BT Denetimi Uygulama Başarısı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Advertisements

Kurumlarda Teknolojiyle Bir Adım Sonra OYUNUN TARAFLARI KİMLER ? 13 Eylül 2012 Doğan Aral Bilgi ve İletişim Teknolojileri Md.
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık.
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ÖLÇÜM VE HESAP VEREBİLİRLİK
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
KapalI FonksİyonlarIn Türevİ
Kurumsallaşma Sürecine Bakış Kurumsal Bir Deneyim
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
Hoş geldiniz  Üniversitemiz  İÇ DENETİM BİRİMİ’mizin tanıtım toplantısına,  Hoş geldiniz.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
Primary colors R 0 G 39 B 118 R 0 G 161 B 222 R 60 G 138 B 46 R 114 G 199 B 231 R 201 G 221 B 3 R 146 G 212 B 0 Eylül 2014 / Ankara MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Master template courtesy of Powerbacks.com ♫ Sesi açıp tıklayınız ♫ Sesi açıp tıklayınız Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved.
ELEKTRONİK ORTAMDA DENETİME GENEL BAKIŞ Prof. Dr
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Isınma, Güvenlik ve Barınma
İşletmelerde İç Denetimin Kurulması, Rolü ve Önemi.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
ISQC 1 Quality Control for Firms that Perform Audits and Reviews of Historical Financial Information, and Other Assurance and Related Services Engagements.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
♫ Sesi açıp tıklayınız ! ♫ Sesi açıp tıklayınız ! Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved.
LOGO EJDER ORUÇ Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
BİR PROJE YÖNETİM OFİSİ PROJESİ
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
© Copyright by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Faiz Hesaplama Uygulaması Amaçlar Bu derste öğrenilecekler:
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
YÖNETİM SİSTEMLERİ BELGELENDİRME PERSONEL BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME ÜRÜN DENETİMİ PERİYODİK KONTROLLER CE İŞARETLEME ÜÇÜNCÜ TARAF GÖZETİM VE DENETİM.
(Performans) Değerlendirme Yöntemleri
PARASAL AKTARIM MEKANİZMASI
1) r/turkce/sinif6/duygular?id=18c27fca0 8b603a5af48abc77c4c9bf0&s=10&n=1 Bu sitenin konu anlatımında vido ve anlatım.
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Bölüm 10 Takımlar.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
METRIC’TEN HATASIZ, ORJİNAL FULL+FULL Metric – Abdullah Çekin.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
TOPRAK ANA. SAKIN Bu konuda net bilgiye sahip değilim Sünger Bob! ! ! Patrick kullandığın eşyaların hangilerinin toprakla bağlantısı vardır? Şu an kullandığımız.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir.
ITIL,COBIT VE BT DENETİM UZMANLIĞI Eren ANAR
Risk Değerlendirmesi.
MALİ DENETİME GİRİŞ.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
PLANLAMANIN TAMAMLANMASI VE DENETİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI
XNA ile Oyun Programlama
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sunum transkripti:

BT Denetimi Uygulama Başarısı

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.1 Bilgi Teknolojileri Denetimi Hangi Kurumlar İçin Gerekli Değerli Bilgi Üreten ve/veya Saklayan Kurumlar Operasyonlarının Devamlılık ve Kalitesi Bilgi Teknolojilerine Bağımlı Kurumlar

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.2 Bilgi Teknolojileri Denetim Fonksiyonunun Konumu ve Sahip Olacağı Kaynaklar Denetim fonksiyonunun konum ve imkanları “Bilgi Teknolojileri Denetimi’nin Giderleri Sağlayacağı Faydayı Karşılar mı?” sorusunun cevabına bağlıdır. Bu sorunun cevabı, hatta sorulması, risk sahiplik durumu ile ilgilidir. Bilgi güvenliği ve bilgi teknolojilerinden kaynaklanabilecek risklerin sorumluluğu yönetim kurulu seviyesinde atanmaz ise bu soru ya hiç net olarak sorulmayacak ya da cevabı temelsiz bir HAYIR olacaktır. Varsayılan risk sahipliği BT yönetimi seviyesinde olursa ya bu seviyede (bağımsızlığından ödün verilmiş, ve muhtemelen güvence faaliyetlerini sınırlı olarak yerine getirebilen) bir güvence mekanizması kurulacak ya da (daha büyük bir ihtimalle) bu konuda hiçbir şey yapılmayacaktır. Dahası pek çok bilgi güvenliği riski BT yönetiminin de etki alanının dışında olduğundan sağlıklı olarak yönetilemeyecektir.

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.3 Bilgi Teknolojileri Denetim Fonksiyonundan Beklenenler Süregelen Operasyonlar İçin Karlılık Artışı (???) Bilgi Güvenliği ve Bilgi Teknolojileri Risk Analizi (?) Güvence Hizmeti (Yol Gösterici) Danışmanlık (?) Kontrol Dokümantasyonu (??) Düzenlemelere Uyum İçin Kontrollerin Geliştirilmesi (???)

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.4 Bilgi Teknolojileri Denetim Fonksiyonundan Beklenenler Özel Bir Proje veya Fonksiyon İçin Bilgi Teknolojileri ile İlgili Özel Bir Proje İçin Risk Analizi (?) Bilgi Teknolojileri ile İlgili Özel Bir Proje İçin Risk Yönetimi (???) Bilgi Teknolojileri ile İlgili Özel Bir Proje İçin Güvence Hizmeti Kurumun Bir Fonksiyonu ile İlgili Bilgi Güvenliği ve Bilgi Teknolojileri Güvence Hizmeti Dış Kaynak Kullanılan Operasyonlar İçin Güvence Hizmeti

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.5 Bilgi Teknolojileri Denetim Ekibi’nin Diğer Kurumsal Fonksiyonlar ile İlişkisi ve Kurumsal Yönetişim İçindeki Yeri Yönetim Kurulu Üst Yönetim Mali ve Mali Düzenlemelere Uyum Denetim Ekipleri Operasyonel Denetim Ekipleri Bilgi Teknolojileri Yönetimi Genel Risk Yönetimi ve İç Kontrol Fonksiyon(lar)ı Fiziksel Güvenlik Kontrol Sahipleri Dış Kaynak Hizmeti Sağlayan Kurumlar Dış Denetçiler

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.6 Bilgi Teknolojileri Denetim Ekibi’nin Sahip Olması Gereken Özellikler Bağımsızlık Yeterlilik

Copyright © 2005 Deloitte Development LLC. All rights reserved.7