Araştırmacı Öğretmenler Ebru Mugaloglu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Advertisements

ÇAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
ŞEKER İLKÖĞRETİM OKULU
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim
1-2-3 Şubat 2012 tarihinde Bingöl Merkez İlköğretim Okulu Öğretmenlerine ‘Okullarda Afet Bilincini Oluşturma’ konulu eğitim semineri düzenlenmiştir.
Doç. Dr. Deniz Albayrak-Kaymak Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Fakültesi Dekanlığı, Öğretmenlik Uygulaması Semineri 23 Ocak 2012.
TC ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2011 – 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ.
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T.C PİRAZİZ KAYMAKAMLIĞI PİRAZİZ GELECEĞİ HEDEFLİYOR PROJESİ ÇALIŞMA PLANI.
“ İŞ EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN MESLEK ÖĞRETMENLERİNİN BECERİ EĞİTİMİ VE SINIF YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN BELİRLENMESİ.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
18 Şubat 2013 Pazartesi 2. Sınıflar Aqua Florya Akvaryum Gezisi
ISTE Standartları Uluslararası Eğitim Teknolojileri (Derneği) Birliği (The International Society for Technology in Education-ISTE) Teknolojinin eğitimde.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
FAALİYET, PROJE VE EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI
DENETİMDE ZAMAN EYLEM PLANI
Eğitim-Öğretim Yılı Eylül Dönemi Seminer Çalışması
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
(Dynamic Education) İNGİLİZCE DİL EĞİTİM SİSTEMİ
Patlangıç Ortaokulu Tanıtım Sunusu.
ÖDÜL YÖNERGESİ. Kaymakamlığımız himayesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ödül Yönergesi üç farklı alanda verilmektedir. 1.Yönetici.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.
Proje, Performans Değerlendirme
DYNED NEDİR, NASIL KURULUR?
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
İSTASYON YÖNTEMİ.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Öğrenci Hareketliliğinde Erasmus Koordinatörlerinin İzlemeleri Gereken Yol Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus.
Öğretmen Yeterlikleri
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
TKY BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Okul Temelli Mesleki Gelişim Kılavuzu
Bilgi Destek Sistemlerin Kurulması Yrd. Doç. Dr
AKSU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
eğİtİm öğretim yIlI yaz dönemİ meslekİ eğİtİm çalIşmasI
PROJE TABANLI ÖĞRENME SCIENTIX PORTAL Proje Tabanlı Öğrenme Sorgulamaya Dayalı Öğrenme.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve dünyadaki gelişmeler, çocukların yetenek alanlarının saptanması ve desteklenmesinin önemini ortaya koymuştur.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
ÖZ DEĞERLENDİRME RAPORU VE FAKÜLTENİN HAZIRLAYACAĞI BELGELER
AOÖ406 OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA PROGRAMLARI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (MSc., MEd.).
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME MERKEZI İZLEME DEĞERLENDİRME DEĞİŞİM GELİŞİM.
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Matematik Performans Ödevi Ad: Salih Soyad:AkkanNo:1137Sınıf:10/D.
Sunum transkripti:

Araştırmacı Öğretmenler 23.01.2012 Ebru Mugaloglu akturkeb@boun.edu.tr İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Klasik anlayışa göre öğretmen yetiştiren programlar kuramları öğretirler ve daha sonra bu kuramlar okullarda uygulanır. Öte yandan bu anlayış sonucunda kuram ve uygulama arasında kopukluk ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise öğretmen yetiştiren programların ortak özelliklerinden biri kuram ve uygulama arasındaki ilişkiyi kurmaya çalışmalarıdır (Hoban, 2005). Buna rağmen üniversite ve okul arasındaki kopukluk devam etmektedir (Tom, 2005 cited in Hoban, 2005). Bunun önemli sebeplerinden biri öğretmenlerin “kuramlardan” çekinmeleridir (Elliot, 2001). Hem öğretmenler hem de öğretmen adayları kuramların gerçek ortamlarda uygulanamayacaklarına inanmaktadır. 1960’lı yıllardan itibaren öğretmenlerin eylem araştırmaları yapması gündemdedir. Bu sayede öğretmenler öğretmenlerin öğrenme ve öğretmeye ilişkin düşüncelerini, yöntemlerini test etmelerine ve geliştirmeleri desteklenecektir. Diğer bir deyişe öğretmenlerin hem var olan kuramları test etmesi hem de kendi kuramlarını geliştirmeleri mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra öğretmenler tarafından gelişirilecek ve uygulanacak sınıf içi araştırmaların müfredat geliştirme, öğretme ve öğrenme kuramlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu tip sınıf içi araştırmaların bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir (Elliot, 2001):

Araştırmacı Öğretmen Eylem Araştırmalarının temel adımları 2007-2009 Araştırmacı Öğretmen Projesi

Araştırmacı Öğretmen Bir ihtiyaca veya bir soruna odaklanan Bir öneri geliştiren ve uygulayan Sonuçlarını, değişimleri bilimsel yöntemlerle ortaya koymaya çalışan öğretmendir.

Eylem Araştırmaları (Action Research) Sınıf içinde yapılan uygulamanın - kendimiz üzerindeki, - öğrenciler üzerindeki ve - öğrenme ortamları üzerindeki değişimini sistematik bir şekilde izlemek

Örnek: Hedefin ve ilgili sorunun belirlenmesi Sorun: Ödevlerini yapmıyorlar Sorunun yaşandığı bir durumun paylaşılması Sınıfa bir ödev verdim, sadece 5 öğrenci yapmıştı. Sorunun öneminin açıklanması Konuyu unuttukları için baştan anlatmak zorunda kaldım. Ders sırasında zamanın verimli kullanılması açısından ödevlerin yapılması önemli 4. Olası çözümlerin listelenmesi İlginç ödevlerin verilmesi, öğrencilerle görüşme, sınıf-içi tartışmalar, sorunların belirlenmesi, sorumlulukların hatırlatılması, velilerle görüşme 5. Uygulamak istediğiniz çözümlerin seçilmesi Öğrencilerin neden ödev yapmadığının belirlenmesi 6. Veri toplama araçlarının belirlenmesi ödev örnekleri, odev yapan öğrenci sayısı, öğrenci ödeve karşı tutum ölçeği, öğretmen ve öğrenciler ile görüşme 7. Değerlendirme kriterlerinin oluşturulması Ödevlerin yapılma oranı ve kalitesi 8. Sürecin öğretmen, öğrenci ve öğrenme ortamı üzerindeki etkilerin değerlendirilmesi Sonuçlar üzerine öğrenci, öğretmen ve diğer meslektaşların yorumları

İlköğretim Öğretmenlerine Destek Projesi 2007-2009 Araştırmacı Öğretmen, 8 öğretmen ve 8 aday öğretmen ile 8 ayrı eylem araştırması tamamlandı. * Bu proje Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenmiştir (KOD07HD101).

Proje Takımımız, 2007 Öğretmenler Öğretmen Adayları Adalet Büyükbezirci Özlem Albayrak Akınsal Özbey Sinem Arslanoğlu Deniz Sayar Derya Deniz Fazilet Işın Dolunay Halıcı Nalan  Dara Muhammed Kahraman Nihal Lekesiz Burcu Özveren Nilgün Bayraktar Ramazan Seyfi Yakup Günel Duygu Taştan Öğretim Görevlileri Ebru Z. Mugaloglu Zerrin Doğança

Proje konularımız

Performans Ödevleri Projesi Amaçlar Performans ödevlerini aktif ve etkili bir hale getirmek, Öğrencilerin performanslarını güvenilir ve geçerli bir şekilde ölçmek

Uygulama Sınıfımız 5. sınıf Sınıf mevcudu 38

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Gezisi

Botanik Bahçesi’ndeki Etkinlikler

Gezi Sonrası Sınıf içi Etkinlikler

Proje Ürünlerimiz Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere teşekkür belgesi verildi. 4. Fen ve Matematik Öğretmenleri Sempozyumu, İstanbul (19 Nisan 2008) 2 poster 5 bildiri Muğaloğlu, E. Z. & Doğança, Z. (2008). An Attempt to Fulfil “the Missing Link” in Teacher Education: A Collaborative Action Research Project. In proceedings of the IASK International Conference Teaching and Learning (836-841). Aveiro, Portugal. Muğaloğlu, E. Z. & Doğança, Z. (2009). Fulfilling the “Missing Link” between university and authentic workplace in teacher training. Journal of Workplace Learning, 21(6), 455- 464.

Öğretmen Adaylarımızın Görüşleri Bir takımın parçası olmaktan ve takım üyeleri ile yakın iletişime geçmekten memnuniyet duyduklarını, Sorumluluk aldıklarını, Gerçek bir sınıf sorununun/ihtiyacının tespitinde ve çözüm geliştirilmesinde aktif olarak çalıştıklarını, Bu projede çalışmanın mesleki gelişimlerine katkıda bulunduğunu belirttiler.