Rev.1.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
Advertisements

KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
Birey, kurum ve toplumların
Mustafa Kemal Gibi Düşünmek...
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
SUNUM.
BAŞARI VE MUTLULUK Ramazan BERKEBAN Psikolojik Danışman
 Başarı denilince genellikle servet, şöhret, makam gibi konularda herkesin varmak istediği hedefler gösterilir. Ve bunlara sahip olunca mutlu olacağımız,
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul.
Paydaşlar Arası Etkileşim Beklentileri Matriksi
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
Rev.0.0 – 2000© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, ortak akıl “ ortak akıl ” Nedir?
4 KARE.
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ - KDS DECISION SUPPORT SYSTEMS-DSS
Bir hata yapıp, bunu düzeltmeyen kişi, ikinci bir hatayı yapmaktadır.
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
Öğrencilerin birbirlerini tanımasına, görüşlerini, çözümlerini birebirleriyle paylaşmalarına el verişli yeni bir öğrenme tekniğidir.
Zihninizin takılmaması dileğiyle
Kıbrıs T ü rk Toplumu Ortak Akıl Forumu i ç in Soru Konferansı ® Ç alışma Akımı Rev 1, 12 Aug‘08.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
ANNE-BABA-ÇOCUK İLETİŞİMİ
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Her alandaki “doğru”lar insanlık tarihinin birikimi olarak biliniyor. Ama bunlar, neyin nasıl yapılacağını söylemiyor.
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
♫ Sesi açıp tıklayınız ! ♫ Sesi açıp tıklayınız ! Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved.
PEER SUPPORT TEAM.
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
KALİTE VE AKREDİTAYON’DA TEMEL SORU(N)LAR ÖNERİLER METE TAŞTAN KAYSERİ TİCARET ODASI.
Sömürü algoritması Birilerinden, sömürü yoluyla değer transfer etmek isteyenler için altın kurallar(!)
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
PARAGRAFTA ANLAM.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
AHLAK NEDİR?.
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
18 Adımda Test Çözme Becerisi
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
HOŞ GELDİNİZ  REHBERLİK SERVİSİ. TEST ÇÖZME TEKNİĞİ.
. * Disiplin, “kurallar dahilinde davranış eğitimi” ya da “doğru davranış ve hareketi geliştirmek için tasarlanmış talimat ve egzersizler” anlamına gelir.
Probleme Dayalı Öğrenme
GİRİŞ.
“Ne yapmalı?” yerine “ne yapmamalı?” Bir paradigma değişimi önerisi... Ocak 2016© Copyright SMUH®,
BURUŞUK GÖMLEĞİN HİKÂYESİ
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
ARABULUCULUK AŞAMALARINA TEMEL ARABULUCULUK EĞİTİMİ EĞİTİCİMCİ KİTABI DOĞRULTUSUNDA GENEL BAKIŞ A) HAZIRLIK AŞAMASI B) BAŞLANGIÇ AŞAMASI C) İNCELEME AŞAMASI.
Yüksek Katma Değerli Düşünce
FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN
Yüksek Katma Değerli Düşünce
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
Sunum transkripti:

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Önce bir soru: Bir müzakerenin başarılı olabilmesi için olmazsa-olmaz 2 koşul neler olabilir? Koşul 1: Ne istediğini bilmek. Koşul 2: İsteğinin arkasında yeterli güç bulundurmak.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Bir soru ve bir cevap daha: “İsteğinin arkasındaki güç” deyimi daha açıkça ne demek? İsteklerinin yerine getirilmesini zorlayabilecek “koz”lar demektir. (Koz konusuna bir diğer sunumda geniş olarak değinilecek)

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Peki, en vazgeçilemez koz hangisidir? Müzakere edecek olanların temsil ettikleri paydaşların, müzakerelerde kullanılacak fikirler çevresinde “uzlaşı içinde olmaları” kozudur. Aksi halde müzakereciler sadece kendi şahsi fikirlerini savunabilirler; bu zayıf kozun kazanma şansı ise yoktur. Tabii ki daha da iyisi, bu uzlaşılmış fikirlerin başka kozlarla da destekleniyor olmasıdır.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Ama, “Uzlaşılmış Fikirlere Sahip Olmak” Pek Kolay Sağlanamaz! o O halde, herhangi bir müzakereden hemen önce bu sorun çözülmeli. o Peki ama nasıl? o İç Uzlaşma, önündeki engelleri kaldırarak sağlanabilir. o En önemli engel, “fikirlerin sahiplenilmesi” (snap- on) olarak adlandırılabilecek olgudur.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Fikirler sahiplenilir, çünkü: o Çok sayıda seçenek arasında kararsızlık korkusunu yener, o Her fikir bir kimliktir ve de bedavadır, o Fikirsizlik toplumda yadırganır, o Her insan, rol model olarak benimsediği kişilerin fikirlerini de benimsemek eğilimindedir, o Sahiplenen, sahiplendiği fikri destekleyecek kanıt üretmek, bulmak, görmek eğilimindedir, o Sahiplenilen fikir kısa süre içinde ona uymayanları süzüp atan bir filtreye dönüşür; o fikir kişinin paradigmasının bir parçası haline gelir, o Fikir ile sahibinin yaşamı arasında bir paralellik oluşur, o İnsanlar, fikirsizlik durumundaki merak ve üretkenliği -çoğunlukla- deneyimlememiş olabilirler.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Bir fikrin parçaları! Fikir = içindeki kavramlara yüklenen anlamlar + istenen / istenmeyenler + özlem / beklenti /korkular + cevabı aranan sorular + bağlantılı diğer fikirlerin (ideoloji, inanç vb) benimsenmesini zorunlu kıldığı başka fikirler ilh.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, doğrudan Sonuç: Her biri bu türlü parçalardan oluşan fikirlerin doğrudan uzlaşması mümkün müdür? (hayır) Uzlaşma bir teknolojidir!

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, (Genel olarak) Değişik fikirleri uzlaştırmaya çalışmak yerine, onları oluşturan parçalar arasında benzerlikler aramak daha doğrudur. o Kıbrıs sorunu konusunda herkesin farklı genişlik / derinlikte bilgileri var, o Bunlardan bir sentez yapmak çok güçtür, o Bu bilgiler aslında küçük parçalardan oluşur; bunlar küçük, nisbeten daha basit soruların cevaplarıdır, o İşte biz, o parçalar arasında uzlaşılar bulup, o uzlaşılardan sentezler yapma yoluna gideceğiz. (Kıbrıs özelinde) O halde, ne yapılmalı?

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, SK sonunda ne(ler) beklemeyelim? 1.Problemlerimizin bütünüyle çözülmesini, 2.Diğer paydaşlardan taleplerimizin -varsa- tamamen karşılanmasını, 3.Paydaşların her konuda fikir birliğine varmalarını.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, SK sonunda ne(ler) bekleyelim? 1.Sahip olduğumuz paradigmalarımız, ön-yargılarımız, düşünce kalıplarımız, doğru oldukları kanaatiyle hiç sorgulamadığımız yaklaşımlarımız varsa onlardan kuşkulanmayı, 2.Birbirine karışmış problemler -varsa- onları bir sistem içinde ele almayı, 3.Kök-sorunlar yerine, üzerine eğildiğimiz hayalet-sorunları farketmeyi, 4.Problemin -en azından- bazı parçaları için çözümleri üzerinde uzlaşmayı, 5.Geri kalan parçaların ise çözüm yolları üzerinde uzlaşmayı bekleyebiliriz..

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Teşekkür ederiz