Sağlık Araştırmaları (Health Interview Surveys (HIS)) Niels Kr. Rasmussen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Edirne Bölge Müdürlüğü
Advertisements

PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ
E-TÜRKİYE : NASIL BİR EYLEM PLANI Mustafa AKGÜL
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
Sağlık Bakanlığı için Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Önemi
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
J.Bonte, Taiex, Istanbul, May ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ Ulusal ve Uluslararası bir perspektifte, özellikle Avrupa Birliği.
İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
İNDİKATÖR YÖNETİMİ ORDU İLİ KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması TMME Araştırma, KalDer’in 2005 yılından bu yana KA Araştırma tarafından yürütülen TMME modelinin KalDer müşterileri.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Avrupa kültür festivallerine destek Dizin
FARMAKOVİJİLANS TANIMLAR
Öğretmen Yetkinlikleri
YÖK Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Birimi
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,
DİADER ÖZEL DİYALİZ MERKEZLERİ DERNEĞİ
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
Oslo Bakanlar Kararları
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – ŞUBAT 2015 KALITE GELIŞTIRME AR-GE ŞUBESI.
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
Ek:2 İlköğretim Kurumları Standartları Kavramlar-1 Standart Alanı: İlköğretim kurumlarındaki temel hizmet süreçlerine göre, ilişkili ve kategorik standart.
EDS462 Okul Deneyimi Dersi
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
Bitlis Eren Üniversitesi
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
SINAVMATİK Soru Bankası Raporlarının Yorumlanması Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. / 171.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
AKREDİTASYON SÜRECİ: ANA KONULAR VE İŞLEYİŞ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
AKTS Hesaplaması.
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları:
EDS462/OMB504 Okul Deneyimi Dersi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Gözleme Dayalı Teknikler I
Klinik Bilgi Sistemleri
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Sağlık Araştırmaları (Health Interview Surveys (HIS)) Niels Kr. Rasmussen

Sağlık Araştırması nedir? Vatandaşların kendi sağlıkları, davranışları, v.s. hakkındaki raporları. Sağlık bakım ve yönetim sisteminden, özellikle hasta ve sağlıklı olmayan insanların kayıtları, dosyaları, dokümanları verilere önemli bir tamamlayıcıdır. Kişi ile yapılan yüz yüze mülakatla, telefonla, kendilerinin doldurduğu soru formlarıyla, internetle toplanabilmektedir. Nüfus örneklemine uygulanır – nüfus sayımlarında olduğu gibi tüm nüfusa uygulanmaz.

Tipik bir Sağlık Araştırması (HIS)’nın Ana Unsurları III Mekânda, fiziksel ve sosyal çevrede kaynaklar IV Mekânda fiziksel ve sosyal çevrede gerginlikler ve risk faktörleri V Kişisel kaynaklar VI Kişisel gerginlikler ve risk faktörleri I Psikolojik işlev ve iyilik hali I Fiziksel / psikolojik işlev ve iyilik hali II Hastalık ve rahatsızlık VII Sosyal katılım VIII Başa çıkmak ve hâkimiyet IX Sosyal içerme ve dışlama Sosyal, ekonomik ve demografik durum

Unsur Örnekleri

Unsurlar için motivasyon Teorinin yönlendirdiği unsurlar Politikanın yönlendirdiği unsurlar İzleme Amaç belirleme Değerlendirme, kıyaslama için göstergeler

Sağlık Araştırması (HIS) Avrupa’da birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır Bazıları düzenli olarak – diğerleri ise tek bir araştırma olarak Avrupai karşılaştırma perspektifi açısından, karşılaştırılabilirlikten uzaktır. Sorular farklı şekilde ifade edilmiştir. Tasarım ve veri toplama değişmektedir. Ölçülen frekanslar üzerindeki etkisi AB’deki ülkeler arasındaki sağlıkta ilerlemeyi izlemek, kıyaslamak ve değerlendirmek zordur.

Avrupa Sağlık Araştırma Sistemi (EHSS) Bu yüzden Eurostat, Avrupa Sağlık Araştırma Sistemi (EHSS)’ni başlatmıştır. Genel ve özel araştırmalar. Modüllere dayalıdır. Gerçekleştirici olarak veriler ulusal araştırmalarda toplanmaktadır. Avrupa İstatistik işbirliğinde üye devletler ve diğer ülkelerle yakın işbirliğinde.

İlk çekirdek modül Minimum Avrupa Sağlık Modülü (MEHM) (SILC ve bazı ulusal sağlık araştırmaları (HIS)’nda uygulanmıştır) Algılanan Sağlık: Kişinin kendi perspektifi Mesleki, tıbbi teşhis perspektifi Sosyal, katılımcı perspektif

Modüller Sağlık durum modülü (EHSM) Çekirdek modül ve geliştirilmiş modül Sağlığın belirleyicileri modülü (EHDM) Sağlık bakım modülü (EHCM) Özgeçmiş (Background) Modülü (EBM) Çevirisi yapılmış ve çeşitli üye ülkelerde alan testi yapılmıştır. Uygulamaya konmuş ve geniş ölçekli veri toplamaya konudur. Yeni modül: EDSIM

Karşılaştırılabilirliği iyileştirmek için gereken adımlar Ortak bir soru formu Tasarım ve veri toplama Kalite değerlendirme kriteri Eurostat’a veri sunucular: kalitenin kendi tarafından bildirilmesi Üye ülkeler ve diğer ülkeler: centilmenlik anlaşmasıyla kabul edilen soru formu AB yönetmeliği

Gelecek Gelecek 3-4 sene süresince, birçok üye ülke EHIS’i uygulamaya koymuş olacaktır. Araştırmayı uygulayan ülkelerden elde edilen deneyimleri dikkate alarak yapılan ilk veri toplama sürecinden sonra modüllerin gözden geçirilmesi beklenmektedir. Beklenti: modüller ulusal sorulara da yer verebilmek için uzunluk olarak kısaltılacaktır. Bir sonraki araştırma uygulama yönetmeliği ile yönlendirilecektir.