T.L. Zone Güncel Ekonomik Sorunlar 26 Şubat 2014 Dr. Okyay UÇAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Türkiye ve Dünya Ekonomisi
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Kamusal Mal ve Hizmet Nedir?
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
TARİHÇE 1990 yılında Anadolu Hayat Sigorta A.Ş Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketinin yürüttüğü hayat sigortacılığı faaliyetlerini devraldı.Böylece ülkenin.
BİLİNÇLİ TÜKETİM ARİTMETİĞİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Bölüm 12 Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği. Kısa Tarihi 1923: Pan-Avrupa Birliği 1948: Avrupa Ekonomik İşbirliği (OEEC) 1949: Avrupa Konseyi :
Avrupa Birliğinde Ekonomik ve Parasal Birlik.
TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ İHRACATÇI EĞİLİM ANKETİ 3. DÖNEM ARAŞTIRMA SONUÇLARI (Temmuz- Eylül 2009 Gerçekleşmeleri Ekim-Aralık 2009 Beklentileri) Kasım,
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 06/04/2012.
Özlem Keçim.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Bölgeselcilik ve Küresel Siyaset II.Bl.
EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
BİRLİK.
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
Soru Avrupa Yurttaşlığı Girişimi Başarılı Olabildi mi?
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Uluslararası Örgütler
Coğrafya Performans Ödevi
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
1 6 Sigma Finansman Mayıs İzmir. 2 Lean uygulamaları – Sağlanan faydalar adet/adam adet/adam
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
GÜMRÜK BİRLİĞİNİN ETKİLERİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
Bölüm 3 Para Nedir ? Ersin Saltık.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KÜRESEL EKONOMİ İLE ENTEGRASYONU
CARRY TRADE.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
ULUSLARARASI TİCARET.
Uluslararası İşletme Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

T.L. Zone Güncel Ekonomik Sorunlar 26 Şubat 2014 Dr. Okyay UÇAN

İçerik TL Zone Nedir? Birliğe üye olup Avro'dan kaçınmak mümkün müdür? Bütünleşme Çeşitleri nelerdir? Türkiye'nin TL-zone oluşturması mümkün müdür? Sonuç ve Değerlendirme

Bütünleşme Çeşitleri Nelerdir? Serbest Ticaret Anlaşmaları Gümrük Birliği Ortak Pazar Ekonomik ve Parasal Birlik Siyasal Birlik

Para Birliğinin Faydaları ve Zararları Para Birliği, her şeyden önce fiyatları şeffaflaştırır. Paraların dönüştürülmesinde alınan komisyonları ortadan kaldırdığı için işlem maliyetlerini azaltır. Döviz kuru riskini ortadan kaldırır.

Para Birliğinin Faydaları ve Zararları Senyoraj (emisyon kazançlarının) kaybedilmesi Bağımsız para politikası uygulama olanağının ortadan kalkması Tek para birimine geçilmesi sürecinde oluşan uygulama maliyetleridir.

Avrupa Birliği Üyeliği ile Avro İlişkisi Avrupa Birliği’nin mevcut 27 üyesinden 17 tanesi ortak para olan Avro'yu kullanıyor. İngiltere ve Danimarka'nın özel bir durumu söz konusudur yılında Maastricht Antlaşması'na, para birliğinin dışında kalacakları konusunda, şerh düştüler. Ancak Avro Bölgesi dışında kalan Birliğin 8 ülkesi zaman içinde Avro'yu kullanmak zorundadır.

TL-Zone Mümkün mü? TL-zone, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerle ekonomik ilişkilerine temel teşkil edecek bir vizyon olabilir

Sonuç ve Değerlendirme Türkiye'nin bir cazibe merkezi olması ve etrafındaki ekonomileri kendine eklemlendirmesi ve işbirliğini oldukça ileri dereceye götürmesi anlamına gelir. Türkiye zaten dış ekonomik ilişkilerinde bu çeşitlendirmeyi son on yılda hızlandırarak gerçekleştiriyor. Küresel ekonomik kriz karşısında ülkelerin birbiri ardı sıra diz çöktüğü bir ortamda Türkiye, dış ticaretini çeşitlendirdiği için görece olarak az etkilendi.