Bölüm 6 Nicel Veri Toplama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
İstatistikte Temel Kavramlar
PSİKOLOJİK TEST KULLANIMI VE ETİK
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
Evren Örneklem.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
PSİKOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yard.Doç.Dr. Sertel Altun
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Ölçüm Geçerliği Murat Coşar Afyon Kocatepe Üniversitesi
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Nicel Araştırma Yöntemleri
Varsayımın Sınanması (Gerçekleme)
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Erken çocuklukta gelişim
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
Ölçme BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan. Ders İçeriği Nicel araştırma adımları Araştırma sorusu ve hipotez oluşturma Ölçme Kavramsallaştırma, İşletimselleştirme.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
EVREN VE ÖRNEKLEM Örnek Olay: Bir Sınıf Öğretmenliği öğrencisi olan Serkan, internetin Sakarya Üniversitesindeki öğrencilerin akademik başarısındaki yerini.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Istatistik.
İstatistiksel Analizler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Yrd. Doç. Dr. Eren Can Aybek Haziran, 2017
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
Temel Kavramlar Değişken: Değişik değerler alabilen objelere, özelliklere yada durumlara denir. Sürekli değişken: iki ayrı ölçüm arasını kuramsal olarak.
Ölçme ve Değerlendirme
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
Ölçme BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Verilerin Toplanması I
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 5
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Sunum transkripti:

Bölüm 6 Nicel Veri Toplama

Temel Fikirler Çalışmanızı kimlerle yapacaksınız?(birim, örnekleme, örneklem büyüklüğü) Hangi yetkilere ihtiyaç duyacaksınız? Ne tür bilgiler toplayacaksınız? (veri türleri, sorular ,değişkenler) Hangi veri toplama araçlarını kullanacaksınız? (bir araç seçme,ölçüm sonuçları, geçerlik, güvenirlik) Topladığınız verileri nasıl yöneteceksiniz? (genelleme,etik yayınlar )

Çalışmanızı Kimlerle Yapacaksınız? İncelemenin Birimini Belirleme Bireysel, aile, okul, okul yönetimi Analizin değişik birimleri olabilir. Bağımlı değişken Bağımsız değişken

Evren ve Örneklem Evren aynı özelliklere sahip elemanlardan oluşan bir gruptur. Örneklem ise hedef alınan evrenin bir alt grubudur. Bu alt grup; araştırmacının evreni oluşturan elemanlar hakkında genellemeler yapmak amacıyla çalışmayı planladığı gruptur. Örneklem elemanlarına bakılarak evrene dair yapılacak genellemeler sadece oranlara dayanır.

Evren Ve Örneklem Evren Evren Örneklem Örneklem Bir şehirdeki tüm liselerin öğretmenleri Bütün genel üniversitelerdeki öğrenciler Bütün okullardaki yetişkin eğitmenler Bir şehirdeki tüm liselerin biyoloji öğretmenleri Genel üniversitelerin birindeki öğrenciler Midwest’ten seçilmiş 5 tane okuldaki yetişkin eğitmenler

Olasılı ve Olasılı Olmayan Örnekleme Olasılı Örnekleme: Evreninin içinden, evrenin özelliklerini temsil eden bireylerin seçimidir. Olasılı Olmayan Örnekleme:Sadece kullanışlı ve kolay ulaşılabilir yada araştırmacının çalışmayı istediği özellikleri barındıran katılımcıların seçimidir.

Nicel Örnekleme Türleri Nicel Örnekleme Stratejileri Olasılı Örnekleme Olasılı Olmayan Örnekleme Seçkisiz Çok aşamalı Uygun( elverişli) Snowball Örnekleme Örnekleme Örnekleme Örnekleme Tabakalı Örnekleme

Olasılı Örnekleme Türleri Seçkisiz Örnekleme: Evrende bulunan tüm elemanların örneklem grubuna seçilme şanslarının eşit olduğu örnekleme biçimidir. Sistematik: İstenen eleman sayısı sağlanana dek evrendeki tüm ‘ncı’ elemanların örnekleme seçimidir.

Olasılı Örnekleme Türleri Çok aşamalı Örnekleme: Seçimin bir yada iki aşamadan oluşacak şekilde yapılan örnekleme biçimidir. Bunun nedeni ise evrenin kolay tanımlanamaması veya çok büyük olmasıdır. Tabakalı Örnekleme: Evrenin belli bir özelliğe göre (örn:cinsiyet) tabakalara ayrılıp sonrasında her bir tabakadan örneklemin yapılması biçimidir.

Oranlı Tabakalı Örneklem Yaklaşımı Evren (N= 9000) Erkekler (N=6000) .66 : Ev. 200 Kızlar (N=3000) .33 : Ev. 100 Örneklem = 300

Olasılı Olmayan Örnekleme Türleri Uygun( elverişli) Örnekleme:Katılımcıların çalışmaya istekli ve uygun oldukları için seçildikleri örnekleme türüdür. Kartopu Örnekleme: Örneklemin elemanlarını araştırmacının diğer katılımcılara sorular sorarak belirlediği örnekleme türüdür.

Hangi izinlere ihtiyaç duyacaksınız? İzin Alma Kurumsal veya örgütsel (örn: okul bölgesi) Özel alan (örn: yüksek okul) Bireysel katılımcılar veya aileler Kampüs onayı(örn: üniversite)

Ne Tür Bilgiler Toplayacaksınız? Veri Ölçüm Türleri Ölçme aracı nicel veriyi gözlemlemek, ölçmek ve belgelemek için kullanılır. Ölçme araçlarının sınıflandırılması Güç testleri (örn: performans testleri) Psikolojik Testler(örn:eğitici konulara karşı tutumları ölçer.) Davranış Testleri( davranış incelemeleri) Gerçek Ölçümler(belgeler, kayıtlar)

Verileri Değişkenler ve Sorularla Birleştirmek Eylem Akışı Değişkeni tanımlaynız İşlevsel olarak değişkeni belirleme Veriyi tespit ediniz (ölçümler,gözlem sonuçları, soru ve ölçeklerle dökümanlar) Sayısal sonuç veren araçlarla veri toplayınız Örnek Öğrenmeye ilişkin özyeterlilik Öğrenmeye tabi tutulan bir bireyin öğrendiklerine dair güvenirlik düzeyi Bir tutum ve özyeterlilik ölçeğinin 13 öğesi(Bergin,1989) Öğelerin kendi içinde 0’dan 10’a kadar derecelenmiş ölçekleri Not:10= çok güvenli

Veri Toplarken Hangi Araçları Kullanacaksınız Veri Toplarken Hangi Araçları Kullanacaksınız? Bir Araç Tespit Etme ya da Geliştirme Dergilerde yayınlanmış makalelere bakın. ERIC adlı sitede “araç” ve çalıştığınız konuyu anahtar kelime olarak girin ve bir arama yapın. Değerlendirme için ERIC adlı siteye gidiniz. Kendi aracınızı gelişiriniz.

İyi Bir Veri Toplama Aracının Ölçütleri: Güvenirlik Güvenirlik: Belli bir değişkenin ölçümü sonucunda her defasında istikrarlı ve tutarlı sonuç vermesidir. Güvenirliği ölçmenin yolları Test-tekrar test yöntemi Alternatif(paralel) formlar yöntemi Alternatif formlar ve test-tekrar test yöntemi Değerlendirmeciler arası tutarlılık İç tutarlılık

İyi Bir Veri Toplama Aracının Ölçütleri: Geçerlik Geçerlik: Değişkenlerin ölçüm sonuçlarının anlamlı olması(amaçlanılan ölçmenin gerçekleştirilebilme derecesi) Geçerlik türleri Kapsam Geçerliği:(ölçme aracının ölçülmek istenen davranışların bütününü ölçmede ne derecede temsil ettiği) Ölçüt (yordam)Geçerliliği:(test puanlarının ölçüt puanlarını ne derecede açıkladığı (yordadığı) Yapı Geçerliliği:(Ölçme aracının ölçülmek istenen kavramı(yapıyı gerçekte ne derecede ölçebildiği)

Yapı Geçerliliği Örnek Öz saygı: Lisedeki öğrencilerin notlarını etkileyen kullanışlı bir değişken. Karşıt Örnek Bir sokak çetesinin bıçak taşıması. (anlamlı bir değişken değil çete üyesi olan herkes bıçak taşıyabilir.

İyi Bir Veri Toplama Aracının Ölçütleri: Ölçek Türleri Sınıflandırma Ölçeği:(kategorik)Bu ölçek katılımcıların özelliklerini ve niteliğini açıklar. Sıralama Ölçeği:(kategorik)Katılımcıların bir özelliğinin yada niteliğinin derecesine göre sıralanması. Aralık Ölçeği(sürekli): Bir değişkeni sürekli, hayali eşit uzaklıktaki aralıklarla ölçeklendirir. Oran Ölçeği (sürekli): Gerçek bir sıfır değeriyle derecelendirme yapar ve birimler arası uzaklıklar eşittir.

Topladığınız verileri nasıl yöneteceksiniz Topladığınız verileri nasıl yöneteceksiniz? Veri Koleksiyonu Yönetme Yöntemleri Aracınızı yönetmek için herkesçe kabul edilmiş yazılı bir yayın edininiz. Araştırmacıları gözlemsel veri toplamak için eğitiniz. Veri toplamak için izinler alın ve devlete ait dökümanlar kullanınız. Veri toplarken etik kurallara uyunuz.