YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR

Slides:



Advertisements
Similar presentations
Sorular ve Cevaplar.
Advertisements

TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA
ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ALEVSIZDIRMAZLIK Patlayıcı Ortamlarda Patlamayı Önlemek için Alınması Gereken Önlemler...
İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri
KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ
Yeni Nesil Asansörler: GeN2
İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BUGÜNE KADAR YAPILAN İŞLER
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ERK İSG&İK ERK –
A C İ L A Y D I N L A T M A V E Y Ö N L E N D İ R M E
ASANSÖR ÜRETİM SÜREÇLERİ
TS EN ASANSÖRLER - İNSAN VE YÜK TAŞIMAK İÇİN - YAPIM VE MONTAJ İLE İLGİLİ GÜVENLİK KURALLARI BÖLÜM 21: MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN.
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
 Hastane Yönetimi.  İzdihamın önlenmesi ve sağlık personelinin emniyeti için gerekli güvenlik tedbirleri alınır,  Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı.
MAKİNE EMNİYETİ INDESIT UYGULAMALARI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
YANGIN VAARRR! GRUP 110 ÖĞRENME ÖRNEĞİ.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi HİZMET BİNASI
1 Çekme Butonları Yangın halinde Sistemin elle Çalıştırılmasını sağlar  Butonlar Kaçış güzergahına ve Kolay ulaşılacak Noktalara yerleştirilir ÇEKME BUTONU.
BİNA OTOMASYONU VE YANGIN SİSTEMİ BİNAMIZDA TOPLAMDA 1200 OKUYUCU SENSÖRLE KURULMUŞ BİR OTOMASYON VE YANGIN ALGILAMA-SÖNDÜRME SİSTEMİ YARDIR.
İş sağlığı ve güvenliğiniz için vazgeçilmez çözüm. Elektrik kesintilerinde, çalışanlarınızı ve iş yerinizi riske atmayın.  Elektrik kesintilerinde otomatik.
SİTE TEMİZLİĞİ.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
ACİL DURUM EKİPLERİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
BASIN AÇIKLAMASI – CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA HAZIRLANAN “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” YENİ HALİYLE BİR.
Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28681
Elektrik İşlerinde Güvenlik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Aslı Ece Acar-Pınar Kabaroğlu
Yönetmeliğe Uygun Muayenehane Procesi
SİVİL HAVACILIK DENETİMLERİ
DEPREM.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
ACİL DURUM EKİPLERİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
DEPREM.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Atık ara depolama tesisleri TEBLİĞİ
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
İŞYERLERİNDE ACİL DURUM PLANLARI
BiNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELiK
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 17 Temmuz 2013 ÇARŞAMBA Sayı :
Bina ve Eklentilerinde
Acil Aydınlatma Sunumu. Acil Durum Aydınlatmasına Neden İhtiyaç Duyarız? - Acil bir durumda insanları binadan güvenle tahliye etmeye yardımcı olmak, -
1 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi.
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
MİM Platform kuruluşudur.
Bina Trafiği ve İnsan Trafik Hareketi
Y A N G I N G Ü V E N L İ Ğ İ ve T A H L İ Y E.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
Presentation transcript:

YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR MADDE 62- Asansör sistemleri, 15/2/2003 tarihli ve 25021 sayılı Resmî Gazetede ve 31/1/2007 tarihli ve 26420 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Asansör Yönetmeliğine (95/16/AT) uygun olarak imal ve tesis edilir. 2. Asansör kuyusu ve makina dairesi, yangına en az 60 dakika dayanıklı ve yanıcı olmayan malzemeden yapılır. Aynı kuyu içinde 3’den fazla asansör kabini düzenlenemez. 4 asansör kabini düzenlendiği takdirde, ikişerli gruplar hâlinde araları yangına 60 dakika dayanıklı bir malzeme ile ayırılır.

4. Asansör kuyusunda en az 0. 1 m2 olmak üzere kuyu alanının 0 4. Asansör kuyusunda en az 0.1 m2 olmak üzere kuyu alanının 0.025 katı kadar bir havalandırma ve dumandan arındırma bacası bulundurulur veya kuyular basınçlandırılır. Aynı anda bodrum katlara da hizmet veren asansörlere, bodrum katlarda korunmuş bir koridordan veya bir yangın güvenlik holünden ulaşılması gerekir. Asansörlerin kapıları, koridor, hol ve benzeri alanlar dışında doğrudan kullanım alanlarına açılamaz. 5. Yüksek binalarda ve topluma açık yapılarda kullanılan asansörlerin aşağıda belirtilen esaslara uygun olması gerekir: a. Asansörlerin, yangın uyarısı aldıklarında kapılarını açmadan doğrultuları ne olursa olsun otomatik olarak acil çıkış katına dönecek ve kapıları açık bekleyecek özellikte olması gerekir. Ancak, asansörlerin gerektiğinde yetkililer tarafından kullanılabilecek elektrikli sisteme sahip olması da gerekir.

Asansörlerin, yangın uyarısı alındığında, kat ve koridor çağrılarını kabul etmemesi gerekir. Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan yüksek binalarda, deprem sensöründen uyarı alarak asansörlerin deprem sırasında durabileceği en yakın kata gidip, kapılarını açıp, hareket etmeyecek tertibat ve programa sahip olması gerekir. Asansör kapısı, yangın merdiven yuvasına açılamaz. Asansör kapılarının yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı ve duman sızdırmaz olması, yapı yüksekliği 51.50 m’den yüksek binalarda yangına karşı en az 60 dakika dayanıklı ve duman sızdırmaz olması gerekir.

Acil durum asansörü MADDE 63- Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın üst ve alt katlara makul bir emniyet tedbiri dâhilinde hızlı bir şekilde taşınmasını sağlamak, gerekli kurtarma işlemlerini yapmak ve aynı zamanda engelli insanları tahliye edilebilmek üzere tesis edilir. Asansör, aynı zamanda normal şartlarda binada bulunanlar tarafından da kullanılabilir. Ancak, bir yangın veya acil durumda, asansörün kontrolü acil durum ekiplerine geçer. Yapı yüksekliği 51.50 m'den daha fazla olan yapılarda, en az 1 asansörün acil hâllerde kullanılmak üzere acil durum asansörü olarak düzenlenmesi şarttır. Acil durum asansörleri önünde, aynı zamanda kaçış merdivenine de geçiş sağlayacak şekilde, her katta 6 m2’den az, 10 m2’den çok ve herhangi bir boyutu 2 m’den az olmayacak yangın güvenlik holü oluşturulur.

Acil durum asansörünün kabin alanının en az 1 Acil durum asansörünün kabin alanının en az 1.8 m², taşıma kapasitesinin en az 630 kg, hızının zemin kattan en üst kata 1 dakikada erişecek hızda olması ve enerji kesilmesi hâlinde, otomatik olarak devreye girecek özellikte ve 60 dakika çalışır durumda kalmasını sağlayacak bir acil durum jeneratörüne bağlı bulunması gerekir. Acil durum asansörlerinin elektrik tesisatının ve kablolarının yangına karşı en az 60 dakika dayanıklı olması ve asansör boşluğu içindeki tesisatın sudan etkilenmemesi gerekir. Acil durum asansörünün makina dairesi ayrı olur ve asansör kuyusu basınçlandırılır.