BAHADıR DOĞAN SEYHUN ALTUNBAY AYHAN KÖKSEL Fiyat İstikrarı Sağlanırken Yüklenilen Borç Stokunun Sistem Dinamiği Modellemesiyle Analizi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Advertisements

Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler
-Demografik- Nüfus Analizi
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
Diferansiyel Denklemler
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Türkiye’de Cari Açık Sorunu
GLOBAL FİNANSAL KRİZİN TÜRK KAMU MALİYESİNE YANSIMALARI
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
RAKAMLARLA TÜRKİYE
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
SON EKONOMİK GELİŞMELER
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Aralık 2009.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
14 Kasım 2006 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU Yelda Yücel Karaboğa Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
Irak Krizi gölgesinde 2003 YILI BEKLENTİLERİ Dr. Ercan KUMCU.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
İzmir İktisat Kongresi 31 Ekim 2013 Mehmet Şimşek Maliye Bakanı.
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler Dünya Ekonomisi Global Büyüme (%)5,23,8 Gelişmiş Ülkeler3,21,6 ABD3,01,8 Euro Alanı1,91,6 Japonya4,4-0,9.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 DÜNYA EKONOMİSİ REEL SEKTÖR.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
27 Nisan 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Hızlı Tüketim Ürünleri
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Diferansiyel Denklemler
Türkiye Bankalar Birliği 47. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
Makro İktisatta Temel Kavramlar
2 Mart 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU. İÇİNDEKİLER - SANAYİ ÜRETİMİ - İSTİHDAM - İSTİHDAM - DIŞ TİCARET - CARİ İŞLEMLER DENGESİ - KAMU MALİYESİ.
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
2018 ŞUBAT AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Sunum transkripti:

BAHADıR DOĞAN SEYHUN ALTUNBAY AYHAN KÖKSEL Fiyat İstikrarı Sağlanırken Yüklenilen Borç Stokunun Sistem Dinamiği Modellemesiyle Analizi

Sunum Akışı Tanımlar Uygulamalar SD Model değişkenleri (causal diagram) Veriler ve bazı rakamlar SD Modeli

Tanımlar Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir  Ülkeler için önemi: Fiyat istikrarı, bireylere ve firmalara tüketim, tasarruf ve yatırım kararlarına ve uzun vadeli planlar yapmalarında dikkate almaya gerek duymadıkları bir enflasyon oranını ifade eder  Dolayısıyla enflasyon fiyat istikrarını sağlamak için politika uygulayıcılarına yol göstermektedir 1970’lerde Bretton-Woods sisteminin terki ile yaşanan petrol şokları temel sebeplerindendir “Enflasyon” parasal büyüklük kriterlerini arası geride bırakmıştır

Tanımlar Nasıl ölçülür:  TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi): Mal ve hizmet sepeti fiyatlarındaki değişimi ölçer  12 ana harcama grubu, 44 bölüm, 442 madde  26 bölgede, 81 ilde, işyerinden, fiyat derlenir  ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi): Tarım, balıkçılık, madencilik, imalat sanayi, elektrik, su, gaz sektörlerindeki fiyat değişimini ölçer

Uygulamalar 1914 İstanbul il merkezinde 26 maddenin ağırlıksız “hayat pahalılığı endeksi” 1929 İTO toptan 52 maddenin ağırlıklı ortalaması 1955 = 100 Ankara için TÜFE 1994 = il TÜFE 2003 = il Türkiye TÜFE

Uygulamalar Döviz kuru hedeflemesi aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir çok ülkede oldukça yıkıcı etkileri olan büyük krizlerle sonuçlanmıştır (Mishkin, 2006) Enflasyon hedeflemesi 2008 itibariyle 8’i gelişmiş, 19’u gelişmekte olan 27 ülkede uygulanmaktadır  Döviz kuru hedeflemesi aksine, iç şoklara tepki verebilmeyi sağlar (Mishkin, 2000) Enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan ülkelerin tamamı, temel politika aracı olarak kısa vadeli faiz oranlarını kullanmaktadır

Uygulamalar “Fisher effect”

T.C. 60. HÜKÜMET PROGRAMI EYLEM PLANI (Uygulamalar) Para politikasının temel önceliği fiyat istikrarı olmaya devam edecektir.  Enflasyon; kalıcı, hızlı ve adaletli bir kalkınma sürecinin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle, fiyat istikrarını sağlamanın önemli unsurlarından biri olan Merkez Bankasının operasyonel bağımsızlığı çerçevesinde enflasyonla mücadele sürdürülecek ve fiyat istikrarı sağlanarak kalıcı hale getirilecektir. Bu süreçte, maliye politikalarıyla para politikasına destek verilecektir.

Enflasyon hedeflemesi rejimi sürdürülecektir.  Ekonomi genelindeki fiyat artışları iktisadi kararlar alınırken ihmal edilebilir seviyelere kalıcı olarak ininceye kadar enflasyonla mücadeleye devam edilecektir. Gerek makro düzeydeki yapısal reformlar gerekse mal ve hizmetler sektöründe rekabeti artırıcı mikro reformlar yoluyla enflasyonla mücadele desteklenecektir. T.C. 60. HÜKÜMET PROGRAMI EYLEM PLANI (Uygulamalar)

Başbakan Tarafından TBMM’ne Sunulan 60’ıncı Hükümet Programı (Uygulamalar) “2002 yılında 181 milyar dolar seviyesinde olan milli gelirimiz, 2,2 kat artarak 2006 yılında 400 milyar dolara yükselmiş ve ülkemiz dünyanın 17 inci büyük ekonomisi haline gelmiştir.” “Kişi başına milli gelir 2002’de dolar iken 2006 sonu itibarıyla dolara yükselmiştir yılı için hedefimiz 800 milyara yaklaşan bir milli gelire ulaşmak, kişi başına geliri dolara çıkarmaktır.”

SD Model değişkenleri (causal diagram)

Veriler ve bazı rakamlar “Bir toplumu tahrip etmenin en etkili yolu, o toplumun parasını tahrip etmektir” W. Eucken, 1955 Gelişmiş ülkelerde %1 - %3; düşük enflasyon  Düşük risk primi ve reel faiz oranları  Ülke üretim seviyesinin korunması  İşsizliği önleme  Kalıcı ve gayri-spekülatif dış sermayeyi çekme Veriler; Merkez Bankası, OECD, TUİK, SGB

Veriler ve bazı rakamlar Bazı rakamlar  Dünya Bankası’nın 2$/gün sınıflandırması Türkiye’de %15!  Yabancı para mevduatları / toplam mevduat = %58  TL mevduatlarının ort. Vadesi ~ 2.3 ay  Kredilerin %70’den fazlasının vadesi 1 yıl’dan kısa  Bankacılık sektörünün mali olmayan kesime verdiği toplam krediler / GSMH = %18  Avrupa ülkelerinde > %100  2002 itibariyle uluslararası piyasalarda rekabet gücümüz 69 / 80’inci (WEF)

SD Modeli (regresyon) SUMMARY OUTPUT Regression Statistics Multiple R R Square Adjusted R Square Standard Error Observati ons9 ANOVA dfSSMSF Significan ce F Regressio n Residual Total Coefficien ts Standard Errort StatP-value Lower 95% Upper 95% Lower 95.0% Upper 95.0% Intercept X Variable X Variable 2-6.7E E-05 faiz özel sektör borç yatırım % change %milyon $%

SD Modeli

References “OPEN ECONOMIES AS A CLOSED ECONOMIC SYSTEM” by Kaoru Yamaguchi, Jan 2008 “ENFLASYON HEDEFLEMESİ” by Hakan Kara, Musa Orak, Oct 2008 “Is the Fisher Effect for real, A re-examination of the relationship between inflation and interest rates“ by Frederic S. Mishkin, NBER w3632, 1991 Marmara Üniversitesi İng. İktisat Böl. Öğr. Görevlisi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu (UZMAN TV – Makroekonomi sözlüğü) Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı Türkiye İstatistik Kurumu Maliye Bakanlığı OECD