3A. Workbench Programıyla Devrelerin Modellenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Advertisements

Şekil Bağlantıları.
EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.
ADOBE FİREWORKS CS5 PROGRAMA GENEL BAKIŞ.
3. ÖZDEĞERLER, EXPONANSİYEL/HARMONİK GİRDİ, SPEKTRUM
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İSİM UZAYLARI.
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
Devre Tahtası Kullanımı
4.Deney Diyot Uygulamaları
Transistörlü Küçük İşaret Yükselticileri
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
7. Wheatstone Köprüsü: V1: Besleme gerilimi, V2: Ölçülen gerilim + -
Özdeğerler,Exp./harmonik girdi, spektrum
Analiz Yöntemleri Çevre Yöntemi
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
DEVRE TEOREMLERİ.
Introduction to electronics and telecommunication engineering
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Analiz Yöntemleri Çevre Yöntemi
GRAF TEORİSİ Ders 1 TEMEL KAVRAMLAR.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
 Sık kullandığınız raporları Reports menüsünün altındaki User Report seçeneğinde açılan listeye ekleyerek raporlarınıza daha kolay ulaşabilirsiniz.
5.7. PASİF FİLTRELER.
Bölüm 5: Osiloskop ile Sinüs, Üçgen ve Kare Dalga Analizi
Ödev 02a Transfer Fonksiyonu: Problem 1: Problem 2: Problem 3:
Laplace Transform Part 3.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
SATIR ARALIKLARI BELİRLEME
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
1. ÖLÇME VE SİNYAL ANALİZİNE GİRİŞ
Ödev 07 Wheatstone köprüsü, strain-gage, termistör Problem 1:
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
ELEKTRONİK DERSİ LABORATUAR ÇALIŞMALARI
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
Analiz Yöntemleri Düğüm Analiz
Problem Şekildeki sistemde N(s) bozucu etkidir. R(s) hedef girdidir. C(s) cevaptır. a) K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri.
L C V1V1 + -R1R1 R2R2 Örnek 3.1: R 1 üzerinden geçen akım = V 1 : Girdi q ve q 2 : Genel yükler QqQq Q q2 L=3.4 mH, C=286 µF, R 1 =3.2 Ω, R 2 =4.5 Ω D(s)= s.
F(t): Girdi,u(t): Cevap k03a. Ekponansiyel/ harmonik girdi s= i; hs=(s+3)/(s^3+4*s^2+14*s+20);abs(hs), angle(hs) REZONANS Öz değerler: -1±3i, -2.
k02. Transfer fonksiyonu Örnek 2.1 f(t): Girdi, u(t): Cevap
x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01
Problem 08-1: Şekildeki sistemde belirli bir ölçüm aralığında V 1 =Ku dur. u sıcaklığı 25 o ve 50 o iken V 1 gerilimi sırası ile 0.05 ve 0.10 V tur. ADC.
SARKAÇ PROBLEMİNİN MATLAB ODE45 İLE ÇÖZÜMÜ
Example 2D Beam Bir AL malzemeden yapılmış ankastre kiriş 100 N düşey yük ile zorlanmaktadır. Kirişteki maksimum çökme ve gerilmeyi bulunuz. E=
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 3. Sayıları Biçimlendirmek Hücrelere girdiğimizde sayıları biçimlendirmek için; Hizalma yapmak istediğimiz.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
SPSS’e Giriş SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
Pspice
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Bilgisayar Destekli Uygulamalar Dersi
Elektrik Devrelerinin Temelleri
Seri ve Paralel 2-uçlu Direnç Elemanlarının Oluşturduğu 1-Kapılılar
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
9. BİR ÇİZİM ORTAMININ YARATILMASI
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
1. Arasınav konuları: Kapalı sistem blok diyagramı oluşturma, Transfer fonksiyonu Blok diyagramından kapalı sistemin transfer fonksiyonunu bulma Düzgün.
x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
2c. Zaman Ortamında Tasarım
Sistemin kritik kazancını bulunuz.
Sunum transkripti:

3A. Workbench Programıyla Devrelerin Modellenmesi Örnek 3A.1 (Workbench İle Çözüm): Öz değerler: 0, -502.06±418.70 i (ξ=0.768) Nesneler mouse ile seçilir, sol tuş basılı tutularak sürüklenir Elemanların uçları, mouse fonksiyonları kullanılarak birbirlerine bağlanır. Eleman seçildikten sonra mouse çift tıklanarak elemanla ilgili değer girilebilir, sağ tuş tıklanarak eleman özellikleri değiştirilebilir. Circuit>Schematic Options>Show Nodes>OK seçenekleri tıklanarak düğüm noktaları gösterilebilir. Devre bilgileri ewb uzantılı dosyalara kaydedilir. File>Export tıklanarak cir uzantılı dosyalara, yazı formatında da kaydedilebilir. Devre Analizi: Analysis>Pole-Zero özdeğerleri verir. Bu örnek için -502.06 ± 418.70i bulunur.

Analysis>Transient tıklanarak adım girdiye cevap elde edilir. Initial Conditions, Set to Zero seçilmelidir. Add-> seçeneği ile analiz edilecek düğüm noktası seçilir. Örneğimiz için 3 nolu düğüm noktasını seçelim. Öz değerlerden Δt ve t∞ değerleri hesaplanır. Örneğimiz için Δt=4.8x10-4 ve t∞=0.0125 bulunur Programda TSTOP değeri 0.0125 ve TMAX değeri 4.8e-4 atanır. Simulate tıklanarak geçiş rejimi (transient) cevabı elde edilir.

Analysis>AC Frequency Analysis tıklanarak spektrum elde edilir. Bu analiz için önce gerilim kaynağının Battery yerine AC-VoltageSource ile değiştirilmesi gerekir. FSTOP parametresi devredeki en büyük özdeğerden büyük seçilir. Örneğimiz için f0=104.05 Hz dir. FSTOP=500 Hz seçilebilir. Add-> seçeneği ile analiz edilecek düğüm noktası seçilir. Örneğimiz için yine 3 nolu düğüm noktasını seçelim. Sweep Type ve Vertical Scale Linear seçilir Simulate tıklanarak AC-Frequency cevabı elde edilir.

Devreye Instruments>Function Generator seçeneği ve Instruments>Oscilloscope seçeneği ile bağlantılar yapılabilir. Sağ üstteki Activate Simulation seçeneği ile farklı girdiler için hesaplanan cevap osilaskopta izlenebilir. Workbench gibi CAD/CAE programlarında: * Sistem elemanları ve bağlantıları komutlarla programa tanıtılır * Program, sistemin matematik modelini otomatik olarak kurar, çözümleri yapar ve sonuçları verir

Örnek 2.1 deki sistemi ele alınız. R1=15.9 kΩ, R2=837 Ω, R3=318 kΩ, C1=C2=0.005 µF değerleri için Problem 1: C1 - + V1 V2 R1 R2 R3 C2 öz değerler: 0, -628.93±12561.76i (ξ=0.05) olarak bulunmuştu. Devreyi Workench programında kurunuz. Öz değerleri bularak yukarıdaki değerlerle karşılaştırınız. V2 geriliminin geçiş rejimindeki grafiğini bulunuz. Frekans cevabının grafiğini çiziniz. Yanıt için tıklayınız. Not: Pole-zero analizinde iterasyon yakınsamıyabilir. Δt=TMAX=2.5e-5