Erzurum Kongresi Koray Özcan 20702661.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
GENELGELER VE KONGRELER
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Bölüm – 8. Bölüm - 8  Temel Kavramlar  Mustafa Kemal’in Samsuna Çıkışı Ve Milli Mücadele İçin İlk Adımlar  Havza.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
DOĞU CEPHESİ.
CEMİYETLER MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER MİLLİ CEMİYETLER
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER.
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Cemiyetler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
1921 ANAYASASI.
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
Erzurum Kongresinin Sonuçları Milli Mücadele İçindeki Yeri ve Önemi Erzurum Kongresi memleketin bütününü ilgilendiren tarihi kararlarıyla bölgesel bir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Sunum transkripti:

Erzurum Kongresi Koray Özcan 20702661

Erzurum Kongresi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.” dediği Erzurum Kongresi, amacı, toplanış biçimi ve niteliği bakımından Kurtuluş Savaşı tarihinin ilk ulusal kongresidir. Kongrenin, yalnız Doğu Anadolu’nun geleceğini görüşmek için bu bölgedeki illerin delegelerinin toplanmış olmasına karşın, aldığı kararlar ülkenin bütününü ilgilendiren niteliktedir.

Erzurum Kongresi Anadolu’da milli mücadele birliğinin kurulmasından Amasya Genelgesi’nden sonra ikinci adımı Erzurum Kongresi ile gerçekleşmiştir. Kazım Karabekir ve Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ısrarları karşısında bölgesel bir kongre kurulması kararlaştırıldı. Milli bir hal alan kongrede, genel değerlendirmeler yapıldı ve doğu illerinin durumu görüşüldü. Milli mücadelenin temelleri açısından önemli kararlar alındı.

Kongre Öncesi Genel Durum Ekim 1917’de Rusya’da çıkan ayaklanma sonucunda Lenin’in başkanlığında Bolşevik Hükümeti kurulmuştu. 18 Aralık 1917’de Türk ve Rus Hükümetleri arasında Erzincan Antlaşması yapıldı. 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes antlaşması imzalandı. İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri yerleri işgal edebilecekler, hiçbir sebep olmadan Vilayet-i Sitte’yi (Altı İl: Diyarbakır, Elazığ, Van, Bitlis, Erzurum, Sivas) işgal hakkına sahip olacaklardı.

Kongre Öncesi Genel Durum Doğu Bölgesinin Türkleri büyük üzüntüler içindeydiler. I. Dünya Savaşı, Kafkas Seferi, Sarıkamış Felaketi, Rus İstilasından sonra şimdi de Batum, Ardahan ve Kars illeri sınır dışında bırakılmış, Türk halkı Büyük Ermenistan heveslileri ile Pontus Devleti hayalcilerine karşı yoksul ve silahsız kalmıştı. 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar İzmir’i işgal ettiler. Haber bütün yurtta özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde büyük tepki yarattı. Mustafa Kemal Paşa’nın telgrafı Erzurum’a ulaşınca, Erzurumlu aydın ve bilginler Vilayat-ı Şarkiye Müdaffa-i Hukuk Cemiyeti’nin Erzurum şubesini toplantıya çağırdılar. Türk milli mücadelesinde milli birliğe gidişin sağlanması amacıyla vakit geçirilmeden Doğu İlleri’nin bir toplantıya çağrılmasına, Doğu İlleri toplantısının Erzurum’da yapılmasına ve bütün ilçelerin en az bir delege göndermesine karar verildi. İşte milli mücadele tarihinin Erzurum Kongresi böyle kararlaştırıldı. Bu karar, başka hiç kimsenin baskısı ve etkisi olmadan milletin kendi ruhundan, kendi iradesinden çıkmıştır.

Kongre Süreci Erzurum Kongresi 23 Temmuz 1919’da toplam 56 delegenin katılımıyla açıldı. Erzurum Kongresi’ne, Altı Doğu İlinden ikisi (Diyarbakır, Elazığ) katılmamış, öteki dördü (Erzurum, Sivas, Bitlis, Van) ile Trabzon katılmıştır. Gizli oylamayla(48 oyla) Mustafa Kemal başkan seçildi. Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı Devleti’nin girdiği çıkmazdan, iyi niyetlerle imzalanmış olan Mondros Antlaşmasının kötü uygulanması ile vatanın parçalanmak ve tamamen işgal edilmek istenmesinden, bu halde vatanı da padişahı da kurtarmanın tek yolunun milli iradeyi hakim kılmak olduğundan bahsederen bir konuşma yaptı.

Kongrenin Yapıldığı Okul

Kongre Süreci İstanbul Hükümeti tarafından, kongrenin açıldığı 23 Temmuz’ un gecesinde yayınlanan bildiride Erzurum kongresi bir Millet Meclisi şeklinde gösterilmekte, bu bakımdan anayasaya aykırı olduğu belirtilmekteydi. Kongreye katılanlar asi olarak bildiriliyor, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının tutuklanması isteniyordu. Erzurum Kongresi’nde görüşmeler sona ermek üzere iken kurulacak Şarki Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin tüzüğü kabul edilmişti.

Kongre Katılımcıları

Kongre Süreci Kuzey-Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki kuruluşlar ve Vilayat-i Şarkıye Müdafaa-i Hukuku Milliye Cemiyeti’nin Doğu illerindeki şubeleri birleştirilerek yirmi beş kadar ili içine alan Doğu Anadolu Bölgesi tek bir cemiyetin idaresi altına girecekti. Yeni cemiyetin merkez yönetim organı cemiyetin seçilmiş temsilcilerinden meydana gelen bir kurul(Temsil Heyeti) olacak ve her yıl normal genel kurul toplantısında seçilcekti. Erzurum Kongresi yetkilerini Temsil Heyeti’ne devrettikten sonra dağılmıştır.

Kogre Süreci Kongre 7 Ağustos 1919’da çalışmalarına son vererek şu kararları almıştır: 1. Ulusal sınırlar içinde vatan parçaları bir bütündür; birbirinden ayrılamaz. 2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir. 3. Vatanı korumayı ve istiklali elde etmeyi İstanbul Hükümeti sağlayamadığı takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet üyeleri ulusal kongrece seçilecektir. Kongre toplanmamışsa, bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır. 4. Kuva-yı Milliyeyi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi egemen kılmak temel esastır. 5. Hıristiyan azınlıklara siyasi hakimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez. 6. Yabancı devletlerin manda ve himayesi kabul edilemez. 7. Milli Meclisin derhal toplanmasını ve hükümet işlerinin meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır. 8. Milli irade padişahı ve halifeyi kurtaracaktır.

Sonuç Alınan kararlar açıkça göstermektedir ki, Erzurum Kongresi tümüyle bir milli mücadele hareketi ve onun başlangıç hamlesidir. Her ne kadar, hareketin kaynak noktası Doğu Bölgesi’nin milli kuruluşları ise de, amaç vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığıdır. Bu amaca varmak için de milli kuvvetlere dayanılacak, milli iradenin egemenliği sağlanacaktır. Erzurum Kongresi bölgesel amaçlarla toplanmış olmasına rağmen kararlarında kesinlikle bölgesel bir nitelik yoktur. Amaç ve bu amaç uğrundaki mücadelenin kapsamı vatanı ve milleti tümüyle içine almaktadır.