EROZYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
Advertisements

YANLIŞ ARAZİ KULLANIMI (ANK. ÜNİ.öGRETİM ÜYESİ)
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIM ŞEKİLLERİ VE ETKİLERİ
UĞUR EKEYILMAZ Konu: Erozyon, Erozyon nedenleri. Erozyonun ülke ekonomisine verdiği zararlar. Erozyonu önleme çalışmaları. Öğretmen: Görkem ULUÇELEBİ.
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
HEYELAN: Toprak kayması
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
Çözülme ve toprak oluşumu
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Çözülme, Toprak Oluşumu ve Toprak Çeşitleri
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
çölleşme: Çölsel alanların, insanlarca kullanılan alanlara yayılımı.
Bu Ünitenin Sonunda Öğreneceğiz. 1. Afet nedir?
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ORMAN HAFTASI MART.
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
ÇEVRE.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
EROZYON.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
Belçika.
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
DIŞ KUVVETLER Dış Kuvvetler
Coğrafi Bölgeler.
EROZYON SUNUSU.
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
TOPRAK EROZYONU Toprak Bilgisi Dersi Peyzaj Mimarlığı
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
DOĞAL AFETLER EROZYON.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Türkiye 20,2 milyon hektar genişliğinde bir orman varlığına sahiptir.Bu ülke alanının yaklaşık %26’sına karşılık gelir.Fakat bu oran ülkemiz koşulları.
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
Türkiye’de Arazi Kullanımı
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
COĞRAFYA. Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
Toprak Oluşumu ve Türkiye’dekiToprak Çeşitleri
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
ÇEVRE.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

EROZYON

EROZYON Sevcan Çataltepe Okan Cihan Sırma Özlem Boy Halime Dikici Özgehan Mutlu

Büyük İskender nehirlerin arasındaki kara ya da toprak anlamında “Mesopotamia” fırat ve dicle arasında Verimli ay ya da hilal

Bir zamanlar çok verimli arazilere sahip olan Mezopotamya, Dicle ve Fırat nehirlerince sulanıyordu. Milattan 2000 yıl önce büyük şehirlere ve karmaşık bir medeniyete destek veren büyük bir sulama sistemi kurulmuştu. Fakat vadilerin etrafındaki yamaç arazilerde ormanların kesilmesi nehirlerin erozyon döküntüleri nedeniyle taşkın yapmalarına ve sulama kanallarının dolmasına neden olmuştur. Bugün Mezopotamya’nın büyük bir kısmı hareketli kumullardan oluşan bir çöl halindedir.

Bugünkü Suriye, bir zamanlar büyük verimliliğe sahip arazilerden oluşan zengin kırmızı-kahverengi topraklarla kaplı eğimli arazilerde gerek şehirler ve gerekse gemiler için kerestenin sağlandığı yoğun ormanları olan bir ülke imiş. Ancak arazilerin temizlenerek tarıma açılması ve yüzden fazla şehrin gelişmesi birkaç yüzyıl içinde erozyonla üst toprağın uzaklaştırılmasına ve eski şehir kalıntılarının verimsiz alt katmanın biraz üstünde kalmasına neden olmuştur. Bu sahadan bir zamanlar Roma'ya çok büyük miktarlarda şarap ve zeytinyağı ihraç edilirken bugün ıssız bir hale gelmiştir. Aynı olay medeniyetin doğuya kayması ile Çin ve batı tarafında ise Avrupa ve Amerika'da da yaşanmıştır.

Toprak Erozyonu Tanımı Sıçrama Erozyonu Parçalanma Taşınım Yüzey Erozyonu Parmak Erozyonu Erozyon; Toprakların, doğal yada dış kuvvetlerin etkisiyle, oluştukları yerlerden aşındırılıp taşınması ve başka yerlerde biriktirilmesi olarak tanımlanabilen bir olaydır.

Toprak Bozunması (Degradasyonu) Aşırı bozuşmuş alanlar Bozuşmuş alanlar Bozuşmamış alanlar Bitki örtüsüz alanlar Toprak Bozunması (Degradasyonu)

Dünya’da jeolojik rüzgar ve su erozyonuna duyarlı olan alanlar Özellikle rüzgar erozyonuna duyarlı alanlar Özellikle su erozyonuna duyarlı alanlar

Erozyon Erozyon, toprak kümelerinin parçalanması, su ve rüzgar gibi etmenlerle taşınması ve sonuç olarak, ait oldukları yerlerden farklı ortamlarda birikmesi olayıdır. Toprak erozyonu, toprak kümelerinin bireysel veya taşınabilir partiküllere parçalanması ve bunların su ve hava akımları ile taşınmasını içeren iki aşamalı bir prosestir. Toprak parçacıklarının taşınması için yeterli enerji kalmadığında, üçüncü aşama çökelme oluşur. Yağmur damlası vuruş etkisi ile parçalanma Çökelme Yüzey akış ile taşınım

Su Erozyonunun Aşamaları Parçalanma Taşınım Birikme Su Erozyonunun Aşamaları

Erozyon Hızlandırılmış erozyonun görsel tanıları Toprak sütunları Farklı kömürleşme ve odunlaşma seviyeleri Kök taçları Küçük teraslar Çukur kesimlerde oluşan kil birikintileri Parmak ve oyuntu oluşumu Alüvyal koniler

Bir Eğim Boyunca Su Erozyonu Şekilleri Sıçrama Yüzey Parmak & Oyuntu Akarsu kenar erozyonu

TOPRAK EROZYONUNUN ÜÇ ANA ŞEKLİ Yüzey Parmak Oyuntu

Erozyon Yüzey Erozyonu

Yüzey ve Parmak Erozyonu

Erozyon Parmak Erozyonu

Erozyon Oyuntu Erozyonu

Erozyonun Zararları Erozyon Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelip, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak, büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar. Meraların yok olması hayvancılığın gerilemesine neden olurken, gelirin azalması ve iş olanağının daralması sonucunu doğurur. Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Erozyon sonucu taşınan verimli topraklar, baraj göllerini doldurarak, ekonomik ömürlerini kısaltır.

Yeşil örtü ve toprağın elden gitmesi ile ortaya çıkan iklim değişikliği ve bozulan ekolojik denge sonucunda, vahim boyutlarda doğal varlık kaybedilerek ekonomik zarara uğratır. Kaybedilen toprak örtüsünün yeniden oluşması için binlerce yıl gerekir. Bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur sularını ememediğinden, doğal su kaynakları düzenli ve sürekli olarak beslenemez.

TÜRKİYE EROZYON HARİTASI

Türkiye'de Erozyon Erozyon Türkiye kara yüzeyinin %90'ında çeşitli şiddetlerde erozyon cereyan etmektedir. Arazinin %63'ü çok şiddetli ve şiddetli, %20'si ise orta şiddetli, % 7'si ise hafif şiddetli erozyonla karşı karşıyadır. Ülke genelinde yaklaşık 67 milyon hektarlık bir arazide toprak giderek yok olmaktadır. Erozyon büyük ölçüde tarım alanlarında yaşanmaktadır.

Erozyon İşlenen tarım alanların %75'inde (yaklaşık 20 milyon Ha) yoğun erozyon görülmektedir. Türkiye tarım alanlarının ancak 5.0 milyon hektarlık bölümünde erozyon yoktur. Su ve rüzgar erozyonu tüm ülke topraklarının %86.5'inde cereyan etmekte, rüzgar erozyonu 506 bin hektarlık bir yayılımla daha çok kural iklime sahip olan Konya ve dolaylarında görülmektedir.

Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Erozyon Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla düzeydedir. Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Yeşil Irmak 55 milyon ton toprak taşımaktadır. Her yıl Keban barajı'na 32 milyon, Kara Kaya Barajı'na 31 milyon ton toprak birikmektedir.

Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprak birlikte yitirilmektedir. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak, erozyonla kaybedilmektedir. Kaybedilen bu topraklar, 25 cm kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğerdir.

Amaç dışı arazi kullanımı, hatalı tarım teknikleri, Erozyon Amaç dışı arazi kullanımı, hatalı tarım teknikleri, kent, sanayi, ulaşım ve benzeri yatırımların yanlış konumlanması süreci ise erozyonun hızını arttırdı. Afet nitelikli erozyon yetmezmiş gibi, tarım arazileri, özellikle de verimli tarım arazileri, tarım dışı kullanımlarla açık bir saldırı ve talanla karşı karşıya.

1978-1996 yıllarında amaç dışı tarım toprağı %33 artmış ve betonlaşarak elden çıkan verimli tarım toprağı 600 bin hektara, yani verimli alanların yaklaşık onda birine yaklaşmıştır.