Mikroenjeksiyon.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
Advertisements

Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Açıklanamayan İnfertilitede Yanlışlar ve Doğrular
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
KÖTÜ OVARYAN YANITLI OLGULARIN SİKLÜS İPTAL KRİTERLERİ NE OLMALIDIR?
ERKEK İNFERTİLİTESİ Prof. Dr. Barış ALTAY.
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
Ovülasyon indüksiyonu ve IUI
GnRH Antagonistlerinin IUI Başarısında Etkileri
İnfertilite ve Tedavi yolları
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
OOGENEZ VE EMBRİYONER GELİŞİM
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU 6/E SINIFI FEN BİLİRİM BİLGİ YARIŞMASI 06
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Mayoz bölünme.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
HÜCRE.
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.
HÜCRE NEDİR?.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
İnfertiliteye yaklasım ve Tüp bebek uygulamaları
HAREKET ve FONKSİYON GELİŞİMİ
Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
HÜCRE.
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
ICSI İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

Mikroenjeksiyon

Diğer tekniklere göre daha zahmetli bir teknik olmasına rağmen Mikroenjeksiyon, camdan yapılmış bir mikropipetle hücre duvarın- dan mikroskobik boyutta madde ekleme yöntemi. Diğer tekniklere göre daha zahmetli bir teknik olmasına rağmen özellikle transgenik hayvan üretilmesinde ve gen aktarımında sıklıkla kullanılmaktadır. Mikroenjeksiyon aktarılmak istenen DNA parçasının doğrudan fiziksel bir yöntemle hücrenin çekirdeğine iletilmesi metoduna dayanır. Mikroenjeksiyonun genellikle yumurta hücrelerine uygulanması sonucunda transgenik hayvan üretimi mümkün hale gelmektedir.

Uygulama, gen aktarılacak hücrenin küçük bir vakumla mikroskop altında sabitlenmesiyle başlatılır. Hazırlanan DNA, çok ince uçlu bir pipetle hücrenin çekirdeğine iletilir ve buraya zerk edilir. Bu hücrenin gelişmesiyle de DNA'sı alınan canlının aynısı meydana gelir. Bu sistem kullanılarak memeli yumurta hücreleri, kurbağa yumurtaları ve muhtelif bitki protoplastlarında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Bu teknik günümüzde sperm hücrelerinin herhangi bir nedenle kadın yumurtasına erişemediği veya yumurta zarını aşamadığı erkek kısırlığı durumlarında ise yeni bir tüp bebek yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Nasıl Uygulanır? Mikroenjeksiyon yöntemi uygulanırken erkekten alınan tek bir sperm hücresi, kadından alınan yumurtanın içerisine mikroskop yardımı ile incecik bir iğneyle yerleştirilir ve döllenme oluşması sağlanır. Mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm sayısı ve hareketliliği az olan ve spermlerinde şekil bozukluğu olan erkekler baba olabiliyor. Kısırlık tedavisi uygulanırken herhangi bir sebepten dolayı erkeğin spermi ile kadının yumurtasının buluşamadığı durumlarda mikroenjeksiyon tekniği devreye giriyor. Mikroenjeksiyon, ileri derece erkek kısırlığında oldukça yüksek başarı sağlayan bir yöntemdir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda mikroenjeksiyon işleminin riskleri ile ilgili olarak mikroenjeksiyon uygulaması sonrası doğan bebeklerin doğum kilosunun daha az olduğu , konjenital malformasyonlarda hafif bir artış görüldüğü ancak nörolojik gelişimde önemli bir farklılık bulunmadığı rapor edilmiştir. Çocukların doğum sonrası gelişimleri konusunda birçok yayın bulunmasına karşın bu konuda kesin bir yargıya varmak için henüz erken olduğu ve zamana gereksinim olduğu belirtilmektedir

İnfertilite Çiftlerin çocuk sahibi olmayı istemelerine ve düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen en az bir yıl süreyle gebelik elde edememeleri olarak tanımlanır. Bu durumda infertilite nedeni ortaya koyulmalı ve probleme dayalı tedavi uygulanmalıdır. Yukarıda belirtilen nedenlerin çözümü IVF tedavisi olup bu bölümde genel anlamda IVF tedavisinin aşamaları ve kullanılan teknikler açıklanacaktır.

Klasik Tüp Bebek Yöntemi

In Vitro Fertilizasyon

IVF Yöntemine Genel Bakış ve Uygulanan Yardımcı Teknikler İlk tüp bebeğin doğumunun ardından IVF’te çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. İlk başta tubal faktörün üstesinden gelmek için dizayn edilen IVF şimdilerde açıklanamayan infertilite, erkek infertilitesi, endometriyozis, overyan yetmezlik gibi problemlerin çözümünde de kullanılır hale gelmiştir. Dünyanın önde gelen bazı IVF merkezlerinin sonuçları değerlendirilerek elde edilen genel IVF endikasyonları ve görülme oranları Grafikte gösterilmiştir.

İnfertilite nedenleri ve çok merkezli verilere göre görülme sıklıkları.

Ovulasyon İndüksiyonu IVF’te amaç; ovaryumlardan olabildiğince çok sayıda ve iyi kalitede oosit elde etmektir. Bunun için tedaviye alınan kadının yaş, kilo ve hormon düzeylerine bağlı olarak ovulasyon indüksiyonu protokolü düzenlenir. Kontrollü overyan hiperstimulasyonu denilen bu uygulama sırasında kullanılan ilaçların dozunun ayarlanması hem yeterli ve iyi kalitede oosit elde etmek hem de kişiye sistemik bir zarar vermemek açısından çok önemlidir. Bu nedenle takip sırasında ultrason sonuçları ve hormonların artış durumuna göre ilaçların dozu değiştirilip ayarlanmaktadır.

GnRH analogları uygulanmakta ve seri olarak Bu tedavi sırasında; doğum kontrol hapları, GnRH analogları uygulanmakta ve seri olarak hormon ve rahim içi ultrason tetkikleri yapılmaktadır. Bazen tedaviye kortizon ve metformin gibi ilaçlar da eklenebilmektedir. Uygun ultrason sonuçları ve hormon şartları elde edildiğinde hCG enjeksiyonu yapılıp 35-39 saat sonra oosit toplama işlemi yapılmaktadır.

İnsan oosit Hücresi Oosit hücresi insan organizmasının en büyük hücresi olup olgun oositinin çapı 110-115 µm dolayındadır. Oolemma adı verilen plazma zarı ile çevrilidir. Oosit - oolemma‘yı çevreleyen glikoprotein zarfa zona pelusida adı verilir. Zona pelusida 15-20 µm kalınlığında olup oositi transport ve fertilizasyon sırasında korur. Oosit sitoplazmasının (ooplazma) ana organelleri arasında mitokondri, endoplazmik retikulum ve golgi sistemi yer alır. Ovulasyon öncesi oositin kendisini çevreleyen perivitellin boşluk ve zona pelusida ile birlikte çapı 150 µm’yi geçmektedir.

Oosit Toplama Oosit toplama işlemi transvajinal ultrason eşliğinde yapılır. Bu işlem için vajina arka duvarından ovaryumların içine doğru bir iğne sokularak ultrason eşliğinde foliküldeki sıvı, oositleri elde etmek için bir test tüpüne aspire edilir. Stereo mikroskop altında oositler follikül sıvılarından ayıklanarak toplanır ve uygun koşullarda (37ºC, %5-6 CO2) iki saat süre ile inkübe edilir.

Alınan Yumurta Hücresinin Aktarımı

Oosit olgunlaşması Oosit olgunlaşması; mayotik olgunlaşma, sitoplazma olgunlaşması ve moleküler olgunlaşma olmak üzere üç başlıkta incelenebilir. Mayotik olgunlaşma, LH yükselmesi veya oositin foliküler ortamından salınması sonucu tetiklenen çekirdek olayların bir sonucudur.

Sperm Hazırlama Meninin içinde bulunan spermlerden ayrılması işlemidir. En sık kullanılan yöntem farklı yoğunlukta sıvıların oluşturduğu bir katman içinden filtre edilerek yapılan yöntemdir. Bu metod ile şekil bozukluğu olan spermlerin de bir kısmı ayıklanmış olur. Daha sonra spermlerin ortam sıcaklığının ve pH sının kontrol edildiği bir tüp içinde kendiliğinden yüzerek ayrılması işlemi de uygulanır ve böylece en hareketli ve normal şekilli olanlarından elde edilen bir sperm solusyonu elde edilmiş olur. Bu yönteme dansite gradient ve swim-up metodu denir. Nadiren uygulanan özel filtrelerin veya kimyasalların kullanıldığı başka yöntemler de mevcuttur.

Spermlerin En iyi ve Sabit Olanını Seçtik

HAZIRLAYANLAR: DENİZ ŞARDAŞLAR H.BUĞRA AKIN AHMET ÇELEBİ