Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ/ÇIKIŞ İFADELERİ PROGRAMIN UYGULANMASI ÇEVİRME İŞLEMİ
Advertisements

Bilgisayar Programlama I
Algoritma ve Akış Diyagramları
.NET FRAMEWORK.
YAZILIM (SOFTWARE).
PROGRAMLAMA DİLLERİ 1- Temel kavramlar
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
Problemi Çözme Adımları
C Programlama Diline Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ
Bilgisayara giris ders Notlari
Programlamanın Yapı Taşları
YAZILIM.
Yazılım nedir?.
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
Nesneye Dayalı Programlama
PROGRAM GELİŞTİRME 1.HAFTA.
Görsel C# ile Windows Programlama
Bilgisayar Programlama
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
 Yazılım bir teknoloji terimidir. Bilgisayarı oluşturan donanım parçalarını yöneten hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar.
BİLGİ TEK. VE ALG. GİRİŞ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1.
Cemil ŞAHİN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Temel Kavramlar, İşlemler, Operatörler
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
BİLGİ TEK. VE ALG. GİRİŞ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1.
Programlama Dili nedir? Programlama Dili nedir?. Programlama Dili: Programcının bir bilgisayara ne yapmasını istedi ğ ini anlatmasının standartlaştırılmış.
NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yazılım Nedir? Yazılım/Donanım Farkı
1 Öğr. B.Aliyeva Öğr. B.Aliyeva Bilgisayar Yazılımı.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
Bilgisayar, Yazılım ve Algoritma
YAZILIM.
Bilgisayar, Yazılım ve Algoritma
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
ENF 204 Bilgisayar Programlama Algoritma ve Akış Diyagramları
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Programlama Dilleri Visual Basic C# C++ Pascal Delphi.
Bilgisayar Programcılığına ve Algoritmaya Giriş
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
SİSTEM VE YAZILIM Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni.
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
Bilgisayar Programlamaya Giriş - 1
Ders 2 Algoritma İfade Şekilleri
Genel Kavramlar Bölüm - 1. YAZILIM Bilgisayara işlemler yaptırabilmek ve karar verdirtebilmek için yazılan kalıplara denir. Yazılım, genel olarak donanım.
Barış Ceviz Yazılım Geliştiricisi Yazılım, Yazılımcı, Yazılım Dilleri.
Sistem Analizi ve Tasarımı
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Programları Programlama Dilleri
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
YAZILIM.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Problem Çözme Yaklaşımları
Problemi Çözme Adımları
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları Yazılım

? Kullandığınız programlar

Yazılım Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir.

NOKIA

Yazılım Çeşitleri YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Yazılımları Programlama Dilleri

Yazılım Çeşitleri Uygulama Yazılımları İşletim Sistemleri Donanım

İşletim Sistemi Yazılımları (T.D) OS bilgisayar sisteminin işletimi ile ilgili tüm fonksiyonları yerine getirirler. Bilgisayar donanımının kontrolünü, kaynakların kullanımını ve paylaşımını sağlayarak diğer yazılımların çalışmasını sağlar. Bilgisayarın donanım özellikleri kadar işletim sistemi de önemlidir.

AÇIK KAYNAK KODLU

Uygulama Yazılımları Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına imkan veren yazılımlardır. Geliştirilmeleri için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme yazılımları kullanılır. Her alana ait farklı uygulama yazılımları mevcuttur: Kelime işlemci İnternet tarayıcı Elektronik tablo Bilgisayar oyunları Veri tabanları

Programlama Dilleri Tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Programlama dili; bilgisayara işlemlerin yaptırılmasına imkan veren her türlü sembol, karakter ve kurallar topluluğudur. Bilgisayara ne yapması gerektiğini bildiren komutları oluşturmak için kullanılır. İnsanlarla bilgisayarlar arasında tercümanlık görevi yapar.

a) Makine Dili Makine dili geliştirilen ilk programlama dilidir. Tüm komutlar 0 ve 1’lerden oluşmaktadır. İki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır. 16’lık sistemle de gösterilirler.

b) Assembly Dili Sembolik kodlar ile yazılır. Bilgisayar sistemini yakından tanımak, Aygıt sürücülerini geliştirmek, Chiplere program yüklemek için İşletim sistemlerinin geliştirmek, Şifre kırma ve hacking işlemleri, Virüs programlarının geliştirilmesi, Elektronik tablolama (Excel gibi) programları geliştirilmesi

c) Yüksek Seviyeli Diller Öğrenilmesi daha kolaydır. Program yazılması daha az zaman alır. Yüksek seviyeli dillerle yazılan kaynak kodlar, derleyici (compiler) ile makine diline çevrilmek zorundadır. Örnek diller: Basic, Cobol, Fortran, Pascal

d) Çok yüksek seviyeli diller Bilgisayara ne yapılacağı ifade edilebilir. Örnek diller: Visual Basic, Visual C#, HTML, PHP, SQL

SİSTEM GELİŞTİRME KAVRAMI Bir işi yapmaya başlamadan önce o işe ait bilgilerin iyi bilinmesi ve iyi analiz edilmesi gerekmektedir. En ufak bir ayrıntının bile gözden kaçırılmaması gerekir. İşler adımlar halinde yapılırken bu adımlar arasında herhangi eksiklik olmamasına ve her şeyin zamanında yapılmasına özen gösterilir.

Sistem Geliştirme Kavramı İyi bir bilgisayar programının hazırlanabilmesi için sırasıyla yerine getirilmesi gereken aşamalar: Yöntemleri Araştırma ve Analiz Etme Süreci Programlama ve Test Etme Süreci İhtiyaç ve Yöntemlerin belirlenmesi Araştırma ve Analiz Programlama Test Etme

Yöntemleri Birinci aşama problemin iyi anlaşılması ve ayrıntılarının belirlenmesidir. Çözümde hangi verilerin kullanılacağı ve ne istendiği belirlenmelidir. Bir işi yapmak için birden fazla yöntem bulunabilir. En uygun yöntemi belirlemek için, Zaman kısalığına, İşe uygun olup olmadığına, Maliyetine ve alabileceğimiz sonuca göre karar verilir.

Araştırma ve Analiz Etme Sistemin ihtiyaçlarını belirleyerek, Sistemin ne yapması gerektiğini iyi analiz edilir. Yapılması gereken işlemleri net bir şekilde görmek için algoritma hazırlanır. Algoritma neyi ne zaman yapmamız gerektiğini göstererek karışıklıktan kurtulmamıza yardımcı olur.

Programlama ve Test Etme Son aşamadır. Belirlenen yöntem ve algoritmaya göre problem programlama dilleri kullanılarak koda dönüştürülür. Test edilir. Sonuçları görmemiz için çıktı birimlerine gönderilir.