Milli kütüphanelerin çeşitli şekillerde kurulmuştur. Bunlardan bir kısmı halkın ihtillalle birlikte el koyduğu ve o tarihten sonra milli kütüphane olarak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Hazırlayan : Semiha SARAÇ
KÜTÜPHANE HAFTASINA HOŞGELDİNİZ
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA
Halk Kütüphaneleri. Halk kütüphaneleri, kadın-erkek, her yaştan her düzeyde ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
BÖLÜM X HALKLA İLİŞKİLER.
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
MESLEKİ EĞİTİM OKULLARI VE İŞ DÜNYASI İLİŞKİLERİ
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
İŞARET DİLİ.
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Diyalog için Halk Bilimi Folklore as a Mean of Dialogue.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Tarihçe  Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946 'da başlatılmış,  1 Nisan 1947'de koleksiyon adedi 'e ulaşmıştır.  Bugün Ankara İl.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
İstanbul Medipol Üniversitesi
İSTANBUL İÇİN MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİN ÖNEMİ VE SEÇİLME DÜZEYİ Medya Okuryazarlığı konusunda Eylül 2006 tarihinde Ankara’da düzenlenen Eğitici.
LONDRA.
OKUL KÜTÜPHANELERİNİN ÖNEMİ
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Halkla ilişkiler Tüm işletmelerin varoluş ve işleyiş amaçlarını topluma yeterince açıklayabilme arzularıdır.
KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI Mart Ayının Son Pazartesi Günü Başlayan Hafta.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
Türkiye Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
EMİNE DİLAVER NİSA GÜRBÜZ.  Pekin aralarından 2008 yaz olimpiyatları ve parlimbik oyunlarında da olduğu pek çok spor etkinliğine ev sahipliği yapmıştır.1990.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
OKUMAKLA İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER
KONUTKENT İLKOKULU. Comenius, Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ve finanse edilen bir programdır. Uluslararası.
Bir fikir gayretinin sonucu olarak yazılmış eserleri korumak, toplamak, organize etmek, onları insanların faydalanmasına hazır hale getirmek için kurulmuş.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
MİLLİ KÜTÜPHANELER.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Öğretmenlik Mesleğine Giriş
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.
Kütüphane ve Dokümantasyon
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme
YAYGIN EĞİTİM.
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
Dijital kütüphane işlevleri
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
PROGRAMA SÜREKLİLİK KAZANDIRILMASI.
GRUP İLETİŞİMİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
Sunum transkripti:

Milli kütüphanelerin çeşitli şekillerde kurulmuştur. Bunlardan bir kısmı halkın ihtillalle birlikte el koyduğu ve o tarihten sonra milli kütüphane olarak kullanıldığı kütüphanelerdir. Fransız milli kütüphanesi Bibliotheque Nationale buna örnektir. Bazıları krallar tarafından bağışlanmış ve milli kütüphane yapılmıştır. Hollanda Milli Kütüphanesi buna örnektir. Bazıları ise yasal konumları ve fonksiyonları nedeniyle milli kütüphane olarak kurulmuşlardır. Amerika Birleşik Devletleri Milli Kütüphanesi olan Library of Congress bunlardan biridir. Bir de gereksinim duyularak kurulan milli kütüphane türü vardır. Latin Amerika'daki çoğu ülkenin milli kütüphanesi buna örnektir, ayrıca Türk Milli Kütüphanesi de bu tür arasında yer alır.

Dünya’da milli kütüphane olarak tanımlanmış ilk kuruluş Fransız Milli Kütüphanesi olan ‘Bibliotheque National’dir. İhtilalden hemen sonra 1795 yılında Fransız Ulusal Kongre’sinin almış olduğu bir kararla kraliyet kütüphanesinin halka maledilmesiyle ortaya çıkar. Bu tarihten sonra 19. yüzyıl içinde yirmiden fazla ülkede milli kütüphanenin oluşturulduğunu görmekteyiz. 20. yüzyılda özellikle II. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda özgürlüklerine kavuşan bir çok ülkede milli kütüphane kurulması olayı, ilk gerçekleştirilen işler arasında olmuştur. Çünkü milli kütüphaneler toplumların kültürel kimliklerini belirleme, koruma, yaşatma ve geliştirme isteklerinin gerçekleştirilmesinde oldukça önemli işlevleri olan kuruluşlardır (özellikle ulus devlet olabilmenin ön koşulu olarak değerlendirilmektedir).

Diğer kütüphaneler parçası bulundukları toplumun karşı karşıya kaldığı ekonomik sıkıntılardan, savaşlardan ve benzeri birçok olumsuz etkenlerden büyük çapta etkilenirken, milli kütüphaneler kültürel konumlarından dolayı özenle korunmuş ve sınırlı ölçülerde de olsa hizmetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Milli kütüphane hizmetlerinin sürekliliği ve bu sürekliliğin öngördüğü ekonomik güvence ilgili yönetimler tarafından karışılanmaya çalışılmıştır. Kimi zaman kütüphanelerin kütüphanesi olarak algılanan milli kütüphaneler, hizmet verdikleri toplumların kültür ürünleri olan yazılı,basılı, görsel ve işitsel bilgi kaynaklarını toplamakla, korumakla ve hizmete sunmakla yetinmemekte ve ayrıca kütüphane hizmetlerinin planlanması ve geliştirilmesi, kütüphanelerarası işbirliği ve dayanışma gibi ulusal veya uluslar arası düzeyde gerçekleştirilen faaliyetlere önderlik yapmaktadır.

Milli kütüphane ne olduğunu anlayabilmek ve onu daha iyi tanımlayabilmek için milli kütüphanenin ne olmadığını belirtmek gerekir: -- Milli kütüphane bir halk kütüphanesi, üniversite kütüphanesi, özel kütüphane, araştırma kütüphanesi değildir. -- Milli kütüphane bir okuma salonu değildir. -- Milli kütüphane öğrencilerin derslerini hazırlamak için başvuracakları bir kuruluş değildir.

Milli kütüphane, tüm ulusa açık bir kütüphane olduğu düşüncesini yansıtıyorsa da, bu yaklaşım genelde bir çok ülkede gözlenilen uygulamaya ters düşmektedir. Çünkü kütüphanelerin hizmet verdiği kesim çoğu kez sınırlı ve hizmetler önceden belirlenmiş bir takım amaçların gerçekleşmesine yöneliktir. Milli kütüphane, adları ne olursa olsun, bir yasa ya da diğer düzenlemelerle derleme görevini yerine getiren ve ülke yayınlarını toplayan, koruma sorumluluğunu taşıyan ve uygun gördüğü kütüphane hizmetlerini veren ulusal kuruluşlar olarak tanımlanabilir.

Milli kütüphanelerin verdikleri hizmetlerdeki farklılıklar, büyük ölçüde bu kütüphanelerin tarihsel oluşum süreçlerinden ve hizmet verdikleri toplumların beklentilerinden kaynaklanmaktadır. Tüm bu farklılıklara karşın günümüzde milli kütüphanelerin sadece, -- parçası bulunduğu toplumun her türlü kültür, bilim ve sanat ürünlerini eksiksiz derleyip düzenleme ve koruma, -- söz konusu bu ürünlerin değişik yollardan yoğun ve yaygın biçimde kullanımını sağlama, -- çeşitli bibliyografik etkinliklerde bulunma gibi kimi genel hizmetleri gerçekeştirmeleri yeterli olmamakta, bu kütüphanelerin ayrıca,

-- ulusal enformasyon sisteminin planlanmasına ve geliştirilmesine etkin bir şekide katılmaları, -- ulusal enformasyon sisteminde merkezi kütüphane yükümlülüklerini yerine getirmeleri, -- ulusal enformasyon sisteminde ülkedeki tüm kütüphanelerin önderliğini yapmaları gerekmektedir.

14. Yüzyılın başlarında Fransa Kralı VII. Charles’in özel koleksiyonu ile kurduğu kraliyet kütüphanesinin evrimi sonucu ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıl başlarında koleksiyon miktarı yaklaşık bir milyondur. Günümüzde on milyonun çok üstünde dermesi ile Fransa Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Kütüphane yöneticisi aynı zamanda Fransa’daki tüm kütüphanelerin koordinasyonu durumundadır.

İçinde çok sayı ve türde kütüphane bulunan bir kütüphaneler topluluğudur yılında kurulan British Museum’a bağlı olarak kurulduğu ve gelişim gösterdiği bilinmektedir. İngiliz hükumeti bu 1753 yılında Sir Hans Sloange’un elli bin civarındaki özel koleksiyonunu kütüphane oluşturmak amacıyla satın alır ve British Museum adı altında halkın kullanımına açar. British Museum hem bir müze hem de kütüphane görevini yerine getirecek bir kuruluş olarak düşünülmüştür. 20. yüzyıla doğu hem ulusal hem de uluslar arası zengin koleksiyonu ile dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri haline gelir. 1960’lı yıllarda yedi milyonluk kaynağı ile çok zengin bir kütüphane olmuştur yılında ise yeni bir yasa ile Milli Kütüphane’nin adı British Library olmuştur.

İçinde çok sayı ve türde kütüphane bulunan bir kütüphaneler topluluğudur yılında kurulan British Museum’a bağlı olarak kurulduğu ve gelişim gösterdiği bilinmektedir. İngiliz hükumeti bu 1753 yılında Sir Hans Sloange’un elli bin civarındaki özel koleksiyonunu kütüphane oluşturmak amacıyla satın alır ve British Museum adı altında halkın kullanımına açar. British Museum hem bir müze hem de kütüphane görevini yerine getirecek bir kuruluş olarak düşünülmüştür. 20. yüzyıla doğu hem ulusal hem de uluslar arası zengin koleksiyonu ile dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri haline gelir. 1960’lı yıllarda yedi milyonluk kaynağı ile çok zengin bir kütüphane olmuştur yılında ise yeni bir yasa ile Milli Kütüphane’nin adı British Library olmuştur. 2009’da: We hold 14 million books, 920,000 journal and newspaper titles, 58 million patents, 3 million sound recordings, and so much more.

İçinde çok sayı ve türde kütüphane bulunan bir kütüphaneler topluluğudur yılında kurulan British Museum’a bağlı olarak kurulduğu ve gelişim gösterdiği bilinmektedir. İngiliz hükumeti bu 1753 yılında Sir Hans Sloange’un elli bin civarındaki özel koleksiyonunu kütüphane oluşturmak amacıyla satın alır ve British Museum adı altında halkın kullanımına açar. British Museum hem bir müze hem de kütüphane görevini yerine getirecek bir kuruluş olarak düşünülmüştür. 20. yüzyıla doğu hem ulusal hem de uluslar arası zengin koleksiyonu ile dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri haline gelir. 1960’lı yıllarda yedi milyonluk kaynağı ile çok zengin bir kütüphane olmuştur.

Derme Miktarı Total of 141,847,810 items in the collections, including: 21,218,408 cataloged books in the Library of Congress classification system 11,599,606 books in large type and raised characters, incunabula (books printed before 1501), monographs and serials, music, bound newspapers, pamphlets, technical reports, and other printed material 109,029,796 items in the nonclassified (special) collections. These included: 3,005,028 audio materials, such as discs, tapes, talking books, and other recorded formats 62,778,118 total manuscripts 5,357,385 maps 16,086,572 microforms 5,674,956 pieces of sheet music 14,388,175 visual materials, including: 1,207,776 moving images 12,536,764 photographs 98,288 posters 545,347 prints and drawings