H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YEMEK PROGRAMIMIZ 2 AŞÇI:ELBRUZ ÖZDEMİR.
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
SPOR.
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Eslenme engeli.
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
OBEZİTE (Şişmanlık).
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
1. 2 Tanım: A ğzımızda bulunan, yediklerimizin tadını almamıza yarayan duyu organımıza Dil denir. Dil ayrıca konuşurken doğru sesleri çıkarmamıza yarar.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
NASIL BESLENMELİYİZ ? N için yemek yeriz? Y aşamak, büyümek ve gelişmek için değil mi?
fen bilimler
YAŞLILIKTA BESLENME ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Ayran, maden suyu, zeytinya ğ ı, ya ğ mur, sirke, gözya ş ı Silgi, tabak, çanta, kırmızı mercimek, masa, zeytin, tuz Hava,
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI BESLENME.
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır

TUZ  Normal şartlarda, besinlerden aldı ğ ımız tuz miktarı vücudumuzun ihtiyaç duydu ğ u miktarı karşılamaktadır ancak tat duyumuzu tuzlu yeme ğ e alıştırdı ğ ımız için tuza ihtiyaç duydu ğ umuzu sanmaktayız.

TUZ  Hipertansiyonda en önemli etmen tuzdur. Tuz su tutma özelli ğ inden dolayı kan basıncını artırarak hipertansiyona neden olmaktadır.  Hipertansiyon tanısı konulan hastaların, tuz ve tuzlu besinleri menülerinden çıkarmaları gerekmektedir.

TUZUN EKS İ KL İĞİ N İ H İ SSET İ RMEYEN BES İ NLER  Yemeklerde potasyumdan zengin maydanoz, kekik, nane, dereotu, limon suyu, so ğ an gibi tat vericilerin kullanımı hem yemekte tuzun eksikli ğ ini bir ölçüde giderir hem de tansiyonu ayarlar.

H İ PER TANS İ YONDA YASAKLI BES İ NLER  Salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır gıdalar ( hazır çorbalar, soslar, ketçap, mayonez ), zeytin ( diyet veya normal), salamura yiyecekler, turşular TÜKET İ LMEMEL İ D İ R!!

YA Ğ LAR  Yemeklerimizde tereya ğ ı, sadeya ğ ı, içya ğ ı ve katı margarin kullanılmamalıdır.  Daha çok zeytinya ğ ı, ayçiçekya ğ ı, fındık ya ğ ı ve mısırözü ya ğ ı kullanılmalıdır.

ÖNER İ LER Sigarayı kesinlikle bırakın. Alkol ve kahveden uzak durun Yeterli ve dengeli beslenin, fazla kilolarınızdan kurtulun. Stresten uzak durun. Düzenli spor yapın.