OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME HÜLYA ÖZEL Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yeterli ve Dengeli Beslenme Vücudun büyümesi,yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu ‘’ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME‘’ deyimi ile açıklanır.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Bilimsel araştırmalarla, insanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı büyüme, gelişme ve uzun üretken bir yaşam için bu öğeler günlük beslenmede asgari miktarlar- da alınmalıdır.
BESİN ÖĞELERİ ALTI GRUPTUR PROTEİNLER YAĞLAR KARBONHİDRATLAR MİNERALLER (Mg,Na,K,Cl,P,Zn,Sn) VİTAMİNLER (A,B,C,D,E,K) SU
ENERJİ VEREN BESİN ÖĞELERİ VE KALORİLERİ 1 GR KARBONHİDRAT……….4 KALORİ 1 GR PROTEİN…………………4 KALORİ 1 GR YAĞ………………………9 KALORİ 1 GR ALKOL…………………...7 KALORİ
BAŞLICA KARBONHİDRAT KAYNAKLARI EKMEK PİLAVLAR MAKARNALAR BÖREK,HAMUR İŞLERİ PASTALAR KEKLER PATATES BUĞDAY NİŞASTA MEYVELER KURUBAKLAGİLLER BİSKÜVİ BAL ŞEKER
BAŞLICA PROTEİN KAYNAKLARI SÜT PEYNİR YOĞURT KURUBAKLAGİLLER KURUYEMİŞLER KIRMIZI ET TAVUK BALIK YUMURTA SAKATATLAR
BAŞLICA YAĞ KAYNAKLARI KIZARTMALAR KURUYEMİŞLER ÇİKOLATA TAHİN HELVASI SIVI YAĞLAR Zeytinyağı, omega3’ler KATI YAĞLAR KAYMAK KREMA
BAŞLICA VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAKLARI TÜM MEYVELER YOĞURT PEYNİR TÜM SEBZELER SÜT ETLER KURUYEMİŞLER
BESLENME PİRAMİDİNİN KULLANIMI ve BESLENME ÖNERİLERİ
NORMAL BİR DİYETİN ENERJİ (KALORİ) ORANLARI % 50-55 KARBONHİDRAT % 15-20 PROTEİN % 25-30 YAĞ
ŞU ANDA ŞİŞMAN MIYIM ?
BEDEN KİTLE ENDEKSİ KİLOGRAM CİNSİNDEN VÜCUT AĞIRLIĞININ, BOY UZUNLUĞUNUN METRE CİNSİNDEN KARESİNE BÖLÜNMESİ İLE ELDE EDİLİR.
ÖRNEK HESAPLAMA BKİ = KG / M2 BKİ = 70 / (1,60)2 BKİ = 27,3 70 Kg. ağırlığında 160 cm. boyunda bir kişi BKİ = KG / M2 BKİ = 70 / (1,60)2 BKİ = 27,3
B K İ ZAYIF. . . . . . . < 18,5 NORMAL. . . . . . 18,5 – 24,9 FAZLA KİLOLU. . 25 – 29,9 ŞİŞMAN. . . . . . . 30 – 34,9 OBEZ. . . . . . . . . 35 – 39,9 MORBİD OBEZ. . > 40
BEL ÇEVRESİ ÖNEMLİDİR!!
BEL ÇEVRESİ ERKEKLERDE 102 cm KADINLARDA 88 cm ÜZERİNDE İSE KALP VE DAMAR HASTALIKLARI, DİYABET VE HİPERTANSİYON GÖRÜLME RİSKİ ARTAR.
NASIL BESLENMELİYİM? Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük yaşam koşulları da dikkate alınarak,yiyeceklerin günde en az üç öğünde tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması önerilmektedir.Ara öğün yapılacaksa ana öğünden 2-2.5 saat sonra yapılması uygundur.
GENEL BESLENME ÖNERİLERİ Tüm besin gruplarındaki yiyeceklerden dengeli tüketin. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısı- dır.Kahvaltınızı atlamayın. Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketimini arttırın. Günde 3-5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin. Öğün atlamayın,uzun süre aç kalmayın.
GENEL BESLENME ÖNERİLERİ Doymuş yağ tüketimini (katı yağlar) azaltın. Günde 8-10 bardak su tüketin. Fazla tuz ve şeker, şekerli gıda alımından kaçının. Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygula-yabileceğiniz sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.
NE KADAR KALORİ YAKARIM ? BİR SAAT YÜRÜYÜŞ……… 325 KALORİ BİR SAAT KOŞMA………….720 KALORİ BİR SAAT OTURMA…………80 KALORİ BİR SAAT YÜZME………….790 KALORİ BİR SAAT DANS ETME…….395 KALORİ
HİPOKRATIN SÖZÜ; GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN. HÜLYA ÖZEL