Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ"— Sunum transkripti:

1 KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ

2 Kloroplast ve yapısı Fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. DNA içerirler ve bağımsız işlev gören, kendi kendine çoğalan bir yapıdır. Çift katmanlı zarla çevrilidir. Dış zar kloroplasta madde giriş-çıkışını kontrol eder. İç zar "tillakoid" içermektedir. Disklere benzeyen tillakoid bölümünde pigment (klorofil) molekülleri ve fotosentez için gerekli olan bazı enzimler yer alır. Tillakoidler "grana" adı verilen kümeler meydana getirerek, güneş ışığının en fazla miktarda emilmesini sağlarlar. "Stroma" içinde DNA, RNA, ribozomlar ve fotosentez için gerekli olan enzimler bulunur.

3 Kloroplastın görevleri
Işık enerjisinin emilimini CO2 alınımı CO2'den karbonhidrat oluşumu ve O2 oluşumu

4 Sitoplazma hareketleri
Sitoplazma, hücre içini dolduran hareketsiz bir madde olmayıp içerdiği yapılarla (organeller vb.) birlikte bir takım hareketler sergilemektedir. Sitoplazmanın yapmış olduğu bu hareketlere sikloz hareketleri denir. Sitoplazma akış yönüne göre iki çeşit hareket yapar. Bunlar:  1. Rotasyon hareketi 2. Sirkülasyon hareketi 

5 1.Rotasyon Hareketi Sitoplazmanın hücre zarına paralel olarak gerçekleştirdiği tek yönlü harekete denir. Bu hareket yüksek su içeren su bitkilerinin hücrelerinde daha belirgin gözlenir.

6 2.Sirkülasyon Hareketi  Sitoplazmanın hücredeki koful veya kofulların çevresinde meydana getirdiği çok yönlü harekettir. Bu hareket bazen rotasyonla aynı yönde olurken bazen de tam tersinde gerçekleşir. Sirkülasyon hareketi çeşitli kara bitkilerinin tüy hücrelerinde kolaylık görülür.

7 Kloroplastların Aktif Hareketi
Sitoplazmik akım (cytoplasmic streaming) Sitozolun ve organellerin kontrollü akışıdır. Bu hareketin amacı besin, metabolit, genetik bilgi ve diğer materyallerin hücrenin diğer kısımlarına iletilmesini sağlamaktır.

8 Aktin/Miyozin Sistemi
Sitoplazmik akım hareketi sıralanmış aktin filamentleri ile organellere bağlı sitoplazmik miyozin molekülleri arasında ATP' ye bağlı olarak gerçekleşen bir mekanizmadır. Miyozin ATP enerjisini kullanarak aktin filamentler boyunca hareket eden bir motor proteindir.

9 Aktin ve sitoplazmik miyozin arasında gerçekleşen kayma hareketi organellerin hareket etmesini sağlar.


"KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları