HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’ DE OPTİK SEKTÖRÜ VE İLAÇ SEKTÖRÜNÜN TUTUNDURMA FAALİYETLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Tuba SERT T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ.
Advertisements

Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU NİSAN 2011 BİLGİ NOTU I Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru.
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Tevfik BAYHAN Bakanlık
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 Ortak Beklentiler Yurt dışı dernekleri ile etkileşiminin.
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Kamuda e-Belge Çalışmaları
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
– Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler.
PROMOSYON  Kökeni Latince promotio kelimesinden gelen promosyonun anlamı fikir,öne çıkarmak olarak tercüme edilir.  Bir firmanın ya da bir arzın tanıtılması.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
KESİN HESAP.
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
HALKLA İLİŞKİLER Yrd. Doç. Dr. Hakan KİRACI.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
1 SERBESTLEŞMEDE BEKLEME SALONUNDAYIZ Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
DENETÇİ İŞE BAŞLAMA. Bakanlığımızın Tarih ve 1315 sayılı yazısına istinaden denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elamanlarının yapı.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
E- Ticaret Altyapısı.
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
İŞLETMENİN KURULUŞ YERİ ÇALIŞMALARI VE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
HAKSIZ REKABET. HAKSIZ REKABET NED İ R HAKSIZ REKABET, T İ CARET HUKUKUNDA B İ R K İ Ş İ YA DA KURUMUN B İ R D İĞ ER ÜZER İ NDE HERHANG İ B İ R ALANDA.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
TURİZM İŞLETMELERİNİN UYGULAMA İLE İLGİLİ SORUNLARI: TÜKETİCİ HAKLARININ KORUNMASI Hazırlayan: Gökhan GÜMÜŞ.
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Pazarlama Kontrolü ve Sosyal Sorumluluk
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu
FUAR TURİZMİ FUAR NEDİR?.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Sunum transkripti:

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR 7 ARALIK 2009

SUNUM ANA HATLARI Giriş Mevcut Uygulama Nedir? Avrupa Birliği Mevzuatına Uyum Çalışmaları Haksız Ticari Uygulama Nedir? Kapsamı Nedir? Tüketici Kimdir? Haksız Ticari Uygulamalar Nelerdir? Haksız Ticari Uygulamaların Denetimi Yapılması Gerekenler

MEVCUT UYGULAMA NEDİR? Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (16. ve 17. maddeleri) Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik Reklam Kurulu Yönetmeliği

MEVCUT UYGULAMA NEDİR? Türk Ticaret Kanunu (56. ve devamı maddeler) Aldatıcı hareket veya hüsnüniyet kaidelerine aykırı ve benzeri şekilde iktisadi rekabetin her türlü suiistimali haksız rekabettir. İşletmeden işletmeye olan uygulamaları kapsar. Haksız rekabetin tespiti ve durdurulması konusunda Ticaret Mahkemesine başvurulması gerekmektedir.

AVRUPA BİRLİĞİ MEVZUATINA UYUM ÇALIŞMALARI? Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı (23. madde) Tüketiciye Yönelik Haksız Ticari Uygulamalara İlişkin Yönetmelik

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMA NEDİR ? Haksız Ticari Uygulama; Mesleki özenin gereklerine uymayan, Ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozan veya önemli ölçüde bozma ihtimali olan ticari uygulamalardır.

KAPSAMI NEDİR ? Haksız ticari uygulamalara ilişkin düzenlemeler sadece işletmeden tüketiciye olan ticari uygulamaları kapsayacaktır. Tüketiciden tüketiciye veya işletmeden işletmeye ticari faaliyetleri kapsamamaktadır. İşletmeden tüketiciye yönelik ticari uygulamalar; Bir mal veya hizmetin tüketicilere tanıtımı, satışı veya tedariki ile doğrudan bağlantılı olarak müteşebbis tarafından gerçekleştirilen eylem, ihmal, davranış biçimi, beyan, reklam ve pazarlama da dahil olmak üzere her türlü ticari iletişimdir.

TÜKETİCİ KİMDİR Tüketici: Mal veya hizmet piyasalarında ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek kişidir. Ortalama tüketici: Avrupa Topluluğu Adalet Divanı kararına göre, bilgili, gözlemci, sosyal ve kültürel etkenler ile dil sorunlarını göz önünde bulunduran tüketicidir. Reklam ve tanıtımlarda, reklamın hitap ettiği tüketici kesimindeki ortalama düzeydeki tüketicinin bakış açısı ve değerlendirmesi, referans noktası olarak kabul edilecektir. Tüketici grubunun zihinsel veya fiziksel zaafları, yaşları veya tecrübesizlikleri dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR NELERDİR? Aldatıcı Ticari Uygulamalar Aldatıcı eylemler Aldatıcı ihmaller Saldırgan Ticari Uygulamalar Saldırgan ticari uygulamalar Taciz, cebir ve nüfuzun kötüye kullanılması Her şartta haksız olduğu kabul edilen ticari uygulamalar (Ekli liste – Kara liste)

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALARIN DENETİMİ İdari denetim Haksız ticari uygulama tehlikesinin var olması halinde bunun önlenmesi, Devam eden haksız ticari uygulamanın ortadan kaldırılması, Etkileri devam eden haksız ticari uygulamanın tespiti İdari yaptırım

YAPILMASI GEREKENLER Taslağın yasalaşması için çalışmalar sürdürülmektedir. Yasalaşmasını müteakip uygulama Yönetmeliği çıkarılacaktır.

Teşekkürler… FATMA ÇAĞLAR Sanayi ve Ticaret Uzmanı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü E-mail: fatma.caglar@sanayi.gov.tr