Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ"— Sunum transkripti:

1 KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ
► Normalde gelen akımla giden akım eşittir. Ancak kaçak akım olması durumunda arada bir fark olacaktır. ► Kaçak akım röleleri basit olarak gelen akımla giden akımı karşılaştırır arada fark varsa devreyi açarak akımı keserler. ► İnsan veya diğer canlı türlerinin elektrik akımına maruz kalmalarını önle ►Elektrik arızalarından meydana gelecek yangın oluşumlarını önlemiş olur.

2 Kullanım yerlerine göre 2 şekilde üretilirler;
Hayat koruması için 30 mA (0,03 Amper) Yangın koruması için 300 mA (0,3 Amper)

3

4 Adi (Normal) Anahtar ► Bu anahtarlar içerisindeki kontakların temas etmesi veya etmemesine bağlı olarak bağlandığı elektrik devreye akım geçişini kontrol etmeye yararlar.

5 Komütatör Anahtar İki ya da iki grup lambayı hepsini birden veya belli bir sıraya göre ayrı ayrı yakıp söndüren anahtarlardır. Genellikle avize ve lamba adedi fazla olan yerlerde kullanılırlar.

6 Grup Anahtarı ► İki veya iki grup lambayı sıra ile yakıp söndüren anahtarlardır. ►Komütatör anahtarlardan farkları, lamba veya lamba gruplarının hepsini aynı anda yakılamamasıdır.

7 SİGORTALAR ►Sigorta olarak otomatlar (anahtarlı otomatik sigortalar) kullanılmaktadır. ► Otomatlar ev ve benzeri yerlerde elektrik devresini korurlar. ►Anahtarları sayesinde bağlı bulundukları devrelerin kolayca açılıp kapatılmasını sağlarlar.

8 L ve G olmak üzere iki tiptedirler;
►L tipleri: Hat korumasında ve evlerde (Ev aydınlatması, priz ve kumanda devreleri gibi) kullanılırlar. ► Amper değerlerindedir. ► G tipleri: Tesislerde ve endüktif yüklerin korunmasında kullanılır. ►Çok sayıda floresan lambalar, cıva buharı ampuller, güçlü elektrik motorları, transformatörler gibi. ► 0,5-1-1, Amper değerlerindedir.

9 ► Sigortalar bağlı bulundukları devrelerde akımın belirli bir değeri aşması durumunda devreyi acarlar. ► Elektrik tesislerinde akımın istenmeyen bir seviyeye yükselmesi durumunda devreyi açan bir elemandır. ► Sigortalar aşırı yüklenme ve kısa devrelere karşı tesisi korurlar.

10 Buşonlu Tip Sigortalar
Sigorta Türleri Buşonlu Tip Sigortalar ►Akımın belirli bir değeri aşması durumunda sigorta içindeki tel eriyerek devreyi açar. ► Gövde, gövde kapağı, buşon ve buşon kapağından oluşur.

11 NH –Bıçaklı Sigortalar
►"Alçak gerilim yüksek güç sigortası " anlamına gelmektedir. Yüksek akımları kestiği için yüksek güç sigortası ibaresi kullanılmıştır. ►Kablo, şalter ve pano gibi tesisatın kısa devre ve aşırı yüklenmeye karşı korurlar.

12 ŞALTERLER ►Şalter Elektrik devrelerinin aşırı akım ve voltaj sebebiyle hasar görmemesi için ve devrenin normal açılıp kapatılması maksadıyla kullanılan elektrik devre kırıcı elemandır. ► Şalterler bulundukları devrede önceden ayar edildikleri akım değerine ulaşınca devreyi hemen veya gecikmeli olarak açarlar. ► Şalterlerin yüksek voltaj hatlarında kullanılmalarına ise disjonktör ismi verilir.

13

14 Buatlar ►Elektrik tesisatlarında iletkenlerin birbiri ile bağlantısının yapıldığı ek kutularına buat denir. ► İletkenlerin birbirleriyle buat dışında bağlanmaları elektrik iç tesisat yönetmenliğine göre yasaklanmıştır. ►Kullanılmak istendiği yere göre çeşitli tiplerde ve ölçülerde olabilirler.

15

16 Klemensler ► Klemens, kabloların bağlantı ve ek gerecidir.
► Plastik, porselen ve metalden yapılan çeşitleri vardır. ► Çeşitli boyutlarda yapılmaktadır, iletkenlerin kalınlığına göre büyüklüğü seçilmelidir. ► Klemensle ekleme yapılırken iletkenlerin klemens boyuna göre yeterli miktarda açılmasına ve uygun büyüklükte klemens kullanılmasına dikkat edilmelidir.

17


"KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları