DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

DİSMENORE Dr.Gülşah Alan.
AİLE HEKİMLİĞİNDE KBB HASTALIKLARINA PRATİK YAKLAŞIMLAR VAKA SUNUMLARI
KANSER NEDİR ?.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
OBESİTEDE AKUPUNKTUR TEDAVİSİ
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Alerjik Hastalıklarda Akupunktur
PARMAKLAR İLE ŞİFA KONTROL SİZDE… GÖRÜNTÜ GEÇİŞLERİ İÇİN;
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Sağlıklı Büyüme
MİGREN.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
1-JUNG WAN 2-JANG MUN JANG MUN -2 3-SU BUN 4-Gİ HE BOK GYEOL -5
DİSMENORE DR.GÜLAY ŞAHİN.
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
OLGU 11 Prof. Dr. Hidayet SARI.
GUATR.
ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Doç.Dr. Yeltekin Demirel
YAŞLIDA ANAMNEZ VE FİZİK MUAYENE
YAYGIN AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
FAYDALI BESİNLER.
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KRONİK KARIN AĞRISI Dr. Ersin TURAL.
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
Frontal Skalp Bölgesinde Doku Hipertrofisi Olan Bir Vakanın Akupunkturla Tedavisi Dr.Gökşin BALIM İç Hastalıkları Uzmanı.
AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ
Dr. Murat Topoğlu Akupunktur Derneği Başkanı.
Akupunkturla Fibromyalji Tedavisi
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
1 Chi – Kan – Vücut Sıvıları / 19 Zekeriya Aktürk
DOLAŞIM SİSTEMİ  .
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
SANJIAO MERİDYENİ.
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
 Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile.
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
 Premenstrüel sendrom nedir? Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon,
Isı dengesi bozukluklarında ilkyardım uygulama
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Sunum transkripti:

DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR Prof.Dr. Yakup Gümüşalan KSÜ Tıp Fakültesi Anatomi AD. Araşt. Uyg. Hast. Akupunktur Plk. Sorumlusu 25 Ekim 2009

Dismenore nedir ? Menstrüasyon öncesinde, esnasında veya sonrasında aşağı abdomen ve bel bölgesinde yaygın künt ağrı ile karakterize klinik tablo gerginlik, iritabilite, alınganlık baş ağrısı, baş dönmesi bulantı ve bazen kusma eşlik edebilir

Üreme çağındaki kadınları periyodik olarak etkiler, çoğunlukla ciddi sorunlara yol açmaz. % 10 ileri derecede şikayetler, işgücü kaybı hayat kalitesinin düşmesi . primer (fonksiyonel) dismenore: belirgin neden yok sekonder dismenore: altta yatan organik bir patoloji var

Primer dismenore sebepleri sedanter hayat tarzı, mens hakkında endişe, serviks ağzının darlığı, uterus malpozisyonları…. sayılabilir.

dismenore “fazlalık” veya “eksiklik” tipinde olabilir 1-Karaciğer enerjisinde durgunluk ve uterus kan dolaşımında durgunluk 2-Uterus’ta soğuk ve rutubet birikmesi 3-Enerji ve kan yetersizliği 4-Karaciğer ve böbrek enerjisi yetersizdir

1. Karaciğer enerjisinde durgunluk ve uterus kan dolaşımında durgunluk menstrüasyon sürecinde aşağı abdomende başlayan ve bele yayılan distansiyon veya kramplar tarzında ağrı, karında ve göğüslerde şişkinlik dolgunluk şikayetleri, sıklıkla ruhsal dengesizlik ve depresyon eşlik edebilir.

Bulgular Kanama azdır, gecikmiştir ve koyu renklidir Dil : koyu kırmızı-mor renkli Nabız : derin ve tel gibi Tedavi prensibi : qi ve kan dolaşımını uyar, ağrıyı gider.

Tedavi Ren 6 : aşağı abdomende qi aktivitelerini düzenler, ağrıyı giderir. SP 8 : (xi-cleft noktası) ağrıyı giderir. LR 3, LI 4 : (dört kapı noktaları) karaciğeri uyarır, qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. Sekonder noktalar olarak SP 6 ve SP 10 iğnelenebilir.

2. Uterus’ta soğuk ve rutubet (nem) birikmesi Sürekli soğuk su içmek, soğuk suda yüzmek, çıplak ayakla soğuk zeminde dolaşmak vb sonucu ayak yin meridyenlerinin enerji dolaşımı bozulmuştur. Aşağı abdomende kolik ağrı ve soğukluk vardır, sıcak uygulamasıyla şikayetler azalır Eller ve ayaklar soğuktur, soğuğa tahammülsüzlük belirgindir.

Bulgular Kanama azdır, gecikmiştir ve koyu renklidir. Dil sırtı : beyaz ve yapışkan tabakayla kaplıdır. Nabız : derin ve dolgundur. Tedavi prensibi : meridyenleri ısıtmak, soğuğu dağıtmak, rutubeti uzaklaştırmak ve ağrıyı gidermektir.

Tedavi Ren 4 ve UB 23 : aşağı abdomeni ısıtır, soğuk ve rutubeti uterustan uzaklaştırır. Sp 6 : qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. UB 32 ve KI 12 : böbrek ve mesane meridyenlerini ısıtır, soğuğu uzaklaştırır. SP 8 ve Du 4 : şiddetli ağrılarda

3. Enerji ve kan yetersizliği Dalak ve mide zaafiyeti neticesinde yeterli kan ve enerji oluşturulamaz. Yang eksikliği vardır, mevcut enerji kanın dolaşımını destekleyemez. Aşağı abdomende menstrüasyon sürecinde künt ağrı ve boşluk hissi vardır.

Bulgular Kanama açık kırmızı, pembe renkli, ince ve azdır, Halsizlik ve solgunluk belirgindir. Baş dönmesi olabilir. Dil : soluktur, ince bir tabaka ile kaplı olabilir. Nabız : ip gibi ve zayıftır.

Tedavi Tedavi prensibi : qi ve kanı güçlendir, ağrıyı gider. Ren 6 : qi güçlendirir, uterusu ısıtır ve besler. ST 36 : BL 20, BL 21 : dalak ve mideyi takviye eder, qi ve kan üretimini uyarır. SP 6 : qi ve kan dolaşımını uyarır, menstrüasyonu düzenler. Sekonder noktalar BL 18 : baş dönmesi ve görme bulanıklığını giderir UB 15 : insomnia ve çarpıntıyı giderir.

4. Karaciğer ve böbrek enerjisi yetersizliği Chong ve Ren meridyenlerinde zaafiyet vardır. Pelvis’te künt ağrı. Bel ağrısı, Dizlerde ağrı ve zaafiyet. Baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bulanıklığı olabilir

Bulgular Kanama az ve açık (pembe) renklidir. Dil : gövdesi kırmızı ve incedir. Nabız : ipliksi. Tedavi prensibi : karaciğer ve böbreği güçlendir.

Tedavi UB 18 : karaciğeri güçlendirir, UB 23 : böbreği güçlendirir, her ikisi de chong ve ren meridyenlerini düzenler. KI 6 : böbreği takviye eder ve Ren meridyenini besler. Ren 4 : vücudun enerji kaynağını ve kanı güçlendirir, chong ve ren meridyenlerini destekler, uterusu besler. SP 6, SP 10 : ayak-yin meridyenlerinin enerjisini arttırır, kanı aktive eder, menstrüasyonu uyarır. Sekonder noktalar: baş-boyun bölgesi 16 nolu nokta (Anmian) uykusuzluk şikayetlerinde .

Sabrınız için teşekkürler… yakupgumusalan@ksu.edu.tr

Sağlıklı ve ağrısız günler diliyorum. Teşekkürler… Prof.Dr. Yakup Gümüşalan