SODYUM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler
İTALYA.
ADIANTUM.
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ
BİTKİLERDE KLOR.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
MEVSİMLER Kış
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
BETON VE BETONARME YAPILARDA DURABİLİTE(KALICILIK)
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
MEVSİMLER.
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
Canlılarda madde ve enerji
Buğdayda Süne Zararı.
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
Canlıları tanıyalım.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Anız Yangınlarının Önlenmesi
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
KOLZA.
BESİNLER.
Bitki Besin Elementleri
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
Çevremizdeki Canlılar
Azot (N) Elementi Noksanlığı. Elementlerin Taşınabilirliğine göre belirti farklı yerde ortaya çıkar. Belirti yaprakta deformasyon, Renk değişimi (açılma,
Asitler Bazlar Tuzlar.
Maranta leuconeura.
Vİtamİnler BAŞLA.
GÜBRELER.
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
Caladium bicolor.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
BİTKİLER VE SU.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
FOTOSENTEZ.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SEBZELER.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
BİTKİLERDE BESLENME.
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
POTASYUM
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
YER ELMASI.
Mevsimleri Tanıyalım Hikmet Sırma.
Işık; Tüm canlılarda yaşamın devam edebilmesi için gerekli enerjiyi sağlayan en önemli iklim faktörlerinden birisidir. Işığın doğal kaynağı güneştir ve.
Sunum transkripti:

SODYUM

Sodyum, mikro besin elementleri ve mobil elementler sınıfındadır.

Bitkiler sodyumu Na+ iyonu şekline alırlar. Sodyum içerikleri ve sodyuma tepkimeleri yönünden bitkiler iki grup altında toplanır. Bunlara : -Natrofilik Bitkiler -Natrofobik bitkiler denir. Natrofilik bitkiler sodyum seven bitkiler olup sodyumu kolaylıkla alırlar. Natrofobik bitkiler ise sodyum sevmeyen bitkilerdir.

BİTKİLERDE SODYUMUN ÖNEMİ Sodyum kurak dönemlerde bitkilerin solmalarını geriletir ve su ekonomisine olumlu etki yapar. Bitki öz suyunda donma noktasını düşürmek suretiyle kışın ve erken ilkbaharda bitkilerin dondan zarar görmelerini büyük ölçüde azaltır. Bitkilerde okzalik asit birikimine neden olduğu kadar gözeneklerin açılıp kapanmasında ve Nitrat Redüktaz enzim aktivitesinin düzenlenmesinde de etkilidir.

C4 bitkilerinde Fosfoenolpirüvat(PEP) Karboksilaz enzim aktivitesini arttırmak suretiyle fotosentez miktarı üzerinde olumlu ve önemli etki yapar. Lahana ve benzeri bitkilerin renk ve kokuları üzerine olumlu etki yapar. Hastalıklara karşı dayanıklılık kazanılmasında önemli rol oynar.

BAZI BİTKİLERDEKİ SODYUM MİKTARI Maydanoz 50, Patates 5, Ispanak 75, Marul 30, Domates 3,

Portakal 2, Muz 2, Lahana 25, Patlıcan 3, Havuç 50, Elma 2 mg’dır.

SODYUM NOKSANLIĞI Sodyum noksanlığı genelde bitkilerde görülmez. Tarım topraklarının yeteri kadar Na içermeleri ve çeşitli yollarla toprağa sodyumun karışması bunun temel nedenidir. Sodyum noksanlığında şeker pancarı bitkisinde yapraklar olağanüstü incelir, metalik yeşil renk alır ve yaprak altları pembemsi görünüm kazanır.

Yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılırken ana damar boyunca kırışık ve koyu kahverengi nekrotik lekeler oluşur. Sıcak havalarda bitki çok kolaylıkla solma gösterir. Normaline göre yapraklar küçülür, bitkinin gelişmesi tümüyle etkilenir.