Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1EĞİTİM BİRİMİ DİYARBAKIR KHB 90 GÜN ÇALIŞMASI  ‘’Hedeflerle Yönetim İlkesine’’ dayanan bir proje çalışmasıdır.  Çalışma kapsamında 90 gün.
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
VERİCİ(DONÖR) TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
BAKIŞ AÇISI.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Bağımlılık Tedavisi Genel İlkeler
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
Merkezi Randevu Sistemi
MURATPAŞA İLÇESİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HASTA HAKLARI GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA Dr. Latif Serdar ÇELİK.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
Klinik Yetiştiricilik
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
Hasta ve Çalışan Güvenliği
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
TEST – 1.
ŞİZOFRENİDE PSİKOSOSYAL TEDAVİLER PROJESİ
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
Yasa Dışı Madde Kullanımı Nedeniyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanan Kişilerde Tedavi Uygulamaları Dr. A. Ender ALTINTOPRAK Ege Üniversitesi Psikiyatri.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
Calgary Depresyon Ölçeği
PSİKİYATRİYE GİRİŞ PSİKANALİTİK KURAM.
Adı ve Soyadı : …………………………………………. 19 Şubat 2009 Perşembe Matematik
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
İnsanlar neden sigara içer?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
EVDE HASTA BAKIMI.
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLK OKULU.
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Kamu Hastaneleri Birliği
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HEMŞİRELİK HİZMETLERİ FAALİYETLERİ Anabilim Dalı ismi eklenecektir.
Madde Bağımlılığına Giriş: Temel Kavramlar ve Tanı Kriterleri
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Sunum transkripti:

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi Dr. Levent Tokuçoğlu İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.1 Alkol ve madde bağımlılığı bireyi ve toplumu ilgilendiren önemli bir sağlık sorunudur.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.2 Sağaltımın işe yaraması için uygun bir şekilde uygulanması ve idaresi gereklidir.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.3 Sağaltıma girme ve Sağaltımda kalma Alkol ve madde bağımlılığında önemli sorun alanlarındandır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.4 Genellikle, bir zorunluluk ya da sorun olmadıkça, kendiliklerinden sağaltım başvurusunda bulunmazlar. Madde alımına HAZ eşlik eder!

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.5 DATOS çalışmasında (1991-1993) Ayaktan methadone, Uzun süreli ikamet, Ayaktan ilaçsız, Kısa süreli yatarak sağaltımlar Hepsi işe yarar

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.6 Sağaltımda kalan ve sağaltımdan kopan kişiler için evrensel ve özgül bir profil mevcut değildir.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.7 Antisosyal Kişilik Bozukluğu, Kokain ve Alkol Bağımlılığı olan kişiler daha az sağaltımda kalmaktadır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.8 Yüksek güdülenme, Yasal baskı, Öncesinde yasal sorun olmaması, Sağaltımdayken ruhsal danışmanlık, Ek ruhsal sorunların olmaması Kişiyi sağaltımda tutan unsurlardır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.9 Farklı hastalar farklı yöntemlere yanıt verebilir. Psikopatolojisi yüksek, güdülenmesi düşük kişiler ilk etapta seçilmeyebilir. Bazı methadone programları hasta alımını zorlaştırmaktadır. Yatarak sağaltım öncesi ayaktan değerlendirme yapılabilir.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.10 Görüşmelerde hastalara ait sorunların listesi çıkarılması ve hepsi üzerinde tek tek durulmalıdır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.11 Alkol ve madde kullanımı İş (İşsizlik, mesai ve oturum saatleri) Aile (Çocuğa kim bakacak?) Eğlence, toplumsal ilişkiler Ruhsal (depresyon), tıbbi sorunlar (HBV, HCV,HIV, Tbc.) Yasal sorunlar

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.12 Sağaltımdan kopmak sadece hastaya özgü niteliklerle ilişkili değildir; hasta ve sağaltım ekibi/yöntemi arasındaki ilişkilerin bir bileşimidir.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.13 Terapist; Deneyimli olmalı (sertifikalı?!) Ekip halinde çalışmalı/çalışabilmeli Süpervizyon almalı

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.14 Çalışmada; Tutarlı, esnek bir takvim belirlenmelidir Protokol açık ve yalın olmalıdır Protokol hastaya yazılı ve sözlü olarak bildirilmelidir Hasta bir oturuma gelmediğinde aranmalıdır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.15 Stephen T. Higgins ve arkadaşlarının yöntemi

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.16 Oturumlarda; Oturumun ilk 15-20 dakikası daha az yapılandırılmalı ve önceki oturumlardan bu yana geçenlere ayrılmalı Kriz dönemlerinde acil oturumlar yapılmalıdır

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.17 Alanda çalışan ve çalışacak olan kişiler için yeterli eğitim ve kaynak bulunmamaktadır.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.18 Sağaltım sürecine hastanın yakınları da dahil edilmelidir!

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.19 Hastanın eşleştirilmesinde; Hastaya göre terapist a) Benzer; b) Farklı Hastanın gereksinimlerine göre terapi

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.20 Bağımlılık sağaltımında tam bir “kür” den bahsedilemez; gerilemeler ve iyileşmeler söz konusudur. Bu uzun süreç fizyolojik, ruhsal ve toplumsal değişimleri içerir.

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.21 Daha uzun süre sağaltımda kalmak; Yeni davranış ve başa çıkma yolları Daha iyi iletişim Alkol/madde kullanımının tıbbi sonuçlarını öğrenme Madde kullanmayanlarla arkadaşlık Toplumsal destek sisteminin gelişmesi

Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi.22 Ne kadar uzun süre sağaltımda kalınırsa hastalığın sonlanımı o derecede iyi olmaktadır