YAEM Bakış Açısı Altında Açık ve Uzaktan Eğitim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİM.
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Konu Başlıkları Mevcut Duruma Bakış Karmaşaya Bir Çözüm?
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Türkiye’de Uzaktan Eğitim*
Türkiye’de e-Öğrenme Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
e-Öğrenmede İçerik Üretimi ve Yönetimi
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
WEB TABANLI ÖĞRETİM.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğrenme Fırsatları ve e-Öğrenme Hizmetleri AECT Annual International Convention, October 23rd – 27th, 2007 Anaheim, California.
Açıköğretimde E-öğrenme
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Uzaktan Eğitimin Temelleri 2
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
SABİS 2014 YILI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI HEDEFLERİ
e-Sertifika Programları
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
UZAKTAN EĞİTİM Prof.Dr.Petek Aşkar
Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
UZAKTAN EĞİTİM.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
İstanbul Üniversitesi Mezun Takip Sistemi EYOKA
Uzaktan Dil Öğretiminde Yeni Öğrenme Ortamları: Anadolu Üniversitesi Türkçe Sertifika Programları Örneği Yard. Doç. Dr. Mehmet Emin MUTLU Öğr. Gör. Özlem.
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
Uzaktan Eğitimde Kavramsal Çerçeve
YAŞAMBOYU ÖĞRENME BAĞLAMINDA BATI AVRUPA e-SERTİFİKA PROGRAMLARI
Bünyamin AĞGÜRBÜZ Mustafa AY Muhammed ALTINTAŞ Ahmet ZENCİRLİ
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
İnternete Dayalı Eğitimde Oluşturmacı Yaklaşım Deneyimi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul Öğr. Gör. M. Emin Mutlu Öğr. Gör. M. Canan Öztürk.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
UZAKTAN EĞİTİM.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
AÇIK DERS MALZEMELERİ SAMİYE TUNCER
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Yeni Başlayan öğrencilerimiz için UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ TANITIMI
Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili.
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Engelliler İçin Teknoloji Destekli Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 17 Mayıs 2010 Ankara ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMLERİNİN YAPILANDIRILMASI VE İŞLEYİŞİ TOPLANTISI.
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
;EEn Hazırlayan: Şahin GÖKÇEARSLAN Gazi Üniversitesi Enformatik Bölümü.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
UZAKTAN EĞİTİM.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
EĞİTİM SİTELERİNİN YÖNETİMİ
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
Sunum transkripti:

YAEM Bakış Açısı Altında Açık ve Uzaktan Eğitim Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanları Toplantısı YAEM Bakış Açısı Altında Açık ve Uzaktan Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 1 Temmuz 2010 Sabancı Üniversitesi / istanbul

Kapsam Teknoloji / Eğitim Entegrasyonu: e-Dönüşüm Türkiye’de Açık ve Uzaktan Eğitim Uygulamaları Yükseköğretimde e-Dönüşüm ve YAEM

Küresel Dönüşümler ? Ağ Toplumu Bilgi Toplumu Sanayi Toplumu Tarım Toplumu

Eğitimde Dönüşüm ?

21. Yüzyıl Yerleşkesi

Cheryl Lemke and Ed Coughlin (2009 Teknoloji ve Eğitim Kapasite Kalite Verimlilik Esneklik Demokrasi Katılımcılık Otantik Öğrenme Çok Ortamlılık Cheryl Lemke and Ed Coughlin (2009

Eğitim kurumlarının bilgi ve iletişim teknolojileriyle bütünleşmesi Eğitimde Dönüşüm e-Dönüşüm Eğitim kurumlarının bilgi ve iletişim teknolojileriyle bütünleşmesi İdari: e-Yönetim Akademik: e-Öğrenme

Eğitim /Teknoloji Bütünleşmesi : Uzaktan Eğitim / e-Öğrenme Coğrafi olarak farklı mekanlarda bulunan öğrenci ve öğrenme kaynaklarının bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla buluşturulması

e-Öğrenme Modelleri Çevrim İçi (Online) Çevrim Dışı (Offline) Anlık Web Destekli Öğrenme Podcast/ webcast CD-ROM / DVD Video yayını Web Portalı Web Günlüğü (Blog) Wiki Sohbet Anlık Mesaj Tartışma Grupları Sanal Sınıf Videokonferans Basılı Yayın Yüz Yüze Eğitim Anlık İstendiğinde Eşzamanlı (Senkron) Eşzamansız (Asenkron)/ 9

Anadolu Universitesi Açıköğretim Sistemi

Anadolu Universitesi Açıköğretim Sistemi İki Lisans progamı 29.000 ğrenci 27 program 1.300.000 öğrenci 1.200.000 mezun

Açıköğretim Sistemi Teknolojik Gelişim Bilgisayar Teknolojileri e-Öğrenme Platformu Yunusemre Portali 7 1993 2000 2008 Açıköğretim Fakültesi (Uzaktan Öğretim Sistemi) AçıköğretimFakültesigelenekselyükseköğretimkurumlarınagidemeyenleriçinönemlibiröğrenmekaynağıolmuştur. Sistemegirişinaçıkolmasınıistememizerağmenbubizimdışımızdakinedenlerlemümkünolmamıştırama en azgirişkoşullarısağlanmayaçalışılmaktadır. İkinciÜniversitevee-serfikadahaaçıkbirsistemhalinegelmemizdebazıadımlardır. 1998 2009 1982 ANAPOD Çevrimiçi Araç ve Hizmetler Kuruluş 12

Açıköğretim Sistemi Bileşenleri Elektronik Ders Kitapları (e-Kitap)

Açıköğretim Sistemi Bileşenleri Alıştırma Yazılımları (Harmon ve Jones,1999)

Açıköğretim Sistemi Bileşenleri Akademik Danışmanlık (e-Danışman)

Açıköğretim Sistemi Bileşenleri Ölçme Değerlendirme (e-Sınav)

Anadolu Universitsi Açıköğretim Sistemi YnANAPOD (e-Exam)

Anadolu Universitsi Açıköğretim Sistemi

Geleneksel Üniversitelerde e-Dönüşüm

Geleneksel Üniversitelerde e-Dönüşüm Teknoloji Destekli Eğitim Uzaktan Eğitim

Yükseköğretimde e-Dönüşüm Üniversite Geleneksel Üniversite (Kampüs) e-Üniversite (Sanal Kampüs)

e-Öğrenme Düzeyleri e-ÖĞRENME DÜZEYLERİ (Harmon ve Jones,1999) 1. Bilgi Desteği (Informational) Dersle ilgili tanıtım bilgileri ( ders kitabı,izlence, ödev bilgisi,haftalık ders ve görüşme saatleri, vb ) webde yer alır. 2.İçerik Desteği (Supplemental) Sınıf içinde gerçekleştirilen etkinliklere ait dokümanlar, ders notları ve/veya sunu dosyaları webden yayınlanır, konuyla ilgili ek kaynaklar verilir. 3. Temel Destek (Essential) Yüz yüze eğitim devam etmekle birlikte ders içeriği büyük ölçüde web üzerinden sunulur. Bu düzeyde derste başarılı olabilmek için öğrencilerin düzenli olarak web üzerindeki dersle ilgili bilgilere erişmeleri gerekir. 4. Yaygın Kullanım (Communal) Webe dayalı iletişim temel öğrenme aracıdır. Ders içeriği web ortamı yanında sınıfta da sunulabilir. Ancak öğrenciler dersle ilgili faaliyetleri - asenkron tartışmalar, gerçek zamanlı sohbetler, ve webe dayalı çeşitli aktiviteler- ağırlıklı olarak web üzerinden ve işbirlikli olarak gerçekleştirirler. Öğrenci ve öğretim elemanlarının web becerilerini gerektirir. 5. Yoğun Kullanım (Immersive) Bu düzeyde artık yüz yüze ders yapılmaz. Tüm öğrenme ve öğretme faaliyetleri web üzerinden gerçekleştirilir. Bu düzey oluşturması yaklaşımların uygulandığı sanal öğrenme toplulukları olarak nitelendirilebilir. Öğrenen ve öğretim elemanının öğrenme stratejilerine sahip olmasını bilgisayar ve iletişim teknoljilerine hakimiyetini gerektirir.

e-Dönüşüm : Gerekli Düzenlemeler Altyapı ULAKBİM Elektronik (Akıllı Sınıf) Organizasyon E-Dönüşüm Merkezleri (Örn.: ODTÜ Eğitim Teknolojileri Destek Ofisi) İnsan Kaynakları Teknoloji Yönetim Teşvik Parasal Akademik yükseltme Mevzuat Tanım Akreditasyon /Denklik Ölçme değerlendirme Öğrenim ücretleri Ders ücreti

Uzaktan Öğretim 29 Üniversite (21 Devlet, 8 Vakıf) 60 Önlisans Programı ( 9.770 öğrenci) 16 Lisans Programı ( 1.738 öğrenci) 30 Yüksek Lisans Programı (3.650 öğrenci) 5 Lisans Tamaml. Programı ( 22.781 öğrenci)

Uzaktan Eğitim: Program Sayıları

Uzaktan Eğitim: Öğrenci Sayıları

Açık Öğrenme Kaynakları Ücretsiz ve açık olarak isteyen herkesin yararlanmasına sunulan, belirli lisans koşulları altında da birleştirme, geliştirme ve yeniden yayınlama olanağı sağlanan eğitim malzeme ve kaynaklarıdır” UNESCO (2002)

Açık Öğrenme Kaynakları Dünyada varolan bilgi herkese aittir; teknolojik olanaklar ve özellikle www bu bilgiye herkesin erişmesi, paylaşması, kullanması konusunda muazzam olanaklar sağlamaktadır.

Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu (UADMK)

Son Söz Yüksek Öğretimin teknolojiyle bütünleşmesi stratejik bir zorunluluktur. Yükseköğretim kurumlarımızın gelişen teknolojiler ışığında öğretim sistemlerini gözden geçirmeleri ve kurumlarının bu teknolojilerin sağladığı fırsatlardan yararlanmak için yapı ve işleyişle ilgili gerekli düzenlemeleri beklenmektedir.

Teşekkür ederim !