YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 2
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
ATIK KAHVE TELVELERİNDEN DOĞAL GÜNEŞ KORUYUCU LOSYON HAZIRLANMASI
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
HAYVANSAL KÖKENLİ YEMLER
KABA YEMLER.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
Bileşikler Ve Formülleri
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
BİYOKÜTLE.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
KARIŞIMLAR.
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
KARIŞIMLAR.
ONBİRİNCİ HAFTA Dericilik ve deri işleme kimyasalları. 1.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
Bileşikler ve Formülleri
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
1. Giriş.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi.
STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
VİTAMİNLER.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Madde Ve Enerji
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Baklagil Yeşil Yemleri
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YEM BİLGİSİ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KABA YEMLER.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Sunum transkripti:

YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ Proximate Analiz - WEENDE SİSTEMİ Almanya’nın Weende Araştırma İstasyonu’nda 1865 yılında geliştirilmiştir. Bu sisteme göre yemler içerdikleri ham su, ham kül, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve azotsuz öz madde olarak 6 kısımdan oluşmaktadır.

Yem Ham su Kuru madde Organik İnorganik madde madde Ham protein Ham kül Ham yağ Ham selüloz Azotsuz öz madde

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ a) Su ve Kuru Madde Miktarı Analizi Kurutma dolabında kurutma (105 oC) Vakumla kurutma Toluen ile distilasyon Dondurarak kurutma Elektronik cihazlarla kurutma

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ a) Su ve Kuru Madde Miktarı Analizi Desikatör Susuz kalsiyum klorür, silika jel, potasyum hidroksit, kalsiyum sülfat, kalsiyum oksit, baryum oksit

Bazı yemlerde bulunan kuru madde oranları, % Yem maddesi Kuru madde Tane yemler 86-90 Yağlı tohum küspeleri 90-92 Kuru kaba yemler 85-90 Taze yeşil yemler, kök ve yumrular 15-25 Melas 75

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ b) Ham Kül ve Organik Madde Analizi Yem 550-600 oC’de yakılır ve kalan inorganik maddelerden oluşan kısım ham kül adını alır. Ham kül mineral maddelerin yanında kum, taş, toprak gibi maddeleri de kapsayabilir.

Bazı yemlerde bulunan ham kül oranları, % Yem maddesi Ham Kül Buğdaygil tane yemleri 2-4 Yağlı tohum küspeleri 5-7 Melas 10 Balık unu 20 Et kemik unu (%42 HP) 32 Kemik unu (%7 HP) 80 Dikalsiyum fosfat 98 Kireç taşı

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ b) Ham Kül ve Organik Madde Analizi Kireç taşı ve tuz gibi mineral yemlerin ve hayvansal kökenli yemlerin karma yemlerde fazla miktarda olması ham kül miktarını yükseltir. Ham kül oranı; Yumurta tavuğu rasyonlarında en fazla %12-14, Etlik piliç rasyonlarında en fazla %8 olmalıdır.

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ b) Ham Kül ve Organik Madde Analizi Yemlerdeki organik madde miktarı basit bir hesapla kuru maddeden ham külün çıkarılmasıyla elde edilir. Organik Madde = Kuru Madde - Ham Kül Saf Kül Analizi Ham kül analizinde elde edilen külün HCl çözeltisinde çözünmesiyle elde edilir. Çözünen kısım saf kül, çözünmeyen kısım ise rasyondaki yabancı madde miktarını verir. Türk Yem Kanunu’na göre çözünmeyen miktar en fazla %1 olmalıdır.

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ c) Ham Yağ Analizi Yem numunesinin eter, kloroform, benzen, toluen gibi organik çözücüler kullanılarak ekstrakte edilmesiyle belirlenir. Ekstrakttan eter ve su arındırıldıktan sonra kalan kısım yemdeki ham yağı verir. Yağın yanında yağda eriyen vitaminler, organik asitler, klorofil, lesitinler, alkaloidler, mumlar, reçineler, sterinler ve fosfatidleri de içerdiğinden ham yağ adını alır. Tane yemlerde ham yağın büyük bölümü trigliseridlerden oluşurken kaba yemlerde trigliserid oranı az, galaktolipid oranı ise yüksektir. Ham yağ tayininde Soxhlet cihazı, çözücü olarak ise ucuz olması ve düşük kaynama noktası (40 oC) nedeniyle eter tercih edilir.

Bazı yemlerde bulunan ham yağ oranları, % Yem maddesi Ham Yağ Bitkisel yağ 99 Buğday 2 Yulaf 6 Soya fasulyesi 20 Balık unu 10 Et-kemik unu Kemik unu 3

YEMLERİN KİMYASAL ANALİZİ d) Ham Protein Analizi Yemdeki azot (N) miktarının tespit edilmesi esasına dayanır. İki varsayımdan yola çıkılır; - Bütün yem proteinleri % 16 azot içerir. - Yemdeki bütün azot protein yapısındadır. Her iki varsayımında hatalı / eksik yönleri vardır. Yem proteinlerindeki azot oranı %15-19 arasında değişir.