Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER."— Sunum transkripti:

1 MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER

2 Milli varlığa düşman cemiyetler ülkenin kurtuluşunun mücadele
ederek değil Osmanlı Hükümeti’nin vereceği kararları uygulayarak gerçekleşeceğine inanıyorlardı.Bir kısmı da yabancı ve güçlü devletin himayesine girmeyi kurtuluş olarak görüyordu.Devlet yöneticilerinin bu cemiyetlerin üyeleri arasında bulunuyordu.

3 Milli Varlığa Düşman Cemiyetler
İngiliz Muhipleri (Sevenler) Cemiyeti Teali İslam Cemiyeti Kürt Teali Cemiyeti Sulh ve Selametiosmaniye Fırkası Wilson İlkeleri Cemiyeti

4 1.İngiliz Muhipleri (Sevenler) Cemiyeti
Osmanlı Devleti’nin İngiltere’nin koruyuculuğunun altına girmesini savunan cemiyet 1919’da kuruldu.Cemiyet başta Damat Ferit Paşa olmak üzere bazı hükümet üyeleri ve aydınlar ile İngiltere tarafından destekleniyordu.Bir yandan Milli Mücadele’yi yıpratma amaçlı propagandalar yapılırken diğer yandan İngilizlerin sömürgesi olan Müslüman devletleri kalkındırdığı haberi yayılıyordu.Ancak cemiyet üyelerinin Milli Mücadele’ye karşı olmaları ve Osmanlı Hükümeti ile İngiltere’ye gösterdikleri yakınlık ülkenin çeşitli yerlerinde halk tarafından protesto edilmiştir.

5 2-Teali İslam Cemiyeti İstanbul ‘da bazı müderrislerin önderliğinde İngiltere desteğiyle kuruldu.Milli Mücadele’ye karşı olan cemiyet,hilafet ve saltanatın güçlendirilmesini istiyordu.İngilizlerin de etkisiyle Anadolu’da çıkan Konya ayaklanmalarında aktif rol oynadı.

6 3-Kürt Teali Cemiyeti 1919’da İstanbul’da kuruldu.Wilson İlkeleri’nden yararlanarak Diyarbakır,Elazığ,Erzurum,Van,Bitlis civarında ayrı bir devlet kurmak amacındaydı. İngiltere tarafından desteklenmiş ve Milli Mücadele’ye karşı çıkmışlardır.

7 4-Sulh ve Selametiosmaniye Fırkası
Ülkenin kurtuluşunun padişah ve halifenin emirlerine uymakla mümkün olabileceğini savunan bir fırkaydı.

8 5-Wilson İlkeleri Cemiyeti
4 Aralık 1918’de İstanbul’da kurulan cemiyet Osmanlı Devleti’nin devamının Amerikan mandası ile olabileceğini savundu.Sivas Kongresi’nde bazı delegeler tarafından mandater yönetim dile getirildiyse de kongreden çıkan tam bağımsızlık kararı sonucunda etkinliğini kaybetmiştir.


"MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları