YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
KIZILÖTESİ (INFRARED) ve KIZILÖTESİ ALGILAYICILAR
BASINÇ SENSÖRLERİ.
2.7.TRİSTÖR (SCR:Silicon Controlled Rectifier),
1 Yarıiletken Diyotlar.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Yarı İletken Maddeler Diyot Transistor
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Hazırlayan: fatih demir
Transistörler.
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Endüstriyel Elektronik
ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ENDÜKTANS ÖLÇME.
TRİSTÖR.
Konular Genel kavramlar Pasif devre elemanları Aktif devre elemanları
TRİYAK.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Yarıiletken Elemanlar
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
DİRENÇ.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
TRANSİSTÖR.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Şekil Diyotun yapısı ve sembolü
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
DİYAK.
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YARI İLETKENLER DİYOTLAR.
Dirençler Direnç Özdirenç Dirençlerin Genel Özellikleri
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
TEMEL ELEKTRONİK -2-.
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
Transistörler.
ÖN ÇALIŞMA Yapılacak deneyleri SPICE tabanlı simülasyon programları ile deneyiniz. Bu sonuçları pratik sonuçlar ile karşılaştıracağınızdan not ediniz.
Elektrik ve elektronik mühendisliği alanında diyotlar için pek çok uygulama alanı bulunmuştur. Güç diyotları, elektrik gücünün dönüşümü için.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Sensörler Ders2 Aslı Ergün.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
YARIİLETKEN ELEKTRONİK ELEMANLAR. p-n eklemini oluşturan n ve p tipi yarıiletken bölgelere elektrotlar bağlanarak oluşturulan iki elektrotlu yarıiletken.
Dogru Akim Esaslari.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
http// sct.emu.edu.tr\eet132
LABVİEW İLE ARDUİNO PROGRAMLAMA
1.Hafta Transistörlü Yükselteçler 1
DİYOT & MODÜL DİYOT & DOĞRULTUCULAR
Alan Etkili Transistör ve Yapısı
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
Tristörler yarım dalga güç kontrol uygulamalarına ilaveten, tam dalga güç kontrollerinde de kullanılır. t G I (a) Tam dalga faz kontrollü güç devrelerinde.
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
1 Yarıiletken Diyotlar.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Bilişim Teknolojileri Öğrt.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR

P ve N yarıiletken maddelerin birleşmesiyle oluşan ve elektrik akımını tek yönde geçiren devre elemanıdır. P maddesinin olduğu kısım ANOT (+) , N maddesinin olduğu kısım KATOT (-) N P P N

ANOT (+) KATOT (-) P N Yarı iletken yapısı Özelliği: Akımı tek yönde iletmesidir. İletim geçme gerilimi Si: 0,6-0,7 V,(Ge=0,3V) .Akım yönü A-K’ya doğrudur. ANOT (+) KATOT (-) P N Yarı iletken yapısı

Çeşitleri 1. Kristal (doğrultma diyotları) diyotlar: Kristal diyotlar AC gerilimin doğrultulmasında , elektronik devrelerin kısa devreden korunması kullanılır. Örnek: 1N4xxx serisi köprü diyot diye adlandırılan ve 4 adet kristal diyodun bir paket halinde üretildiği dört bağlantı noktasına sahip diyotlar vardır. Bunlar güç kaynaklarında kullanılırlar.

Şekilde diyodun doğru ve ters yön akım-gerilim eğrisi gösterilmiştir Şekilde diyodun doğru ve ters yön akım-gerilim eğrisi gösterilmiştir. Grafikte diyot üzerindeki gerilim doğru yönde 0,6V dolayındayken diyot iletime geçmektedir. Diyot üzerine ters gerilim uygulandığında belli bir değere kadar direnç gösterecektir. Ancak gerilim çok yükseltilirse diyot delinir ve içinden yüksek miktarda akım geçer. Bu noktaya diyodun ters kırılma gerilimi denir ve çığ bölgesi olarak adlandırılır. grafikte bu değer 70V olarak verilmiştir.

ZENER DİYOT 2 . Zener diyotlar:Ters polarmada uçlarına uygulanan gerilimi, ters kırılma değerinde (zener gerilimi) sabit tutan diyottur.Z harfi ile gösterilir. Zenerler doğru polarmada normal diyotlar gibi çalışır. Devreye ters bağlanır.Örnek:6V zener

FOTO DİYOT Foto diyotlar: Işığa duyarlı olarak iletime geçen diyotlardır. Foto sensörlerde yaygın olarak kullanılır. Fotodiyotlar devreye ters bağlanır, bu sebeple K-A’a doğru akımı geçirirler. Üzerine düşen ışıkla beraber direnci düşer ve içinden geçmeye başlayan ters yöndeki sızıntı akımları yükselir. Bu akım kontrol amaçlı kullanılır.Karanlık ortamda direnci yüksektir. Örnek: BPW12, BPW20,

LED DİYOT [ LED ] Light Emitting Diode (ışık yayan diyot) : LED’e doğru polarmada P ve N maddeleri birleştiğinde nötrleşir. Bu birleşmede çıkan enerji ışık enerjisidir. Bu ışığın görülebilmesi için ise P ve N maddelerinin birleşim yüzeyine "galyum arsenid" maddesi katılmıştır. LED’lerin Çalışma Gerilimleri :KIRMIZI :1,5V,SARI:1,8V, YEŞİL:2,2 V

LED’in Ayak Uçlarının Bulunması:İçindeki plakalara bakarak küçük olanı anot büyük olanı katottur. Bunun yanında LED diyotların katot ucunun olduğu tarafta bir kesik bulunmaktadır. Sağlamlık testi: AVOmetrenin ohm kademesinde iken diyotun A(-), K (+) gerilim uygulandığında sonsuz direnç göstermelidir. A(+), K (-) bir miktar direnç gösterip ışık vermelidir.

İNFRARED DİYOT İNFRARED DİYOT (IR Diyot, Kızıl Ötesi Diyot):İnfraruj LED, normal LED’in birleşim yüzeyine galyum arsenid maddesi katılmamış halidir. İnfrared diyot görünmez ışık yayar.Kumandanın gönderdiği frekansı televizyon iletmek için kullanılır. Günümüzde güvenli kameralarında da kullanılır.

Analog ve Dijital Ölçü Aletiyle Diyodun Sağlamlık Testi, Diyot Uçlarının Bulunması Ölçü aletinin kırmızı probu diyodun bir ayağına, siyah prob diyodun diğer ayağına değdirilir. Şekil 4.22’de görüldüğü gibi değer okunmadığını görürsek ölçü aletinin probları ters çevrilir. Şekildeki gibi değer okunuyorsa diyot sağlamdır.Diyodun sağlam olduğu anlaşıldıktan sonra anot- katot uçları bulunur. Dijital ölçü aletlerinde diyodun iletime geçtiği anda kırmızı probun bağlı olduğu diyot ayağı anot, siyah probun bağlı olduğu ayaksa katottur.

ÖDEV