Yüzey Aktif Maddeler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELERİ VE DOĞRU KULLANIMI
SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ
Hazırlayan Rukiye Çoğal
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
SABUN ve DETERJAN KİRLERİ NASIL TEMİZLER?
ÇÖZELTİLER.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
BAHTIGÜL AYSİN
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
Bileşikler Ve Formülleri
Lipitlerin sudaki davranışları
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Asitler ve Bazlar.
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
YEDİNCİ HAFTA Deterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 1.
ASİTLER VE BAZLAR.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
KARIŞIMLAR.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
Yüzey Aktif Maddeler.
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
ALTINCI HAFTA Şampuanlar ve sabunlar. Diş beyazlatıcılar. Ciklet. 1.
ASİTLER VE BAZLAR.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Kİmya Temizlik Maddeleri.
DETERJAN NEDİR Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere.
SOAP SABUN Hazırlayan: İlker ŞENEL.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
YÜZEY AKTİF MADDELER.
ewa
Temizlik Malzemeleri. Temizlik Malzemeleri(1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ.
Deterjan, “temizleyici” anlamına gelir. Bu ad altında piyasaya sürülen ürünlerde, sabundakine benzer şekilde, bir ucu hidrofil, diğer ucu hidrofob olan.
Temizlik Malzemeleri (1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ ve benzeri maddelerin.
Kimya dilinde yağ asidi tuzlarına genel olarak sabun denir. Piyasada yaygın olarak bulunan sabun, yağın NaOH ile etkileşmesinden elde edilir. Yani kalıplar.
KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELERİ VE DOĞRU KULLANIMI
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Aktiflik ve iyon şiddeti
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

Yüzey Aktif Maddeler

Çözünen tanecikler içteki çözücü moleküllerinin yüzeydeki çözücü moleküllerini içe doğru çekmesini belli ölçüde engellediğinden çözeltilerin yüzey gerilimi saf çözücüye göre genellikle düşüktür. Çözücünün yüzey gerilimini düşüren maddeler yüzey aktif, değiştirmeyenler ise yüzey inaktif olarak isimlendirilmektedir.

Sulu çözeltiler için yüzey aktif maddeleri; organik asitler,alkoller, esterler, eterler,aminler ve ketonlar şeklinde; yüzey inaktif maddeleri ise inorganik elektrolitler,organik asitlerin tuzları,molar kütleleri küçük olan bazlar yanında şeker ve gliserin gibi uçucu ve elektrolit olmayan maddeler şeklinde sıralayabiliriz.

Yağ asitleri gibi suyun yüzey gerilimini önemli ölçüde düşüren maddeler, hem polar hidrofilik(su seven)grup hem de apolar hidrofobik (su sevmeyen)grup ihtiva ederler. Yağ asitlerindeki –COOH grubu gibi hidrofilik gruplar, eğer molekülün kalan apolar kısmı çok büyük değilse, molekülün çözünürlüğünü arttırır.

Yağ asitlerinin hidrokarbon kısımları bir sulu çözeltinin iç kısımlarında rahatsızlık duyarlar (yani yüksek bir serbest enerjiye sahiptirler) ve onlar sıvının iç kısmından yüzeye getirmek çok az iş gerektirir. Bu sebeple yüzey gerilimini düşüren bir çözünen(yüzey aktif madde), çözeltinin yüzey tabakalarında birikir. Böyle çözünenlerin ara yüzeyde “pozitif adsorblandığı” söylenir.

AŞAĞIDAKİ şekil sembolik olarak bir yüzey aktif maddeyi göstermektedir.

Yüzey aktif bir madde sulu bir çözeltiye konduğunda aşağıdaki gibi polar kısmı suda apolar kısmı dışarıda olacak şekilde yüzeye yerleşir.

Bu maddelerin son derece az bir miktarı suyun yüzeyini bir tek katmanla bütünüyle örtmeye yeter. Yaklaşık 2mg mı suda bir metrekarelik bir alanı kaplamak için yeterlidir .

Bu moleküller yüzeyde daha mutludurlar, bu da yüzey enerjisinin azaldığı (yaklaşık 10kat) anlamına gelir. Diğer bir ifadeyle bir yüzey aktif madde molekülünü bulk fazdan yüzeye çıkarmak, su molekülünü bulk fazdan yüzeye çıkarmaktan daha kolay olması(yani daha az enerji gerektirmesi)sebebiyle yüzey aktif maddeler bulundukları çözeltinin yüzey gerilimini düşürürler diyebiliriz.

Yüzey Aktif Maddeler Anyonik Katyonik Sodyum stearat   Sodyum stearat CH3(CH2)16COO- Na+ Sodyum dodesil sülfat CH3(CH2)11SO4- Na+ Sodyum dodesil benzen sülfat CH3(CH2)11C6H4SO3 -Na+ Katyonik Dodesilamin hidroklorür CH3(CH2)11NH3+ Cl- Heksadesiltrimetil amonyum bromür CH3(CH2)15N(CH3)3+Br - İyonik olmayan Polietilen oksitler CH3(CH2)7C6H4 (OCH2CH2)8OH Amfolitik Dodesil betain C12H25N+(CH3)2CH2COO-

Bu maddelerin geniş bir uygulama alanı vardır Bu maddelerin geniş bir uygulama alanı vardır. Örneğin;evlerimizde temizlik maddesi olarak kullandığımız çeşitli bulaşık ve çamaşır deterjanları(sıvı veya toz halde) şampuanlar ve sabunlar aktif madde olarak yüzey aktif madde ihtiva ederler.

SABUN ENDÜSTRİSİ Tanım: Sabunlar yağ asitlerinin alkali tuzları olup, yüzey aktif maddelerinin bir bölümünü oluşturur. Sabunlar yağlardan elde edilen en az 6 C 'lu yağ asitlerinin Na ve K tuzlarıdır. 

DETERJANLAR Sulu çözeltilerinde iyonlaşıp iyonlaşmamalarına göre iki sınıfta değerlendirilir. 1. İyonik (İyonlaşan veya iyonik formda olan) yüzey aktif maddeler. 2. Noniyonik (iyonlaşmayan) yüzey aktif maddeler.  

1. İYONİK YÜZEY AKTİF MADDELER Bunlar; anyonik, katyonik ve amfoterik yüzey aktif maddelerdir. Suda iyonlaştıklarında hidrofil veya hidrofob gruplardan, hangi grup yüzey aktiflik özelliği gösteriyorsa o grubun ismi ile anılır. Katyonik yüzey aktif maddeler genellikle deterjan olarak kullanılmazlar. Dezenfektan veya hijyenik deterjan formüllerinde bulunmaktadırlar. Amfoterik yüzey aktif maddeler; içinde bulundukları çözeltinin pH değerine göre katyonik veya anyonik yüzey aktif madde özelliği gösterirler.

Anyonik Yüzey Aktif Maddeler Bir Lipofilik hidrokarbon grubu bir veya iki hidrofil grupla bağlantılı olan yüzey aktif maddelerdir. Çözelti içinde bir negatif iyon bir de pozitif yüklü iyon verecek tarzda disosiyasyona uğrarlar. Anyonik kısım yüzey aktif özellik gösterir. Ucuz üretimleri olduğundan özellikle deterjan endüstrisinde oldukça çok kullanılırlar. Sabunlar, Alkilbenzensulfonatlar(LAS), Alkansulfonatlar(SAS), a-Olefinsulfonatlar(AOS), a-sufoyağasi dimetilesterleri(SES), Yağ alkolsülfatları(FAS), Alkiletersülfatları(FES) bunlara örnektir.

Örnek: Sodyum Dodesil benzen sülfonat

2. NONİYONİK YÜZEY AKTİF MADDELER: Sulu çözeltilerinde iyonlaşmazlar. Ancak, molekül yapısında hidrofil ve hidrofob gruplar bulundururlar. Hidrofob ve hidrofil grupların, büyüklükleri orantılı şekilde ayarlanmak suretiyle yüzey aktiflik özellikleri kontrol edilebilmektedir.

TEMİZLEME İŞLEMİ:Kirler doku tarafından mekanik olarak yüzeylerinde tutulurlar. Yıkama olayının ilk safhası ıslatmadır. Burada su yıkanacak olan maddenin yüzey gerilimini düşürür. Bu su yüzeyinin monomoleküler yüzey aktif madde tabakası tarafından örtülmesi ile olur. Yüzey aktif madde aynı şekilde kirleri yener ve birleşmeleriine mani olur ve dokudan ayırır.

Yağ zerresi, surfaktan maddenin hidrofibik kısmı (R) ile sarılarak ortamdan koparılır.

HAZIRLAYAN ZERRİN ÖZDEMİR Teşekkürler...