İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
FİNANSAL YÖNETİME GİRİŞ
Yrd. Doç. Dr. Meltem GÜRÜNLÜ
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEMİ OLARAK FİNANSMAN
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
BÜTÇE RASYOLARI.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
TEMEL MALİ TABLOLAR.
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Tarihçesi
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Devlet Muhasebe Standartları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL SİSTEM.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
İŞLETME FİNANSI.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
HESAP PLANI.
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM Prof. Dr. Berna TANER

İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak ve kar elde etmek amacı ile kurulmuş, üretim faktörlerini kullanarak mal ve hizmet üreten ekonominin en küçük birimleridir.

İşletmenin Fonksiyonları ÜRETİM FİNANS PAZARLAMA YÖNETİM

PLANLAMA MUHASEBE AR - GE İNSAN KAYNAKLARI TEDARİK RİSK YÖNETİMİ

FİNANS? FİNANSMAN? FİNANS YÖNETİMİ? Uygun koşullarda ve miktarda TEDARİK FON KARAR Doğru ve İsabetli KULLANIM Etkin

Finans Fonksiyonu İşletmelerin yatırım ve faaliyet dönemlerinde gerekli olan kısa, orta ve uzun süreli fonları en uygun koşullarda ve miktarda tedarik etmeleri; bu fonları işletmenin varlığını sürekli kılmada etkin olarak kullanmaları, amaçlarına yönelik kararlarıdır.

BİLANÇO I. Dönen Varlıklar CARİ AKTİF I. Kısa Süreli Yabancı Kaynaklar AKTİF (VARLIKLAR) 31/12/…. PASİF (KAYNAKLAR) LİKİDİTE I. Dönen Varlıklar CARİ AKTİF I. Kısa Süreli Yabancı Kaynaklar CARİ PASİF G.Ö.S. (İşletme Sermayesi) Hazır Değerler Alacaklar Stoklar II. Uzun Süreli Yabancı Kaynaklar Ekonomik Yapı Finansal Yapı Devamlı Sermaye II. Duran Varlıklar III. Özkaynaklar AKTİF TOPLAMI PASİF TOPLAMI

Finans Fonksiyonunun Amaçları Uygun finansal yapıyı oluşturmak, Özsermayenin güvenliğini korumak, Yeterli bir kar ve karlılık sağlamak, İşletmenin likiditesini korumak.

Finans Fonksiyonunun İlkeleri Geçici (kısa vadeli) fon ihtiyacı, kısa vadeli borçları artırmakla karşılanmalıdır. Dönemsel (orta vadeli) fon ihtiyacı orta vadeli borçları artırmakla karşılanmalıdır. Duran varlıkların finansmanı, işletmenin emrine uzun süre için ayrılmış olan devamlı sermaye ile yapılmalıdır. Minimum Finansal Denge Kuralı

Stokların karşılık olabilmesi için, likidite derecelerinin yüksek yani hemen paraya çevrilebilir unsurlardan oluşmasına dikkat edilmelidir. İşletme sermayesi (dönen aktif), kısa vadeli borçlardan (dönen pasiflerden) fazla olmalı ve böylece bir “güvenlik marjı” (net dönen aktif) oluşturulmalıdır. (NİS) Minimum net dönen aktif miktarı, ihtiyaçlara uygun olarak saptanmalı ve duran varlık niteliğinde düşünülerek, süreklilik gösteren uzun vadeli kaynaklarla finanse edilmelidir. Özkaynakların, işletmenin bağımsızlığını güvence altında tutmak için uzun ve orta vadeli borçları karşılayabilecek düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.

FİNANS YÖNETİCİSİ Bir işletmenin fon ihtiyacını planlayan, gereken fonu uygun koşullarda sağlayan ve etkin kullanım kararı veren kişidir.

Finans Yöneticisinin Görevleri Finansal analiz ve kontrol, Finansal planlama, Aktiflerin yönetimi, Dönen varlıkların yönetimi, Duran varlıkların yönetimi, Fon tedariki, Fon kullanımı.

Finans yöneticisinin stratejik önemi İşletmelerin büyümesi, Ürün ve pazarların gelişmesi, Fon ihtiyacının artması, Ekonominin büyümesi, Ticari ilişkilerin küreselleşmesi, İşletme sermayesi ihtiyacının artması, Fonların optimum kullanılması zorunluluğu, gibi nedenlerle artmıştır.

Finans Yönetiminde Kar İle İlgili Kriterler İşletmeler kar hedefine bağlı olarak kurulurlar. Karın maksimizasyonu Karlılığın maksimizasyonu İşletmenin cari piyasa değerinin maksimizasyonu

Karın Maksimizasyonu Riski çok olan yatırımların karının çok, riski az olan yatırımların karının az olacağı kabul edilir.

Karlılığın Maksimizasyonu Burada kar kavramının yanında, kar rakamı elde edilmesi sırasında kullanılan kaynaklarda dikkate alınmalıdır. Karlılık karar aracı olarak pek iyi bir ölçüt değildir; Abartılmış bilanço değerleri, Çeşitli projeleri arasında seçimin zorluluğu.

İşletmenin cari piyasa değerinin maksimizasyonu İşletmelerin cari piyasa değerini maksimuma çıkartmak, işletmenin pay senetlerinin piyasa değerini maksimize etmek aynı kavramlardır. Finansal yönetim için nihai temel hedeftir.

FİNANSAL KARARLAR Finans yöneticisi vereceği kararlarda birçok değişkeni hesaba katmak, bu değişkenlerin finansal kararlar üzerine yansıyacak etkilerini ölçmek zorundadır. Sınırsız sayıdaki işletme içi ve işletme dışı faktörlerden bir kısmı kontrol edilebilirken, bir kısmı da kontrol dışında kalmaktadır.

Finans Fonksiyonunu Etkileyen Faktörler İşletme İçi Faktörler (kontrol edilebilir faktörler) İşletmenin niteliği (sermaye ihtiyaç miktarı) İşletmenin büyüklüğü (fon maliyeti ve finansal denetim) İşletmenin hukuki yapısı (kamu-özel şirket) Kar dağıtım politikası (otofinansman) Sermaye maliyeti İşletme Dışı Faktörler (makro ekonomik değişkenler)

FİNANSAL KARAR TÜRLERİ Yatırım kararları, Finansman kararları, Kar dağıtımı kararları. PİYASA DEĞERİNİN MAKSİMİZASYONU