Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETMENİN KURULUŞ YERİ ÇALIŞMALARI VE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETMENİN KURULUŞ YERİ ÇALIŞMALARI VE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞLETMENİN KURULUŞ YERİ ÇALIŞMALARI VE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
-+ FİZİBİLİTE ETÜDÜ(1) (Yatırım kararlarının öncesinde durum değerlemesi) -Proje düşüncesinin oluşmasından sonra ne tür bir yatırım imkanlarının araştırılması ile başlar fizibilite etüdü müteşebbis ve yatırım yapma fikrine sahip diğer kişilerin ‘beklentilerine ulaşabilme konusunda projenin neler sağlayacağı hususunda bilgiler’ verir ve genellikle bir uzman tarafından hazırlanır.

2 SEMA ÇELİK SUNUMU

3 Fizibilite etüdü (2) Fizibilite etüdü: birbirleriyle yakından ilişki olan, koordineli bir biçimde yürütülmesi gereken hukuki ve siyasi etüt, iktisadi etüt, teknik etüt ve mali etüdden oluşur.

4

5

6 Hizmet işletmelerin kuruluş yeri seçimi
Hizmet işletmelerinin kuruluş yeri seçilirken endüstri işletmelerinden daha farklı etkenler gözönünde bulundurulmalıdır. Hizmet işletmeleri içine ticaret yapan işletmelerde alındığında geniş bir işletme kesiminin kuruluş sorunu ortaya çıkar. Öncelikle ve özellikle hizmet işletmelerinin daha çok kent merkezlerinde ya da yakın yerlerde kurulduklarını unutmamak gerekir.

7

8

9 Organize sanayi bölgeleri
İşletmelerin belli bir bölgede topluca faaliyette bulunmaları, alt yapı olanaklarından daha düşük maliyetle yararlanmalarını sağlar. Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri, elektrik, yol, su, kanalizasyon , haberleşme, banka, postane, ilk yardım istasyonu, eğitim ve araştırma merkezleri, destek hizmeti gibi olanaklara sahip olan ve işletmelere uygun işyeri sağlayan yerlerdir.

10

11

12 Küçük sanayi siteleri Küçük sanayi siteleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak seçilen ve planlanan yerlerde, küçük sanayiciler için yol , su, elektrik gibi alt yapı tesisleri ile genel hizmetleri karşılamaya yetecek ortak idari ve sosyal tesisleri içeren işyeridir.

13

14

15 Endüstriyel işletmelerin kuruluş yeri seçimi
Sanayi İşletmelerinin Kuruluş yerini Etkileyen Faktörler Şunlardır. Hammaddeye Yakınlık -Elektrik,Su,Kömür v.s. Kaynaklara Yakınlık - Belirli bir konuda uzmanlaşmış veya kalifiye işgücüne gereksinimi olan işletmeler, bu nitelikte­ki işgücünün var olduğu yakın yerlerde kurulmalıdır. - işletme kuruluş yerinin pazarlara yakın olması gerekir. - Büyük ölçüde tüketici pazarına yönelik işletmeler, tüketicinin yoğun olduğu bölgelerde, il içi veya yakın çevrelerinde kurulmalıdır. -Yanısıra İklim,Toplum Yapısı,Eğitim,Ücret Düzeyleri,Ulaşım,Arazinin Topografik Yapısı gibi Sebeblerde Yer Seçimini Etkilemektedir.

16

17 TEŞEKKÜRLER…


"İŞLETMENİN KURULUŞ YERİ ÇALIŞMALARI VE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları