MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

BESİYERLERİ.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
SODYUM.
ENZİMLER NEDİR?.
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
SULARDA BULUNAN NİTRATIN ADSORPSİYON YOLUYLA UZAKLAŞTIRILMASI
ENZİM SAFLAŞTIRILMASI VE NİTELENDİRİLMESİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Hematüri Prof.Dr.Barış ALTAY.
DURULTMA.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi II
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
BİYOKÜTLE.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
gıda sanayinde kullanılan asitler
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
SULAMA SUYU İHTİYACI, SULAMA ZAMANININ PLANLANMASI
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
ALKOL NEDİR? Alkol daha kesin bir ifade ile kimyada elementin
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
Enzimler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
biyoteknoloji ve önemi
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
CANLILARDA ENERJİ.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
Çinko Çinko; bitki, hayvan ve mikroorganizmaların dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan,vücudumuzda çok fazla enzimin yapısında yer.
Biyokütlenin Ön İşlenmesi
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Endüstriyel skala ile mikroorganizmalar tarafından üretilen:
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Fermentasyon Lignoselülozik biyokütlenin hidrolizi ile glukoz, ksiloz, arabinoz, galaktoz ve mannoz gibi şekerler ortaya çıkar. Ama maalesef, endüstriyel.
Çağlar Mert AYDIN. Konu Başlıkları 1. Enzimlerin Özellikleri 2. Enzimlerin Üretimi 2.1. Mikrobiyal Enzimler 2.2. Tutuklanmış Enzimler 2.3. Genetik Mühendisliği.
KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ KONU =TEMIZ ENERJI KAYNAKLARı.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
SENESENS Bitkilerin normal gelişmelerini tamamlayabilmek için gelişmenin amacına uygun olarak bazı hücre, doku ve organlarının ölmesi olayına senesens.
Sunum transkripti:

MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI

MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI Meyve suyu üretiminde ilk enzim kullanımının 60 yıl önce başladığı bilinmektedir. Önceleri, meyve suyu durultulmasında ve üzümsü meyvelere ait mayşelerin enzimasyonunda kullanılmış olan enzimler daha sonraları değişik işlemlerde de kullanılmaya başlanmıştır.

Bunların başlıcaları; mayşe maserasyonu, mayşe fermantasyonu, mayşe sıvılaştırma ve mayşe sekerleştirme olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, meyve suyu üretiminde polifenoloksidaz, ramnogalakturonaz, glukozoksidaz ve katalaz, b–glukozidaz, proteaz, ksilanaz, pektinasetilesteraz gibi enzimlere ilgi giderek artmaktadır.

Meyve suyunun önemli bir üretim aşaması olan mayşenin enzimatik fermantasyonunda ısıtılan mayşe 40-45°C'ye soğutulduktan sonra pektolitik enzim (katı-sıvı) ilave edilerek 3-4 saat bekletilmektedir. Bu işlemin amacı renk maddelerin meyve suyuna geçerek daha koyu renkli meyve suyu elde etmektir. Bu işlemde ilave edilen enzim miktarı toz enzimde 3-5 g/ton, sıvı enzimde ise 30-50 mL/ton düzeyindedir

Pektik enzimler, meyve suyu üretiminde, meyve suyunun depolanma sürecinde jelleşmesini engellemek için pektin dokularını parçalayan bir enzimdir. Pektik enzimlerden pektinaz; bitkilerde bulunan ya da küfler gibi bazı mikroorganizmalar tarafından salgılanan ve pektinleri hidroliz edebilen bir enzimdir. Elma sularının özütleme verimini arttırmak ve akışmazlığını azaltmak, durulmalarını sağlamak için kullanılırlar.

Meyveler tam olgunlaşmadan toplandığında meyvede hala nişasta bulunduğu için meyve suyunda bulanıklık meydana gelmektedir. Elma suyu da, içinde büyük miktarda nişasta içeren bir meyve suyudur. Eğer berrak meyve suyu elde etmek isteniyorsa, nişastanın parçalanması gerekmektedir. İşte bu sorun, nişasta parçalayıcı alfa-amilaz enzimlerinin devreye girmeleri ile çözülür.

LİKAPA

Elma işlemede mayşe enzimasyonu ile preslemenin kolaylaştığı, kapasitenin arttığı ve randımanın yükseldiği bilinmektedir. Ancak üzümsü meyvelerle, vişne gibi diğer bazı meyvelerde bu amaçlara ek olarak, meyve suyunun renk bakımından zenginleştirilmesi de amaçlanmaktadır. Ayrıca mayşe enzimasyonunun randıman artışı dışında, kimyasal bileşim üzerine de etkili olduğu bildirilmektedir

Üzümsü meyveler ve vişnelerde bulunan pektin miktarı ve özellikleri elma, armut gibi meyvelerde bulunan pektinden farklıdır. Bunun yanı sıra, bu meyvelerin, pH değerleri de daha düşüktür. Antosiyanin içeriği çok yüksek olan vişnelerde, antosiyaninler kullanılan enzim proteinini bağlayarak enzim aktivitesini bloke etmektedirler. Bu nedenlerle, vişne suyu üretiminde kullanılan mayşe enzimi hem daha fazla miktarda, hem de bu koşullarda çalışabilecek özelliklere sahip olmalıdır.

Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimler, işleri bittikten sonra, inaktif hale getirilirler. Bunun için örneğin pastörizasyon kullanılabilir.

WWW.GİDATEKNOLOJİSİ.ORG WWW.GİDATEKNOLOJİSİ.NET