Mikro-organizmalar nelerdir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Benim ismim Stafilokoktur. Yuvarlak bir ş eklim var burnunuzda ve koltuk altınızda bulunmayı severim. Cildinizde ya ş arsam lekelere neden olurum e ğ er.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
Mikroplar Nelerdir?.
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
VİRÜSLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
GENETİK) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının yürütülmesi.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MANTARLAR.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
1) Havanın kirlenmesi. 2) Okullarda küfür edilmesi 3) Virüsün çoğalması….. 4) Çevreyi çöp atarak kirletmek… 5) Çimlere basılması 1) Havanın kirlenmesi.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
NÜKLEİK ASİT.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİ VE HAYVAN HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARKLAR
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
MİKROSKOBİK CANLILAR.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Canlıların Çeşitliliği
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
VİRÜSLER VİRÜSÜN AKRABALARI  Grip  Soğuk algınlığı  Sarılık  Kabakulak  Kızamık  Kuduz  Su çiçeği BİR VİRÜS NASIL ÇOĞALIR? HASTALIKLARDAN KORUNMA.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
MANTARLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI ve ÇEŞİTLİLİĞİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
Eşeysiz Üreme
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
Sunum transkripti:

Mikro-organizmalar nelerdir?

Mikroplar Mikroplar tek hücreli organizmalardır Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler Pratik olarak dünyada HER YERDE bulunurlar Aynı zamanda bug, germ ve mikrop olarak adlandırılırlar. Genel olarak 3 farklı gruba ayrılırlar Bakteriler Virüsler Mantarlar

Bakteriler Yaşamak için gıdalarını çevrelerinden alırlar. Bazı durumlarda bu çevre insan vücududur. Çoğunluğu faydalı veya zararsızdır. Ancak bazıları hastalıklara neden olurlar. Bakteriler vücudun dışında çoğalabilirler veya enfeksiyona yol açtıkları vücudun içinde çoğalabilirler. Bazı bakteriler vücudumuz için iyidir: İyi bakteriler bağırsaklarımızda yaşarlar ve yediğimiz yiyeceklerdeki besinleri kullanmamıza ve artanları atık hale getirmemizde bize yardımcı olurlar. Dünyadaki, okyanuslarda, kayalarda, volkanlarda, vücudumuzda, topraklarda, her yerde bulunurlar

Bakterilerin Yapısı Kromozom: Hücre deki DNA maddesi Hücre Zarı Kromozom Hücre Duvarı Sitoplazma Kromozom: Hücre deki DNA maddesi Hücre Duvarı: Peptidoglikan dan oluşmuştur bakteri hücresinin genel şeklini belirler Hücre Zarı: Hücre duvarının iç yüzeyinde oluşarak hücre ve içindekileri ile bir sınır oluşturup maddelerin girip çıkmalarını engeller. Sitoplazma: Hücre içini ve bulundurduklarını tanımlar.

Bakterilerin Şekilleri 3 farklı bakteri şekilleri bulunmaktadır Toplar veya Koklar (Stafilokoklar) Çubuklar (Laktobasiller) Spiraller (Kampilobakteri)

Virüsler Virüsler bakterilerden daha küçüktürler ve bazen bakterilerin İÇİNDE yaşarlar Virüslerin çoğu bizleri hasta ederler SU ÇİÇEĞİ ve GRİP gibi hastalıklara virüsler neden olmaktadır. Virüsler insanlardan insanlara kolaylıkla yayılırlar. Virüsler kendi başlarına çoğalamazlar. Başka hücreleri hasta edip onların çoğalma mekanizmalarını ele geçirip çoğalırlar. ‘Ev sahibi’ hücre içinde çoğalırlar ve kullandıkları hücrenin tüm çoğalabilme yeteneğini kullandıktan sonra, binlerce viral hücre bu hücreyi patlatarak dışarı çıkar ve ev sahibi hücreyi tümüyle yok ederler.

(Bakteriofaj– bakteriyi enfekte eden bir virüs) Virüs Yapısı Kapsül Hücrenin genetik materyalini tutan Çift Lipid Tabaka Glikoproteinler Bu iki amaca hizmet eder Virüsü ev sahibi hücreye kancalar.. Genetik malzemeyi virüsten evsahibi hücreye nakleder. Nükleik asit Ya DNA veya RNA maddesi, ancak virüs hücreleri nadir olarak her ikisini de bulundururlar. Viral hücrelerinin çoğu RNA maddesi bulundurur. Kapsül Nükleik Asit Glikoproteinler Kompleks (Bakteriofaj– bakteriyi enfekte eden bir virüs)

(Bakteriofaj – bakterileri enfekte eden bir virüs ) Viral Şekiller 3 farklı Virüs şekli vardır Helikal (Tütün mozaik virüsü) Kompleks (Bakteriofaj – bakterileri enfekte eden bir virüs ) Ikosahedral (Influenza)

Mantarlar Tüm mikropların en çok değişken ve en büyükleridir Klorofili olmayan büyük bitki türü yapılar Üzerinde büyüdüğü maddelerden besin alan Mantarlar insanlar için çok faydalı olabilirler ve insanlar bunları aşağıda belirtilen yerlerde kullanmaktadırlar: Gıda Sanayi- Bira mayalaması, Ekmeği kabartmak İlaçlar– antibiyotikleri üretmek Eğer başka canlı organizmalardan besinleri çalıyorlarsa aynı şekilde zararlı olabilirler. Örnekler ekmek mayalanması, atletik ayak gibi bir dermatofitler diye adlandırılan bir mantarlar grubunun neden olduğu sonuçlar. Mantarlar havada, bitkilerde ve suda bulunurlar

Mantarların Yapısı Sporangia: Spor üreten vücut. Sporangiofor: Rizoidler Sporangia: Spor üreten vücut.  Sporangiofor: Filament gövde üzerinde sporangia’nın oluşması Rizoidler: hifa alt-yapısı gıda absorbe etmesi için