KISACA Kanıta Dayalı Dermatoloji Cochrane Database Syst Rev. Jul 2010.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Feyza Parlak Kabakcıoğlu
Advertisements

YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
5-FLUOROURACIL DOZ YÖNET İ M İ May 17, FU DOZ YÖNETİMİ • Yapılan bir çok çalışma, 5-FU içeren tedavi rejimlerinde etkisiz doz bulgusunun yaygın.
Kolon Kanserinde Adjuvan Tedavi
PROSTAT KANSERİNDE AKTİF GÖZLEM
Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi.
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Antagonist gebelik oranlarını arttırır rutin olarak kullanılmalıdır
AB Hakkında Genel Bilgiler
TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
23-24 Güneş lekesi çevrimleri etkinliğinin minimum evresi
XTRAC EXCIMER LAZER Harvard Tıp Fakültesi Dermatoloji Uzmanı Rox Anderson, kanser tedavi çalışmaları ve fototerapi üzerinde ciddi katkıları olan bir hekimdir.
Atopik Dermatitin Tedavisinde Desensitizasyon Uygulanabilir mi?
Pierre Fabre Oral Care International seminar / juillet 2007/Sorèze Marc WATTS Periodontal cerrahi sonrası klorheksidin ağız çalkalama suyu ile operasyon.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
VİTİLİGO TEDAVİSİ Dr. Emine Derviş.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SOĞUK ALGINLIĞINDA ÇİNKO Dr. Gülay ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
MELASMADA IŞIK TEDAVİLERİ
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Araştırma Etiği (Ahlakı)
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
Venöz Ülserde SEPS Yapılmalıdır
Toplum Kökenli Pnömoniler
Proteinler.
KARBONHİDRAT NEDİR...
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
Prof. Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Ovaryen Hiperstimulasyon sonrası endometriosis reküransı artıyor mu?
Prof. Dz. Tbp. Kd. Alb. MÜJDAT YENİCESU
(Prochazka, 2000) The Fagerstrom score is a quicker approach adaptable to busy clinical settings Patients who answer affirmatively to both questions are.
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ABET HAZIRLIKLARI Makina Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitimi Ölçme Değerlendirme Komitesi (LEÖDK) Mühendislik Fakültesi Sunumu.
Güneş Koruyucu Kozmetik Ürün Teknolojisinde Yeni Gelişmeler
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
Hipertansif Yaşlı Nasıl Tedavi Edilmeli
GnRH AGONİST GnRH ANTAGONİST POOR RESPONDER BACKGROUND. This is the first published report of a prospective, randomized, controlled trial comparing a.
Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız ? ( Kendi tıbbi bilgilerinizi yönetin !) Dr.Otmar Mueller Market Manager CEE & Turkey Wolters Kluwer Health |
Hirsutizm de Kombine Tedavi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
BİYOSENSÖRLER.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Günümüzde Astım Tedavisi
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Olgu 25 yaşında erkek 3 yıllık evli, Premature ejakülasyon
Bilimsel Makale Nasıl Yazılır? (Çalıştay) Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 19 Mart 2016; 9:00-11:00 / 181.
Greft Enfeksiyonları Op.Dr.Attila Çakmak Anadolu Sağlıuk Merkezi Hastanesi.
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
Safen Ven Ablasyonunda Nörolojik Komplikasyonlar Önemlidir
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
DERMATOLOJİK MİTLER GRUP Dermitoloji.
Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler:
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
PRETERM FETAL HAREKETLERDE AZALMANIN KLINİK SONUÇLARI
İNDEXLER VE KLİNİK BULGULARI
NUMUNE KAPLARI VE ÖZELLİKLERİ Zeliha IŞIK
EBOPRAS ıc Dr. Cenk DEMİRDÖVER Dr. Serhan TUNCER.
Yayının künyesi; REHMAN, M.B., TUDREJ, B.V., SOUSTRE, J., BUISSON, M., ARCHAMBAULT, P., POUCHAIN, D., VAILLANT-ROUSSEL, H., GUEYFFIER, F., FAILLIE, J.-L.,
FEN BİLİMLERİ BİLGİ YARIŞMASI
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

KISACA Kanıta Dayalı Dermatoloji

Cochrane Database Syst Rev. Jul 2010

KISACA Melasma Klinik Sınıflamada 3 Tip Sentrofasyal (En Sık) Malar Mandibular

Sentrofasyal Melasma

Malar Melasma

Mandibular Melasma

Wood Işığı muayenesi ile 3 Tip Melasma Epidermal (Wood ışığı ile renk belirginleşir) Dermal (koyu gri-mavi, Wood ile değişiklik yok) Mix tip İndetermine tip? (deri tipi 4-5, wood ile kaybolan ) Histopatoloji & Wood Dermal melanofajlar!! Application of in vivo reflectance confocal microscopy in melasma classification. J Am Acad Dermatol. 2012 Jul

Melasma Çalışmalarındaki Değerlendirme Yöntemleri Hastanın iyileşmeyi derecelendirmesi Yaşam Kalite’si değerlendirilmesi Physician’s Global Assessment Dijital fotoğraf ile 7 dereceli Histopatoloji ile değerlendirme Kolorimetre (RGB renk ölçümü) veya Mexametre (melanin ve eritem ölçümü) Advances in the Treatment of Melasma: A Review of the Recent Literature. Dermatol Surgery. May 2012

Melasma Çalışmalarındaki Değerlendirme Yöntemleri Melasma Area and Severity Index (MASI) Melasma Area and Melanin Index (MAMI) (Reflektans spektrofotmetre ile) Melasma Şiddet Skalası (Melasma Severity Scale) 4 dereceli Pigmentsayon Skoru (Pigmentation Score) 10 dereceli

MelasQoL - Melasma Yaşam Kalite İndeksi

Melasma Area and Severity Index (MASI)

Melasma Area and Melanin Index (MAMI)

Hidrokinon antioksidan bir poliFenol’dür Fotoğrafçılıkta kullanılır Bazı mantar çeşitlerinde

Hidrokinon Pek çok yiyecekte doğal formda bulunur Buğday, çay, kahve, çilek (ve benzeri meyveler), armut Kırmızı şarap Kırkayak ve Bombardıman böceği gibi hayvanlarda savunma amaçlı bulunur

HİDROKİNON ETKİ MEKANİZMALARI DOPA’nın melanin’e sentezinde rol alan Tirozinaz enzimine bağlanarak ya da enzimin aktif bölgesindeki bakır molekülü ile etkileşerek bloke eder. DOPA Tirozinaz Melanin DNA ve RNA sentez inhibisyonu Melanozomların hasarlanması Melanosit yıkımı

Yan Etkiler İrritasyon (% 25 hastada) Fototoksik reaksiyonlar Postinflamatuar hiperpigmentasyon Egzojen okronozis * Mesleksel vitiligo Tırnakta diskolorasyon Malignite gelişimi??* *Bu nedenlerle Avrupa’da 2001, Amerika’da (FDA) 2006’dan bu yana kozmetiklerde kullanımı yasak

Kanıt Değeri Yüksek Hidrokinon Çalışmaları A double-blind, comparative, placebo-controlled study of the efficacy and tolerability of 4% hydroquinone as a depigmenting agent in melasma. Ennes SBP ve ark, J Dermatolog Treat 2000   48 Hasta, günde 2 kez 3 ay Klinik gözlem ve fotoğrafik değerlendirme HQ % 38, Plasebo % 8 tam düzelme.

Kanıt Değeri Yüksek Hidrokinon Çalışmaları A clinical, prospective, randomized, double-blind trial comparing skin whitening complex with hydroquinone vs. placebo in the treatment of melasma. Haddad AL ve ark, Int J Dermatol 2003 30 Hasta, 3 ay Hasta anketi ve 2 bağımsız gözlemci Aynı hastada yüzün bir yarısında etken madde diğer yarısında plasebo kullanılmış. Deri beyazlatıcı kompleks; uva ursi (bearberry), pirinç, üzüm ekstreleri ve biyofermente aspergillus’tan oluşmakta HQ % 77 düzelme ile % 25 yan etki, Kompleks ise %67 düzelme ve 0 yan etki göstermiştir.

Kanıt Değeri Yüksek Hidrokinon Çalışmaları Topical hydroquinone in the treatment of some hyperpigmentary disorders. Amer M ve ark, Int J Dermatol 1998   50 Hasta 3 ay, Değerlendirme 4 seviye olarak yapılmış HQ % 89,5 etkili

Kligman-Willis Formülü % 5 Hidrokinon, % 0,1 Tretinoin, % 0,1 Deksametazon Modifiye Kligman (Tri-Luma) % 4 Hidrokinon, % 0,05 Tretinoin, % 0,01 fluosinolon asetonid FDA onaylı tek reçete dışı ürün Hydroquinone 4%, tretinoin 0.05%, fluocinolone acetonide 0.01%: a safe and efficacious 12-month treatment for melasma. Torok HM, Cutis. Jan 2005

Hidrokinon dışı Fenolik Ajanlar Mequinol Hiperpigmentasyon tedavisinde onaylı bir ürün olmasına rağmen sadece lentigo için yapılmış çalışmalar mevcuttur. N-acetyl-4-S-cysteaminylphenol (NCAP) 12 hastadan oluşan retrospektif bir çalışmada % 74 etkin bulunmuştur. HQ-MonoBenzilEter, HQ-MonoMetilEter ve İzopropilkatekol melanotksisitesi yüksek, vitiligoda depigmentan ajan olarak kullanılan ajanlardır.

Bombardıman Böceği

Sorular ve Sorunlar Kendi tecrübeniz ile HQ etkinlik oranı nedir? % 2-% 4 etkinlik farkı var mıdır? Karşılaştığınız yan etki sıklığı nedir?