Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fatih Camii.
Advertisements

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
.Her evin bir kaç girişi var .Her ev yüksek bahçe duvarları ile çevrili..Mahalle çevresi de yüksek duvarlarla çevrili. Duvarlar, düşmanlardan korunmak.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
RAMAZAN AYHAN
MUDURNU’nun “RAMAZAN TOPU” Mudurnu denince aklınıza “Tavuk” mu geliyor? Anayol üstünde olmayan bu kasabanın başka güzellikleri de var. Feridun ÖZHAN
Bunun sebepleri nelerdir?
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
Safranbolu
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
6.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
MARDİN ŞEHRİM.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
BU SUNUDAKİ TÜM FOTOĞRAFLAR CEM YURTSEV’E AİTTİR. İZİNSİZ KULLANIMI TELİF HAKLARI GEREĞİNCE YASAKTIR. HER TÜRLÜ BİLGİ VE BAŞVURU İÇİN
SANAT TARİHİ.
Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Merdivenlerle çıkılır..Yüksekliği 30 m.dir.
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Sunum transkripti:

Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir

Sivas hakkında neler söyleyebilirsiniz? Çocuklar sizin şehrinize gelmeyi düşünüyorum. Bana şehrinizi tanıtır mısınız. Sivas hakkında neler söyleyebilirsiniz? Türkiye Siyasi haritasından Sivas’ın yerini gösteriniz?

1178’den sonra Sivas hangi devletin hakimiyetine girmiştir? Alparslan’ın Anadolu'nun kapılarını açtığı Malazgirt Savaşından sonra Sivas çevresinde kurulan Türk beyliği hangisiydi. Malazgirt savaşından sonra Türk yurdu olan Sivas, Danişmentliler Selçuklular ve Osmanlılar hakimiyetinde kalmış, bu dönemlerde büyük bir merkez olarak kullanılmıştır 1178’den sonra Sivas hangi devletin hakimiyetine girmiştir?

Çocuklar ben Evliya Çelebi’yim. 1649’da Sivas’ı da gezmiştim Çocuklar ben Evliya Çelebi’yim. 1649’da Sivas’ı da gezmiştim. O dönemlerde Sivas, surlarla çevrili 44 mahalle ve 4600 evden oluşmaktaydı. O dönemde de önemli bir şehirdi.

Selçuklu Dönemi Sivas Şehir Planı Atatürk Sivas için neden böyle demiş olabilir? Günümüzde şehirlerin etrafında bu şekilde surlar var mı? Selçuklu dönemi şehir planına göre eski yerleşmeler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Günümüzdeki Sivas şehir planına bakarak sizce düzenli bir yerleşme olmuş mudur söyleyiniz? Evliya Çelebinin tarifine benziyor mu?

Günümüzde şehirlerin gelişmesinde neler etkilidir? Önemli yollar üzerinde bulunması Osmanlılarda şehirlerin oluşumu ve gelişmesi bir takım sosyal tesislerin yapılması ile ilgilidir. Şehirlerde kurulan imarethaneler ihtiyaç sahibi herkesin buraya gelmesine neden olmuştur. Cami, türbe, medrese, han hamam hastane çarşı, su yolları ve kanalizasyon gibi şehrin oluşumunda rol oynayacak tesislerin yapılması ile bu akın artmıştır. Ayrıca şehirlerin dağ ve ova köylerinin arasında bir Pazar ve değişim noktası olma özelliği de bu konuda etkili olmuştur Yusuf HALAÇOĞLU İş olanaklarının geniş olması Tarihi ve turistik özelliklere sahip olması Sinema, müzik gibi çeşitli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması Günümüzde şehirlerin gelişmesinde neler etkilidir? Osmanlıda şehirler nasıl gelişiyormuş? Şehir neden tepe üstüne kurulmuş olabilir

İki eser arasında estetik ve mimari yönden Gök Medrese Selçuklular döneminde 1271 de yapılmıştır. Çifte minâreli taş kapının zengin süslemeleri ve büyük motif süslemeleri vardır Gök Medresedeki süslemelerden görüntüler. Bu süslemede 9 hayvanın motifi bulunmaktadır. Günümüzde Valilik Binası olarak kullanılan ve 1884’de Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından yapılan Hükümet Konağı İki eser arasında estetik ve mimari yönden hangi farklar var açıklayınız? Hükümet konağının hala kullanılması hakkında neler söyleyebilirsiniz ? Sivas Gök Medrese’nin 1271’den beri ayakta kalmasının sebebi ne olabilir?

Sivas Divriği Ulu Cami’nin giriş kapısı ve süslemeleri Günümüzdeki yapılarda böyle süslemeler kullanılıyor mu?

Eski Sivas’tan bir görüntü Türk mimarisinde dayanıklılık Günümüz Sivas’ından bir görüntü Bir çok binanın günümüzde bile ayakta olması hakkında neler söyleyebilirsini? Eski Sivas ile günümüz Sivas görüntüsü arasında hangi farklar var İki fotoğraf arasında benzerlikler nelerdir?

Evlerin yapısal olarak değişmesi, evin manasını değiştirmiş midir? “Ev dediğin evrendir” derler buralarda. İçinde nesiller boyu gelip geçer; düğünler kurulur, cenazeler kaldırılır, gurbetlere gidenler buradan uğurlanır, mevsimler değişir Evlerin yapısal olarak değişmesi, evin manasını değiştirmiş midir? Susamışlar Konağı’nın mimarisi günümüz evlerine benziyor mu?

Türk Kültüründe devamlılık Geçmişin gözde kılıçları, Kılıçlar Çarşısında yapılırdı. Kılıcın yerini giderek daha güçlü silahlar alınca, kılıç ustaları çakı-bıçak yapımına yöneldiler. Kentte bulunan bıçak atölyelerinde genellikle kılıç tipi bıçaklar, bağ bıçakları, büyük ekmek bıçakları, bir, iki, üç ağızlı ya da ustura tipi bıçaklar üretilir. Kentin özellikle kara saplı bıçakları ünlüdür. Günümüzde 20 kadar bıçakçı bu işi yapmaktadır Türk kültüründe zamanla bazı değişiklikler olmasına rağmen günümüze kadar gelmesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Yaşadığınız yerde hangi el sanatları yapılmaktadır? Atölyeler kurulmalı Geçmişte çok canlı olan çorap örücülüğü günümüzde kaybolmaya yüz tutmuştur. Doğanşar, Zara, Hafik, İmranlı ilçelerinde bu el sanatı halen sürdürülmektedir. Kullanılan stilize bitki, hayvan ve insan motifleri dokuyanın iç dünyanın yansıtacak biçimde dokuyanın iç dünyasını yansıtacak biçimde işlenir. El Sanatlarını Koruma Tanıtımları yapılmalı Satışının yapıldığı pazarlar yapılmalı Yaşadığınız yerde hangi el sanatları yapılmaktadır? Zamanla yok olmaya yüz tutan bu el sanatlarını nasıl koruyabiliriz?

Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Beyin sarığının Denizli’deki Buldan Bezi’nden yapılmıştır. Günümüzde de Buldan’da hala dokumacılık en önemli geçim kaynaklarındandır Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) El sanatları zamanla değişime uğrar. B) Bazı el sanatları zamanla yok olmuştur C) El sanatlarından bazıları hala devamlılığını korumaktadır D) En güzel dokumalar Buldan’dan çıkar

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Osmanlı dönemindeki el sanatlarının günümüzde de devam etmesi değişimin göstergesidir Kurtuluş Savaşımızda önemli kararların alındığı Kongre Sivas’ta toplanmıştır Cami, Han Hamam İmarethane gibi sosyal tesislerin yapılması şehirleri geliştiren unsurlardır Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan eserlerin günümüze kadar gelmesi dayanıklılık göstergesidir Selçuklu ve Osmanlı mimari eserlerinde estetik açıdan özen gösterilmemiştir.