Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Proteinlerin üç boyutlu yapısı
Advertisements

Protein Sentezi (TRANSLASYON)
Amino Asitler.
IR Spektroskopisi.
PROTEİNLER.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Aminler.
PORFİRİNLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Proteinler küçük veya büyük moleküller olabilir
PORFİRİNLER.
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
AMİNO ASİDLER ve PROTEİNLER
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Demir (Ferrum;Ferri-Ferro)
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
BESİN MADDELERİ.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROTEİNLERDE YAPI VE FONKSİYON
BURCU IRK
PEPTİDLER Prof. Dr. Kader KÖSE.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
YAPICI VE ONARICI BESİN ÖGELERİ: PROTEİNLER
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. Proteinler.
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Amino asidlerin metabolizması. Transaminasyon.
PROTEİNLERİN YAPILARINDAKİ BAĞLAR:
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
PROTEİNLER.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
PROTEİNLER
PROTEİNLER. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş.
Amino Asitler ve Proteinler
Amino Asitler ve Proteinler
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROTEİNLER 2.
α-Amino asitlerin genel yapısı
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Proteinlerin yapısı.
Amino Asitler ve Proteinler
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Amino Asitler, Peptitler ve Proteinler
IR Spektroskopisi.
Protein Katlanması ve Bozunması
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri Proteinlerin yapıları Proteinlerin denaturasyonu Sınıflandırılması Globuler proteinler (hemoglobin ve miyoglobin) Fibröz proteinler (kollogen ve keratin)

Peptit Bağı

Peptit bağının özellikleri Peptit bağı sınırlı bir konfügrasyona sahiptir.

Trans form 8 kj daha kararlı

Polipeptitlerin özellikleri Polipeptit içerisindeki aa rezidü denir

Polipeptitlerin özellikleri Polipeptit içerisindeki aa rezidü denir

Polipeptitlerin özellikleri Amino grubu ile başlar karboksil grubu ile sona bulur Kartal Latrak

Polipeptitlerin özellikleri Düzenli tekrarlanan birimlerden oluşmuştur

Polipeptitlerin özellikleri Çok büyük polipeptitlerin MA Dalton olarak verilir

Polipeptitlerin özellikleri Bazı proteinler disülfür bağları içerirler

Proteinlerin sekonder yapısı Hidrojen bağlarının etkili olduğu yapılanmadır Alfa Sarmal Beta kırmalı Kollogen sarmal

Alfa sarmal yapı Sarmal şekilde R-grupları sarmalın dışına doğrudur Sarmalı hidrojen bağları stabilize eder Prolin, grup halinde apolar ve yüklü gruplar sarmalı destabilize eder

Beta kırmalı tabaka Tabaka şeklinde R-grupları tabakanın dışına doğru Hidrojen bağları stabilize eder Prolin, grup halinde apolar ve yüklü gruplar sarmalı destabilize eder Amino asitler genel olarak küçük r gruplarına sahip olmalıdır ( gly ve Ala) İpekte bu reziduler çok yüksek...

Paralel ve AntiparalelBeta kırmalı tabaka

Proteinlerin Katlanması E. coli de 100 rezidü içeren bir proteinin yapımı 37 oC de yaklaşık 5 s gerçekleşir Her rezidünün yaklaşık 10 farklı konformasyona sahip olacağı düşünüldüğünde, 100 rezidü içeren bir protein için bu sayı 10 100 farklı konformasyon anlamına gelir. Ayrıca protein doğal aktif yapısını bulana kadar yapısında bulunan her tek bağ etrafında tüm olası konformasyonları deneyerek rasgele kendiliğinden katlandığını düşünelim Eğer her konformasyon mümkün olan en kısa sürede denenseydi ( 10-13 s molekülün titreşimi için geçen süre) tüm olası konformasyonların denenmesi 1077 yıl alırdı

Yanlış katlanmalar Prion proteinin yanlış katlanmasısonucu ortaya çıkan bir hastalık

Tersiyer Yapı Sekonder yapının aksine birbirinden uzak bölgelerin etkileşmesi ile meydana gelen yapılanmadır. Hidrofobik etkileşme son derece önemlidir.

Tersiyer yapıyı stabilize eden güçler

Beta dönüşler Gly ve Pro rezidüleri bulunan bölgelerde gerçekleşir.

Kuaterner yapı

Proteinlerin Denaturasyonu Isı, ekstrem pH, alkol ve aseton gibi organik çözücüler, üre ve detarjanlar denatüre edici faktörlerdir. Dönüşümlü ve dönüşümsüz olarak gerçekleşebilir Denaturasyonun dar bir aralıkta aniden gerçekleşmesi katlanmanın kooperatif bir süreç olduğunu gösterir

Denaturasyonun dar bir aralıkta aniden gerçekleşmesi katlanmanın kooperatif bir süreç olduğunu gösterir

Proteinlerin sınıflandırılması Bileşimlerine göre Basit Albüminler Globulinler Glutelinler Prolaminler Skleroproteinler Histonlar Bileşik Nükleoproteinler Fosfoproteinler Glıkoproteinler Kromoproteinler Lipoproteinler Konformasyonlarına göre Globuler Sıkı bir yumak şeklinde Suda çözülür hareket kabiliyetleri çok yüksek Dinamik fonksiyonlardan sorumlu Fibröz Lifimsi yapıda Suda çözülmez ve hareket kabiliyetleri yoktur Pasif görev üstlenmişler

Globuler Proteinler ve Fonksiyonları Miyoglobin Hemoglobin Enzimler

Porfirin halkasının 50 izomeri var ancak biyolojik yapılarda sadece IX izomeri biyolojik sistemlerde mevcut Hem grubunda Fe 4 azotla kompleks yapmış 2 boş koordinasyon var Fe+2 ferro hemoglobin, Fe+3 ise ferri hemoglobin

Miyoglobin Yapısı detaylı aydınlatılan ilk protein Sıkı sarılmış bir molekül (45x35x25) Yaklaşık yapısının %75helix ve prolin reziduleri ile sonlanmış Genel olarak, hidrofilik bölgeler molekülün dış tarafında, hidrofobikler ise iç kısımda lokalize olmuştur. Molekülün iç tarafında yer alan his son derece önemlidir. Hem grubu molekülün merkezinde bulunan hidrofobik cepte lokalize olmuştur. proksimal his hem grubu kompleks yaparken distal his hem grubuna çok yakın bir bölgede lokalize olmuştur

Miyoglobine oksijen bağlanması Fe+2 5. Koordinasyonu proksimal his 6. koordinasyonla ise O2 bağlar Proteinler niçin çok büyüktür

CO zehirlenmesi

CO hem grubuna, oksijene göre daha güçlü bağlanır ( 25 ooo kat)

CO miyoglobine, oksijene göre daha güçlü bağlanır ( 2oo kat)

Hemoglobin Eritrositlerde bulunarak dokulara oksijen taşınması Kuaterner yapıya sahiptir İki alfa ve iki beta olmak üzere 4 altbirimden oluşmuştur.

Altbirimlerin Etkileşmesi

Orak hücreli hemoglobin