KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLAY KOMUTA SİSTEMİ (OKS)
Advertisements

TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
Prof.Dr.Hilmi SABUNCU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
HAZIRLIK… Bireysel Birimsel/Kurumsal Bölgesel-Kentsel Ulusal
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ERK İSG&İK ERK –
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
 Hastane Yönetimi.  İzdihamın önlenmesi ve sağlık personelinin emniyeti için gerekli güvenlik tedbirleri alınır,  Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı.
İSTAMP 2014 TATBİKAT REHBERİ ve GENEL ESASLAR. Genel Bilgiler.
ŞEYHMUS BAYTAK KALİTE YÖNETİM BİRİMİ SRM.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler
LOJİSTİK.
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TSK TIBBİ KBRN SAVUNMASI Dr.Hv.Tbp.Bnb.Sermet SEZİGEN
ACİL EYLEM PLANI HAZIRLIĞI
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
2. Sağlık hizmetleri.
KBRN AFET TRİAJI Dr. Deniz GÜNEY.
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
HASTANE KBRN HAZIRLIKLARI
NÜKLEER KAZALARDA OLAY YERİ YÖNETİMİ
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
KİTLE İMHA SİLAHLARI ve ÖNEMİ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
AFET/KAZA NEDİR? İnsan ya da doğal kaynaklı, yaşam, doğal kaynak ya da mülk kaybına yol açan; Yol açtığı zararın azaltılabilmesi için yardım personeli.
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI VE KBRN HİZMET GRUBU PLANI
İLK YARDIM VE ACİL BAKIM NEDİR?
Dr. Türkay ESİN Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı
Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi OPERASYON PROSEDÜRLERİ VE KURTARMA.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
1. ATEŞLİ SİLAH YARALANMALARINA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KURSU
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
RADYASYON YARALILARININ TIBBİ YÖNETİMİ
KBRN ORTAMINDA TIBBİ HAREKAT ESASLARI, TRİYAJ VE TAHLİYE
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
İLK YARDIM ALANININ KURULMASI
1.  2 3 S imple T riage A nd R apid T reatment.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneği
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
OLAY BİLDİRİM ALGORİTMASI
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Hastane Afet Planı ve Acil Servis Organizasyonu
HASTANELERİN AFETE HAZIRLIĞI VE HASTANE AFET PLANLARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri Murat DURUSU Acil Tıp Uzmanı GATA Acil Tıp AD

HAZIRLIK… Bireysel Birimsel/Kurumsal Bölgesel-Kentsel Ulusal Uluslar arası

Olağandışı durumlar

Hazırlık Olağanüstü durumlarda acil müdahale prensipleri KBRN acillerinde acil müdahale prensipleri

Olağanüstü durumlarda hastane hazırlığı

KBRN olaylarında müdahale hazırlığı Olayın büyüklüğü Kaynakların durumu Kaynakları maksimum kapasitede kullanma Bu kapasitenin öngörülmesi Hızla bu kapasiteye ulaşılması Bu kapasitenin ne kadar sürdürülebileceği….

Müdahale… Tek Eylem Planı Tek Olay Yeri İdarecisi Tek müdahale Sorumlusu Tek kişi, tek iş…

Müdahale GENEL PRENSİPLER DOĞRULAMA-TANIMLAMA GÜVENLİK HATTI TRİAJ MÜDAHALE ÜNİTESİ SOYUNMA DEKONTAMİNASYON GİYİNME TAHLİYE-İLERİ BAKIM PERSONEL VE EKİPMAN DEKONTAMİNASYONU KAYIT VE DÖKÜMANTASYON FAALİYET SONRASI DEĞERLENDİRME

Prensipler… Birinci öncelik güvenlik: Yanıtta öncelik yaralıların tedavisi… İlk müdahale ekipleri, acil servis personeli ve klinisyenlerin korunması Öncelikle akut kontaminasyonun sağlık etkilerinin, sonra kontaminasyonun yayılmasının önlenmesine odaklanmalıdır. Esneklik planlamanın temelini oluşturur Radyasyon toplumda diğer ajanlara göre daha fazla korkuya neden olur. Halkla ilişkiler, bilgilendirme… Radyolojik dekontaminasyon kimyasal veya biyolojik dekontaminasyon kadar acil değildir. Radyoaktif materyal kontaminasyonu direk hayati tehdit eden acil bir durum değildir.

Doğrulama-Tanımlama Kaza veya olayın çapı, etki alanı Hazırlık … Tahmini yaralı sayısı Yaralıların medikal durumları, ek yaralanmaları KBRN yaralanmasının tipi: Belirlenebildiyse maruz kalınan ajan Başka yaralanmalarla birliktelik …… Hazırlık … Plan aktivasyonu Personel Malzeme

Güvenlik – Triaj Güvenlik Triaj Öncelikli amaç olaya karşı kurumun güvenliğidir Hastane(acil servis) girişinde Tek noktadan kontrollü geçiş Triaj Kısa Sadece hayati tehlikesi olan yaralıların ayrılması

Müdahale ünitesi Güvenlik hattının gerisinde, bu hatta yakın… Acil servis girişine yakın veya girişinde Bu bölüm: Triaj Dekontaminasyon Örnek ve doku toplama Travma müdahale ekipmanları …. Zemin kaplanmalı… İzole bir drenaj sistemi….

Dekontaminasyon

Dekontaminasyon

Triaj… EMS NATO SEMBOL TANIMLAMA Anstabil Acil Kırmızı T 1 Unstabil Urgent Stabil Acil Sarı T 2 Acil Değil Yeşil T 3 Yaya Non Ölü Ümitsiz Siyah T 4 Haç Expectant

Triaj sonrası… Öncelikli olarak triaj kategorisine ve travmaya göre tıbbi bakımları yapılır Bakım sonrası gereken olgular daha önceden belirlenmiş birimlerde takip edilir. KBRN yaralanma tipleri KBRN yaralısının medikal yönetimi…

Tıbbi yaklaşım prensipleri Öncelikle kendini koru Triaj... Mümkünse bütün yaralılara dekontaminasyondan sonra müdahale Genel olarak öncelikle yaşamı tehdit edecek travmaya odaklan Ajan belli ve spesifik antidotu veya tedavisi varsa endikasyonuna göre uygula Diğer ajanlar için genel destek tedavisi.. Bu olguları her zaman farklı bir yerde takip et... İşlem bittikten sonra kendini temizle...

TEŞEKKÜRLER…