A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Advertisements

09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
21 KASIM 2008 Yıldız ECEVİT O.D.T.Ü. SÜRELİ YAYINLARIN SOSYAL BİLİMLERİN GELİŞİMİNE KATKISI VE ULAKBİM-SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANININ ROLÜ Ulusal Akademik.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
Yaşam Bilimleri Veri Tabanı
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
ULAKBİM VERİ TABANLARI: TVBVT ÖRNEĞİ Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM Akademik Bilişim Şubat Urfa.
ULAKBİM Veri Tabanları Uzm. Didem Aydan TÜBİTAK-ULAKBİM 22 Kasım 2008 Hacettepe Üniversitesi Ankara.
Didem AYDAN 20 Kasım 2009 Ankara YAŞAM BİLİMLERİ VERİ TABANI.
BELGE SAĞLAMA HİZMETLERİ
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ULAKBİM Vedat Mert Güneri Dursun Ali Çolak
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
22 NİSAN 2008 TÜBİTAK TÜRKİYE’de SAĞLIK SÜRELİ YAYINCILIĞI ve TÜRK TIP DİZİNİ Dr. Orhan YILMAZ Türk Tıp Dizini Kurulu.
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Sağlık Bilimleri Alanında Yayınlanan Akademik Dergilerdeki Değişim: Dönemi Üzerine Bir İnceleme Doç. Dr. Nazmi KOZAK Anadolu Üniversitesi.
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 13 Kasım 2009 Ankara SBVT: SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI.
SBVT: Tarihi, Gelişimi, Amaçları Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 21 Kasım 2008 Ankara.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
. Hülya SUFRACI PSi. Dan ve Reh. Öğr YGS- LYS 2015 Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi.
SBVT’DE YENİLİKLER A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 26 Kasım 2010 Ankara.
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
Sibel TABANLIOĞLU 9 Aralık 2009 Ankara ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları Dergi Takip Sistemi.
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
TÜBİTAK ULAKBİM Uluslararası E-Bilgi Kaynakları Grubu
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
YGS-LYS SUNUMU.
A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 12 Nisan 2013 Ankara ULAKBİM VERİ TABANLARINDA İNDEKSLEME.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) GÖLCÜK RAM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ 2016.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
LİTERATÜR İNCELEME Öğr. Gör. Funda Veren. LİTERATÜR İNCELEME ilgilendiğimiz konuya ilişkin bilgilere ulaşmamız içindir Benzer çalışmalara ulaşabiliriz.
EDAM EDİTÖR MASASI Adem Başpınar (0532)
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI AKSARAY REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI

TÜBİTAK – ULAKBİM Veri Tabanları ULAKBİM, ülkemizde bilimsel araştırma faaliyetlerine temel oluşturmak amacıyla Türkçe akademik dergileri içeren ulusal veri tabanları oluşturma faaliyetlerini 1990’ların başından bu yana yürütmektedir ve web üzerinden araştırmacıların erişimine açmaktadır. Ulusal veri tabanları ile araştırmacıların, uzmanlar tarafından indekslenen akademik bilgi kaynaklarına daha etkin ve hızlı bir şekilde ulaşmaları hedeflenmektedir.

Tarihçe 1992’de başladı. 2000lerin basında web üzerinden veri tabanı sorgulanmaya başladı. Makalelerin yanında kaynakça/referanslar da taranabilmeye başlandı tam metinlere erişim sağlandı atıf indeksi çalışmaları başladı dergilerin elektronik ortamda editörler tarafından iletilmesine olanak sağlayacak web tabanlı program çalışmaları tamamlandı 2009 yılında; - Web tabanlı dergi izleme sistemi devreye girdi, -Atıf İndeksi yazılımı ihalesi gerçekleştirildi, -Google Scholar’da taranmaya başladı. -Ankara Üniversitesi, ULAKBİM Veri Tabanlarına giren dergileri atama ve yükseltmelerde kullanmaya karar verdi. Devam ediyoruz..

ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları Türkçe veri tabanları, ülkemizde yayınlanan bilimsel dergi ve makalelere erişimi etkinleştirmek amacıyla oluşturulmaktadır. Web’den ücretsiz erişime sunulmaktadır. Dergiler ilgili alandaki akademik kurullar danışmalığında, uluslararası standartlara uygun kriterler aracılığı ile değerlendirilmektedir. Tam metin erişim ve belge sağlama hizmeti sunulmaktadır. Türkçe bilimsel dergilerin uluslararası WoS atıf indeksinde yer almasını yaygınlaştırmaya yönelik danışmanlık yapılmaktadır (Kasım 2009 itibariyle 72 dergi).

Ulusal Veri Tabanları: Temel Hedefler Ulusal kavramsal dizin oluşturmak Bilim dilinin gelişimini ve dil birliğini sağlamak Bibliyografik denetimi gerçekleştirmek ve tekrar çalışmalarını engellemek Bilgi paylaşımını sağlamak Bilimsel kaliteyi artırmak Veri tabanları için uluslararası normlarda standart geliştirmek Araştırmaların ulusal bibliyografik verilerle desteklenmesini sağlamak Araştırma makalelerinin bibliyografik verilerini depolayarak gelecek nesillere aktarmak. Ulusal içeriğe, uluslararası sistemler üzerinden de erişimi sağlamak ve yaygınlaştırmak. Ulusal yayın performansının ölçülmesine yönelik ulusal atıf indeksleri geliştirmek.

Dergi Değerlendirme Kriterleri Düzenli aralıklarla ve zamanında yayımlanmalı, Bilimsel araştırma yazısı ağırlıklı olmalı, Danışman/hakem değerlendirme sistemi bulunmalı, Kültür Bakanlığı'ndan ISSN alınmalı, Makalelerde Türkçe ve yabancı dilde başlık, öz ve anahtar kelimeler yer almalı, Dergilerin yazım kuralları içerisinde araştırma ve yayın etiğine uyum gerekliliği açık olarak belirtilmelidir.

Elektronik Dergileri Değerlendirme Kriterleri Basılı dergiler için kullanılan değerlendirme kriterleri, elektronik ortamda yayımlanan dergiler için de geçerlidir. Buna ek olarak; Derginin elektronik adresi (Web sayfası) erişilebilir ve kullanılabilir olmalıdır. Elektronik derginin arayüzü kullanıcı dostu olmalı, hata mesajları ve erişim sorunları yaşanmamalıdır. Elektronik dergide "arama/search" ve eski sayılar için arşiv alanları bulunmalıdır. E-posta aracılığı ile TÜBİTAK - ULAKBİM’e yayınlandı bilgisini iletmesi gerekmektedir.

Son bir yıla ait dergi sayılarının basılı ve elektronik kopyalarının ULAKBİM’e iletimi İlgili veri tabanı komitesi’ne hitaben yazılmış başvuru yazısı Daha sonra yayınlanacak dergi sayılarının da zamanında ve düzenli gönderilmeye devam etmesi Ulusal Veri Tabanlarına Başvuru

Ulusal Veri Tabanları Dergiler; ULAKBİM veri tabanlarında yer almak için başvuruda bulunur. İlgili alandaki akademik Komiteler, dergi değerlendirme kriterleri doğrultusunda dergileri değerlendirir.

Ulusal Veri Tabanları Kabul edilen bir dergi içindeki makalelerin veri girişi: Bibliyografik künye, Türkçe ve yabancı özler ile kaynakça veri giriş operatörleri tarafından yapılır. İlgili konu uzmanlarınca Türkçe ve yabancı dilde anahtar kelimeler atanarak indekslemesi tamamlanır.

!!!BİLGİYE ERİŞTİRMEK!!! EKİP ÇALIŞMASI Yazılım grubu Türkçe veri tabanları sekreteryası Komite üyeleri Veri giriş operatörleri Konu uzmanları

TÜBİTAK – ULAKBİM Veri Tabanları TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı [1966-] Tarım, Veteriner ve Biyoloji Bilimleri Veri Tabanı [1992-] Türk Tıp Veri Tabanı [1996-] Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı [1992-] Sosyal Bilimler Veri Tabanı [2002-]

Tübitak Destekli Projeler Veri Tabanı (1966- )‏ TÜBİTAK Araştırma Grupları tarafından desteklenmiş araştırma projelerine ait sonuç raporlarının bibliyografik veri ve özleri Proje Sonuç Raporu 6350 Tam Metin

Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı(1992 -)‏ Mühendislik, Temel ve Uygulamalı Bilimler alanlarında Türkiye'de yayınlanan süreli yayınlarda bulunan Türkçe ve diğer dillerdeki özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu sunumları Dergi Makale 1400 Tam Metin

Yaşam Bilimleri Veri Tabanı (1992- )‏ Eski Adı: Tarım, Veteriner ve Biyoloji Bilimleri Veri Tabanı Tarım, Ormancılık, Veterinerlik, Su Ürünleri, Gıda ve Gıda Teknolojisi ile Biyoloji bilim dallarında Türkiye'de yayımlanan süreli yayınlarda bulunan Türkçe ve diğer dillerdeki özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu sunumları 95 Dergi Makale 4000 Tam Metin

Türk Tıp Veri Tabanı [1996-] Sağlık Bilimleri (Tıp, Dişhekimliği, Eczacılık, Hemşirelik vd.) alanında Türkiye'de yayımlanan süreli yayınlarda bulunan Türkçe ve diğer dillerdeki özgün araştırma makaleleri ve olgu sunumları Dergi Makale 7000 Tam Metin

Sosyal Bilimler Veri Tabanı (2002- )‏ Antropoloji,Arkeoloji, Coğrafya, Dil Bilim, Eğitim Bilimleri, Felsefe, İletişim, Ekonomi ve İşletme, Kamu Yönetim, Kütüphanecilik ve Bilişim, Mimarlık, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Şehir Bölge Planlama, Tarih, Siyasal Bilimler bilim dallarında Türkiye'de yayımlanan süreli yayınlarda bulunan Türkçe ve diğer dillerdeki özgün araştırma/derleme makaleleri ve olgu sunumları Dergi Makale 8500 Tam Metin

ULAKBİM Veri Tabanları Komiteleri tarafından düzenlenen toplantılar: –Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Sempozyumu (2003 –)‏ –Ulusal Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Kurultayı (2006 – )‏ –Yaşam Bilimleri Süreli Yayıncılık Editörler Çalıştayı (2007 – )‏ –Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı Sempozyumu (2008 – )‏ Ulusal Veri Tabanları

Kullanım İstatistikleri YıllarProjeler Yaşam Bilimleri Mühendislik ve Temel BilimlerTıp Sosyal Bilimler TOPLAM

Kullanım İstatistikleri

YENİLİKLER Ulusal yayın performansının ölçülmesine yönelik Ulusal Atıf Veri Tabanı Sosyal Bilimler Veri Tabanı konu kapsamınına Hukuk, Din ve İnanç Araştırmaları konularının dahil edilmesi Ulusal Bilimsel Toplantılar ve Bildiriler Veri Tabanı TÜBİVES (Türkiye Taksonomik Tür Veritabanı)‏ Kapsamını Türk Cumhuriyetleri Dergilerinin oluşturacağı yeni bir veri tabanı geliştirilmesi

Teşekkürler A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara