıtım Kas sitemi olmadan oturmamız… ayakta kalmamız… yürümemüz… konuşmamız… kalbin çalışması… akçiğerin solunumu… sindirim sistemin işleyişi… mümkün olmayacaktı

Kas sistemi – genel tanıtım Kas dokunun özelliği – onun kasılmasıdır. Kasılma mekanizmanın ilke olarak tüm kaslarda ayni olmasıyla beraber kaslardaki kas liflerin kuruluş şekli farklıdır. Kas direkt veya tendon vasıtasıyla kemiğe bağlanmaktadır. Kaslar ayrıca iç organların duvarlarında da mevcuttur. Kaslar çizgili iskelet (sayısı 600 çıvarında), düz kaslar ve miyokard ismi aktında tanımlanan kalp kası olarak 3 gruba ayrılmaktadır.

Kas tipleri 3 tip kas: 1) İskelet (çizgili) 2) Kalp kası (çizgili) 3) Düz kaslar

Kas sistemin görevleri Hareket – kas kasılması, iskelet kemiklerin hareketini veya damar duvar çapının değişmesini sağlar Postür – Kasların sürekli gergin kalması neticesinde insanın duruş veya oturuşu mümkündür. Yumuşak dokulara destek – Karın duvarı ve leğen bölgenin taban kısmındaki kaslar iç organlara destek sağlamakta ve onları korumaktadır.

Kas sistemin görevleri Giriş-çıkış kontrolü – Sindirim ve boşaltım sisteminin giriş ve çıkış kontrolünü sağlamaktadır. Termogenez – vücut ısının %60 rahat ortamda, %90 spor sırasında kas dokusundan kaynaklanmaktadır.

İskelet kasları İnsan vücudunda ~660 iskelet kası mevcut Kaslar ~100,000 (10.000 – 1,300,000) fiberden (lif) oluşur Kas fiberin: çapı 10 -100 mm, Uzunluğu 1-14 cm Fiber uzunluğunun kas uzunluğuna olan oranı 0.2 – 0.6 Not: Kas fiberi kasın bir ucundan o birine kadar uzanmamaktadır !!

Kaslar ve bağ dokusu İskelet kaslar kemiklere gövdesiyle veya tendon vasıtasıyla bağlanır Kas epimysium ile çevrelenmiştir Kası oluşturan fiberler endomysium ile kaplanmaktadır Fiberler grup halinde fasciculus oluştururlar

Kas sistemi - Terminoloji Origo – kasılma sırasında kasın sabit kalan ucu; genelde proksimal olanı ve kemiğe tutunma alanı daha geniş olanıdır. Insertio – kasılma sırasında kasın hareketli ucu; genelde distal olanı ve kemiğe tutunma alanı daha dar olanıdır. Kas gövdesi – kasın kasılan kısmı. Tendon – kasın kemiğe bağlanan kısmı.

Kas sistemi - Terminoloji Atrofi – hastalık veya dejenerasyon sonucu oluşan kas kütlenin erimesi, çapın azalması. Hipertrofi– Egzersiz sonucu oluşan kas kütlenin artışı. Spazm – ani istem dışı kas kasılması. Hızla kasılan (Fast-Twitch, FT) kas fiberleri – Hızla kasılan fakat yorgunluğu çabuk oluşan kas fiberleri. Yavaş kasılan (Slow-Twitch, ST) kas fiberleri – 3 misli daha yavaş kasılan fakat kasılmanın yorunluk oluşmadan uzun süren kas fiberleri.

İskelet kasların özellikleri İskelet kasları, vücudumuzda en büyük kütleyi oluşturan kastır (yaklaşık % 40). İskelet kasları genellikle isteğimiz dahilinde çalışan kaslar oldukları için istemli kaslar olarak da adlandırılmaktadır. Ancak; nefes alma, yutkunma, göz kırpmada rol oynayan kaslar, perine kasları ve orta kulakta yer alan iskelet kasları isteğimiz dışında da çalışır.

KAS ÇEŞİTLERİ m. Quadratus lumborum Topaç tipi m.Biceps brachii

KAS ÇEŞİTLERİ Triangular tipi m.Trapezius Kalem tipi

KAS ÇEŞİTLERİ